ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΤρύφων: Τα τρία «αγκάθια» που δυσκολεύουν το ευνοϊκό περιβάλλον

Τρύφων: Τα τρία «αγκάθια» που δυσκολεύουν το ευνοϊκό περιβάλλον

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Τα τρία «αγκάθια» που δυσκολεύουν το ευνοϊκό περιβάλλον στον τομέα του φαρμάκου υπογράμμισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων στο πλαίσιο του συνεδρίου «Economist», κάνοντας παράλληλα λόγο για αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε η ΕΕ να γίνει ανθεκτική σε κρίσεις… Υγείας.

Τα τρία «αγκάθια» που δυσκολεύουν το ευνοϊκό περιβάλλον στον τομέα του φαρμάκου υπογράμμισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων στο πλαίσιο του συνεδρίου «Economist», κάνοντας παράλληλα λόγο για αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε η ΕΕ να γίνει ανθεκτική σε κρίσεις… Υγείας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Στη διάρκεια της πανδημίας άνοιξε μια συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα ενδιαφερόμενα μέρη, σχετικά με τα μέτρα που μπορεί να λάβει η Επιτροπή, ώστε να γίνει το ευρωπαϊκό σύστημα πιο ανθεκτικό σε κρίσεις Υγείας και οι ευρωπαίοι ασθενείς να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλες τις θεραπείες τους» τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομχανίας (ΠΕΦ), κ. Θεόδωρος Τρύφων, όπου συμμετείχε με τον υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη, τον αντιπρόεδρο της ΠΕΦ, κ. Δημήτρη Δέμο, και τον εκπρόσωπο της DG ECFIN της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. C. Allen.

«Για να γίνει αυτό, πρέπει να αυξήσουμε τις επενδύσεις στην Ευρώπη. Δεν αναφέρομαι προφανώς στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αλλά στις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στον τομέα του φαρμάκου, την καινοτομία, τις ιατρικές συσκευές, κ.α.. Τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη εξαρτάται περισσότερο, από ότι θα τις αναλογούσε, από εισαγωγές των Τρίτων χωρών.
Ανοίξαμε αυτή τη συζήτηση στο εξωτερικό, με κύριο στόχο να καλύψουμε τους ασθενείς, να ενισχυθεί η φαρμακευτική έρευνα, να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της φαρμακευτικής βιομηχανίας» όπως ανέφερε ο κ. Θεόδωρος Τρύφων.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ υπογράμμισε πως η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ιστορικές αλλαγές, λόγω της πανδημικής κρίσης και των επιπτώσεων της γεωπολιτικής αναταραχής στην Ουκρανία. Οι εξελίξεις αυτές βάζουν στο επίκεντρό την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, την κάλυψη των αναγκών των Ευρωπαίων ασθενών σε φάρμακα και την παροχή κινήτρων για επενδύσεις στην έρευνα, την καινοτομία και την παραγωγή φαρμάκων.

Πλαίσιο επενδύσεων

«Στο διάλογο αυτό συμμετέχουμε ως ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Αυτό, σαφώς έχει μια σειρά από επιπτώσεις στη χώρα μας και ερχόμαστε μετά από μια περίοδο μεγάλης αποεπένδυσης λόγω της κρίσης. Πρόκειται για μια περίοδο όπου μέχρι και το 2019 υπολογίζουμε ότι στερηθήκαμε κεφάλαια πάνω από 500 εκατομμύρια -οι ελληνικές εταιρείες, αντίστοιχα και οι ξένες- από επενδύσεις που θα μπορούσαν να γίνουν στην Ελλάδα, λόγω των πολύ υψηλών επιστροφών και λόγω της υποχρηματοδότησης.

Βέβαια, στη διάρκεια της πανδημίας φάνηκε πραγματικά και νομίζω ότι αναβαθμίστηκε η αναγκαιότητα και σπουδαιότητα του κλάδου μας. Οι ελληνικές και ξένες εταιρείες μπόρεσαν και κάλυψαν σε δύσκολες περιόδους τον Έλληνα ασθενή, σχεδόν πλήρως, ενώ παράλληλα εξάγαμε και σε άλλες χώρες. Από το 2019 και μετά, με το πρόγραμμα το οποίο έδωσε κίνητρα συμψηφισμού του clawback με επενδύσεις, με σημαντικές φοροαπαλλαγές στην έρευνα και ανάπτυξη, υπεραποσβέσεις στο 200%, με μείωση φορολογικών συντελεστών και μια σειρά από άλλα κίνητρα, εκτιμώ ότι έχει αρχίσει μια αναστροφή της εικόνας και αυτό φαίνεται και στα νούμερα» σημειώνει ο ο πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Τρύφων.

Επενδύσεις 1,1 δισ. ευρώ

«Μαζί με το πρόγραμμα του RRF, το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικά 1,1 δισ. ευρώ επενδύσεις έχουν υλοποιηθεί και θα υλοποιηθούν από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, μέχρι το 2023. Παράλληλα με αυτό, έχουμε τον αναπτυξιακό νόμο, όπου έχουμε και φορολογικά κίνητρα. Υπάρχει λοιπόν ένα πολύ σημαντικό πλαίσιο, ώστε να μπορέσουμε να είμαστε πιο δυνατοί την επόμενη μέρα.
Ήδη, έχουμε πολύ σημαντικές επενδύσεις από ελληνικές εταιρείες. Υπάρχουν κίνητρα για προσέλκυση επιστημονικού δυναμικού από το εξωτερικό, και αυτό είναι σημαντικό, με φοροαπαλλαγές της τάξης του 50%. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα θετικό περιβάλλον».

Οι… «αστερίσκοι»

Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, υπάρχουν αρκετοί «αστερίσκοι» σε ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο, όσον αφορά τα κίνητρα, τον πληθωρισμό και το αναπτυξιακό clawback.

«Είναι σημαντικό και το έχουμε συζητήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο διάλογο αυτό συμμετέχει η Ιταλία και η Ισπανία. Πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στα κίνητρα τα οποία δίνονται».

«Οι κανόνες περί ανταγωνισμού πρέπει να είναι πολύ πιο ελαστικοί σε περίοδο κρίσης. Δεν μπορεί λόγω γεωγραφικού προσδιορισμού μιας επένδυσης, να μην υπάρχουν Κέντρα που διατίθενται και σε άλλες περιοχές. Θα πρέπει τα κίνητρα, τα οποία έχουν δοθεί για την περίοδο του Covid, να επεκταθούν. Θα πρέπει να γίνει ακόμη και εάν πρόκειται για παραγωγές παλιών φαρμάκων, αλλά με νέες μεθόδους. Πρέπει να υπάρξει μεγάλη εξέλιξη στις νέες μεθόδους παραγωγής, σε σχέση και με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και αυτά να εμπεριέχουν κίνητρα. Ζητάμε μεγαλύτερη ευελιξία, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ελπίζουμε ότι εάν επεκταθεί το αναπτυξιακό clawback, να γίνει με πιο ευέλικτους κανόνες και όρους για να έχει καλύτερο αποτύπωμα».

Δεύτερον, όπως σημείωσε ο κ. Τρύφων, ακόμα ένα «αγκάθι» αποτελεί ο πληθωρισμός, λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής. Πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα, που στην Ελλάδα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο καθώς η χώρας μας προέρχεται από ύφεση.

Και τρίτον, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΦ, το θέμα του clawback και οι πολύ μεγάλες εκπτώσεις και επιστροφές που δίνουμε στην Ελλάδα, δυσχαιρένουν την ανάπτυξη.

«Αυτά είναι τα αγκάθια τα οποία πιθανώς δυσκολεύουν το ευνοϊκό περιβάλλον που
ανέφερα πριν. Νομίζω ότι πρέπει να βρούμε τρόπους να το αντιμετωπίσουμε.
Από κει και πέρα, οι ελληνικές βιομηχανίες έχουμε ένα πολύ ισχυρό παραγωγικό αποτύπωμα. Μπορούμε να καλύψουμε πάνω από το 60% των Ελλήνων ασθενών, με εγχώριο παραγόμενο φάρμακο. Γίνονται σημαντικές επενδύσεις σε γενόσημα και σε φάρμακα προστιθέμενης αξίας. Γίνονται επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και σε πάρκα καινοτομίας.

Η δική μας εταιρεία (Elpen) έχει μια τέτοια πραγματική επένδυση, τη μεγαλύτερη στην. νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου θα είναι ένα πάρκο το οποίο θα είναι και υποδοχέας νεοφυών. επιχειρήσεων. Θα στεγάσουμε μέσα έρευνα ιατρική ακριβείας, βιοδείκτες, επιδημιολογικά στοιχεία πληθυσμού, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε κάποιες νέες συνεργασίες με εταιρείες του εξωτερικού.

Κάθε ευρώ που επενδύεται στην φαρμακοβιομηχανία έχει 3,4 πολλαπλασιαστή. Σε γενικότερο πλαίσιο, είναι ξεκάθαρο ότι η βιομηχανική παραγωγή θα πρέπει να πάει στο 15% του ΑΕΠ. Αυτό το βλέπουμε και στο σύνδεσμο ελληνικών βιομηχανιών και προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα πλαίσιο να για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος μέχρι την επόμενη τριετία – τετραετία» κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Θεόδωρος Τρύφων.

Προβλήματα επάρκειας

Ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης, σημείωσε πως η πανδημία έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα της επάρκειας της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής αγοράς και της εξάρτησης των ευρωπαϊκών χωρών από τις εισαγωγές φαρμάκων από τρίτες χώρες εκτός ΕΕ. Ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι προχωράνε οι μεταρρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό του clawback. Μάλιστα,  υπογράμμισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ενός σταθερού και προβλέψιμου πλαισίου λειτουργίας της φαρμακευτικής αγοράς.

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Δέμος επεσήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει ανεξάρτητη σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, τα τρόφιμα και τα φάρμακα. Ο κ. Δέμος τόνισε ότι ενώ στην Ευρώπη παρατηρήθηκαν ελλείψεις σε φάρμακα. πρώτης γραμμής στην περίοδο της πανδημικής κρίσης, η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε. αντίστοιχο πρόβλημα, κάτι που οφείλεται στην ισχυρή εγχώρια παραγωγική φαρμακοβιομηχανία. Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες καταγράφουν ισχυρό παραγωγικό αποτύπωμα και καλύπτουν τις ανάγκες του 60% των Ελλήνων ασθενών, ενώ υλοποιούν σημαντικές επενδύσεις στην παραγωγή, την έρευνα και την καινοτομία.

Τέλος, ο κ. Allen, εκπρόσωπος της DG ECFIN της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ανέφερε πως η πανδημική κρίση ανέδειξε τη σημασία αλλαγής της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής στρατηγικής. Όπως υπογράμμισε, πρέπει να υπάρξει παροχή κινήτρων για την ενίσχυση της παραγωγής και τη προσέλκυση επενδύσεων.

«Ήρθε η στιγμή να συζητήσουμε για την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας, την ενίσχυσή τους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και η Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα σε αυτό τον τομέα για την Ευρώπη» κατέληξε ο κ. Chris Allen.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ