ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΤονωτική «ένεση» 20 εκατ. ευρώ για τα ογκολογικά 1Α δίνει το υπουργείο

Τονωτική «ένεση» 20 εκατ. ευρώ για τα ογκολογικά 1Α δίνει το υπουργείο

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Με «πρόταση» επιπλέον χρηματοδότησης 20 εκατ. ευρώ πρόκειται να επανέλθει -σύμφωνα με πληροφορίες- το υπουργείο Υγείας προκειμένου να δώσει λύση στο μείζον ζήτημα των φαρμάκων 1Α του ΕΟΠΥΥ, επαναφέροντας τις επιστροφές κοντά στα επίπεδα του 2017.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μετά τη δέσμευση για δεκαπενθήμερη παράταση προκειμένου να αναζητηθούν ουσιαστικές απαντήσεις στον «γρίφο» της κατηγορίας των ογκολογικών φαρμάκων 1Α, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αναμένεται να επανέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων με χρηματοδοτική «ένεση» σε αναδρομική ισχύ.

Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν πως το θέμα, έχει περιέλθει επισήμως στη δικαιοδοσία του υπουργείου Οικονομικών, απ’ όπου και εξετάζεται τεχνικά ο τρόπος εκταμίευσης/πίστωσης στη σχετική διαδικασία.

Τυπικά, οι επίσημες θέσεις της κυβέρνησης αναμένονται αύριο, στο πλαίσιο της πρόσφατης συνάντηση που είχε το υπουργείο Υγείας με τις διοικήσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων MSD και Φαρμασέρβ-Lilly.

Προειδοποιήσεις για αδυναμία διάθεσης…

Η διοίκηση της Φαρμασέρβ-Lilly και η MSD είχαν προ ημερών «κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου» για τις σοβαρές πιέσεις που ασκούνται εξαιτίας της πολιτικής φαρμάκου, με την Φαρμασέρβ-Lilly να προχωρά προειδοποιεί για αδυναμία διάθεσης των φαρμάκων.

Το ενδεχόμενο ελλείψεων φαρμάκων κατηγορίας 1Α από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στην προμήθεια φαρμάκων για αναγκαίες θεραπείες εκατοντάδων ασθενών, καθώς πρόκειται για μία ιδιαίτερη κατηγορία που αφορά σοβαρά και χρόνια νοσήματα, όπως καρκίνος και αυτοάνοσα.

Για το αδιέξοδο της «εξίσωσης» στην αποζημίωση των φαρμάκων 1Α, είχαν προειδοποιήσει από κοινού ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και το Pharma Innovation Forum (PIF) με επιστολή τους, προς τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Γιάννη Δραγασάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Χουλιαράκη και τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό.

Μάλιστα, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά «Η απαράδεκτη και χωρίς προηγούμενο κατάσταση που διαμορφώνεται δε λαμβάνει υπόψη ότι τα φάρμακα 1Α είναι προϊόντα υψηλής καινοτομίας, εξόχως αποτελεσματικά και δραστικά, αποτέλεσμα μακρόχρονων επιστημονικών ερευνών υψηλότατου κόστους για πολύ σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα, με εξαιρετικά οφέλη για τους πάσχοντες και το δημόσιο σύστημα υγείας».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ