ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΟργή για το αδιέξοδο της «εξίσωσης» στην αποζημίωση φαρμάκων 1Α

Οργή για το αδιέξοδο της «εξίσωσης» στην αποζημίωση φαρμάκων 1Α

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός 

Αίτημα για λύση στο απόλυτο αδιέξοδο της «εξίσωσης» για την αποζημίωση των φαρμάκων 1Α, που απειλεί τη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και τη διάθεση σκευασμάτων προς τους ασθενείς, αποστέλλουν εκ νέου από κοινού ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και το Pharma Innovation Forum (PIF) με επιστολή τους, προς τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Γιάννη Δραγασάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Χουλιαράκη και τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό.

Ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, ο πρόεδρος του Pharma Innovation Forum (PIF) Μάκης Παπαταξιάρχης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με διαχρονικό αίτημα σε διάλογο για τις υποχρεωτικές επιστροφές, οι κ.κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου (ΣΦΕΕ) και Μάκης Παπαταξιάρχης (PIF) υπογραμμίζουν σε ανακοίνωση -μέσω των θεσμικών οργάνων που εκπροσωπούν- πως η κατάσταση των υποχρεωτικών επιστροφών έχει προκαλέσει δικαιολογημένη οργή στον κλάδο, καθόσον είναι πασίδηλα μη βιώσιμο για τις εταιρείες το σύστημα που επιβάλλει στα προϊόντα να αποζημιώνονται σχεδόν στο ένα τρίτο της τιμολογηθείσας αξίας τους.

Από το 2013 ως σήμερα το clawback έχει σχεδόν δεκαπλασιαστεί, φτάνοντας στα 1,3 δισ. ευρώ το 2018 από 130 εκατ. ευρώ. Η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη για το 2018 διαμορφώθηκε στα 1,945 δισ. ευρω, με την υπέρβαση να ανέρχεται στα 1,3 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά σε επιστολή τους προς τα αρμόδια υπουργεία:

Αξιότιμοι κύριοι,

Σας γνωρίζουμε ότι το ύψος των υποχρεωτικών επιστροφών (claw-back/ rebate) που εντέλλονται να καλύψουν οι εταιρείες μέλη μας για τα νοσοκομειακά φάρμακα (Ν.3816 κατηγορίας 1Α) που διανέμονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, για την περίοδο του α’ εξαμήνου 2018, σύμφωνα με τα σημειώματα που έχουν λάβει, έχουν ξεπεράσει κάθε ιστορικό ελληνικό και πανευρωπαϊκό προηγούμενο, καθόσον αναλογούν πλέον σε ποσοστό άνω του 70% της τιμολογηθείσας αξίας προς τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει δικαιολογημένη οργή στον κλάδο μας, καθόσον είναι πασίδηλα μη βιώσιμο για τις εταιρείες μας το σύστημα που επιβάλλει στα προϊόντα μας να αποζημιώνονται σχεδόν στο ένα τρίτο της τιμολογηθείσας αξίας τους.

Πρέπει να τονιστεί μάλιστα πως οι ονομαστικές τιμές πώλησης των φαρμακευτικών προϊόντων καθορίζονται αποκλειστικά από το κράτος με βάση το μέσο όρο των 3 χαμηλότερων τιμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δηλαδή, για να γίνει απολύτως σαφές, το κράτος καθορίζει την τιμή πώλησης ενός προϊόντος και στη συνέχεια απαιτεί επιστροφή το 71% της αξίας του μέσω του θεσμοθετημένου μηχανισμού υποχρεωτικής απόδοσης clawback και rebate!

Η απαράδεκτη και χωρίς προηγούμενο κατάσταση που διαμορφώνεται δε λαμβάνει υπόψη ότι τα φάρμακα 1Α είναι προϊόντα υψηλής καινοτομίας, εξόχως αποτελεσματικά και δραστικά, αποτέλεσμα μακρόχρονων επιστημονικών ερευνών υψηλότατου κόστους για πολύ σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα, με εξαιρετικά οφέλη για τους πάσχοντες και το δημόσιο σύστημα υγείας.

Σε απόδειξη όλων αυτών, τα επίσημα στοιχεία του παρακάτω πίνακα, είναι ικανά για να αντιληφθεί κανείς γιατί η διατήρηση αυτών των προϊόντων στην αγορά καθίσταται πλέον αδύνατη:

Πλήρες αδιέξοδο

Η κατάσταση αυτή μας φέρνει σε πλήρες αδιέξοδο, και εξελίσσεται ως μη βιώσιμη για τις εταιρείες και επικίνδυνη για τους ασθενείς.

Η Διοίκηση οφείλει άμεσα να προβεί σε ένεση ρευστότητας για τα πεπραγμένα του 2018, όπως άλλωστε είχε πράξει για τα έτη 2016 και 2017, και σε αναπροσαρμογή προϋπολογισμού για το 2019, ώστε απλά να βελτιωθεί η μη αποδεκτή ήδη διαμορφωμένη εικόνα για αυτή την κατηγορία των φαρμακευτικών προϊόντων.

Άλλωστε συγκεκριμένα εργαλεία, όπως η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και η εισαγωγή του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης βοηθούν στη μελλοντική ορθολογικότερη κατανομή και χρήση των διαθέσιμων πόρων.

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Με αίσθημα ευθύνης, ζητούμε άμεσα την παρέμβαση σας, και προσδοκούμε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί σας ώστε να σας εκθέσουμε τις διαστάσεις και το μέγεθος του επείγοντος προβλήματος.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ