ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΤι συζητήθηκε στη συνάντηση Χρυσοχοΐδη με ΠΕΦ - Οι ελλείψεις

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Χρυσοχοΐδη με ΠΕΦ – Οι ελλείψεις

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για το «φάρμακο» μετά και τη δεύτερη συνάντηση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), μια ημέρα μετά τη συζήτηση με τα στελέχη του ΣΦΕΕ.

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για το «φάρμακο» μετά και τη δεύτερη συνάντηση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), μια ημέρα μετά τη συζήτηση με τα στελέχη του ΣΦΕΕ.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη που συμμετείχαν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων και μέλη του ΔΣ υπήρξε θετικό κλίμα, με τον υπουργό Υγείας να «αναγνωρίζει» την κρισιμότητα των ζητημάτων που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι του θεσμικού φορέα.

«Καθώς το φάρμακο είναι από τους βασικούς πυλώνες του συστήματος υγείας και της εθνικής οικονομίας, τέθηκαν επί τάπητος τόσο τα ζητήματα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, όσο και οι ανάγκες του Έλληνα ασθενή», αναφέρει σε λυτή ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Επιτάχυνση της ψηφιοποίησης

Οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφώνησαν πως είναι απαραίτητη η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης του συστήματος υγείας και η αποφυγή φαρμακευτικών ελλείψεων, προς όφελος των πολιτών.

Προτεραιότητα -μεταξύ άλλων- των μελών του ΔΣ της ΠΕΦ είναι ο δισεπίλυτος γρίφος με το υπέρογκο ποσό των υποχρεωτικών επιστροφών, που δημιουργεί προβλήματα στην απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες, ενώ ταυτόχρονα στερεί πολύτιμα επενδυτικά κεφάλαια τα οποία θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην Ανάπτυξη.

Η «διόρθωση» στις τεράστιες υποχρεωτικές επιστροφές της βιομηχανίας, που σχετίζονται με την υποχρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων είναι στόχος του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρου Τρύφων. Πρόκειται για ένα «κεφάλαιο» που θα απασχολήσει την ηγεσία της Αριστοτέλους στο επόμενο διάστημα, μαζί με την επέκταση ή μονιμοποίηση των επενδυτικών κινήτρων για τη φαρμακοβιομηχανία σε ικανό βάθος χρόνου και με μεγαλύτερα ποσά, ώστε να αντιστοιχούν στην πλήρη διάσταση των επενδύσεων.

Πάντως, χαρακτηριστικό είναι πως την τελευταία πενταετία, οι προϋπολογισμοί της φαρμακευτικής δαπάνης βρίσκονται πρακτικά καθηλωμένοι στα ίδια χαμηλά επίπεδα ενώ στο ίδιο διάστημα, οι ανάγκες των ασφαλισμένων ασθενών έχουν αυξηθεί κατά 35%. Εκτιμάται ακόμη ότι στην ίδια περίοδο, το σωρευτικό κόστος των νέων θεραπειών υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.

Στα επόμενα βήματα περιλαμβάνεται η δημιουργία διαύλων διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να βρεθούν λύσεις οι οποίες θα είναι προς όφελος των ασθενών και της χώρας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ