Εκρηκτικό αναμένεται να είναι το κλίμα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, για τη σύσταση προανακριτικής για τη Novartis, κατά 10 πολιτικών προσώπων.
Σε μια συνεδρίαση που θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα φτάσει, κατά πάσα πιθανότητα ως τα μεσάνυχτα, θα συζητηθεί η πρόταση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα ερευνήσει την πολύκροτη υπόθεση.
Η εισήγηση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, για μια συνεδρίαση και ψηφοφορία με δέκα κάλπες – μια για κάθε πρόσωπο που προτείνεται για περαιτέρω έλεγχο – έγινε αποδεκτή κατά πλειοψηφία από τα μέλη της Διάσκεψης των προέδρων του κοινοβουλίου, το μεσημέρι της Πέμπτης, 15 Φεβρουαρίου.
Βάσει της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί την Τετάρτη στο Κοινοβούλιο, όσοι από τους 10 εμπλεκόμενους μιλήσουν, θα έχουν στη διάθεσή τους από 20 λεπτά ο καθένας -με κάποια ανοχή στο χρόνο- προκειμένου να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι ομιλητές όλων των κομμάτων με 10 λεπτά ομιλίας ο καθένας.
Ο δεύτερος κύκλος θα περιλαμβάνει ομιλίες από 16 βουλευτές ανάμεσά τους και εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών.
Ακόμη θα μιλήσουν τέσσερις υπουργοί οι δύο της Δικαιοσύνης (Σταύρος Κοντονής και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος) και και οι δύο της Υγείας (Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης).
Επίσης θα μιλήσουν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και η συζήτηση θα κλείσει με τους αρχηγούς των κομμάτων, οι οποίοι θα έχουν από 20 λεπτά στη διάθεση τους και από 15 λεπτά για την δευτερολογία τους.
Οι εμπλεκόμενοι βουλευτές δεν θα έχουν το δικαίωμα, όπως προβλέπει ο κανονισμός, να ψηφίσουν τον εαυτό τους στη σχετική ψηφοφορία.
Εάν οι ίδιοι δηλώσουν ότι δεν προτίθενται να συμμετάσχουν στην σχετική ψηφοφορία τότε αυτό θα συζητηθεί την Τρίτη και τότε θα αποφασιστεί εάν είναι δυνατόν αντί για 10 κάλπες να υπάρχει μία κάλπη και ενιαίο ψηφοδέλτιο.

10 κάλπες για τα πολιτικά πρόσωπα
Τη διαφωνία της με τις δέκα κάλπες στην ψηφοφορία για τη Novartis διατύπωσε η Νέα Δημοκρατία στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Ανώτατη κομματική πηγή ανέφερε πως «είναι ξεκάθαρη η αντίθεση της ΝΔ να στηθούν δέκα κάλπες αντί μίας, δεδομένου ότι δεν αποδίδονται κατηγορίες ανά πρόσωπο και ζητείται απλώς η διερεύνηση της υπόθεσης».
Εάν η Νέα Δημοκρατία επιμείνει στην θέση της για μία κάλπη όπως ανέφερε ο πρόεδρος της βουλής «αυτό θα το δούμε και θα το αποφασίσουμε στην αρχή της συζήτησης στην ολομέλεια.
Όλες οι συζητήσεις με το επιστημονικό συμβούλιο έχουν γίνει και η πρόταση που έγινε στην διάσκεψη και ψηφίστηκε κατα πλειοψηφία είναι μετά τις συνεννοήσεις αυτές. Το 10 κάλπες είναι η δεδομένη απόφαση της διάσκεψης των προέδρων εάν μέχρι την Τετάρτη υπάρξουν άλλες σκέψεις ή προκύψουν άλλα ενδεχόμενα αυτό θα αποφασιστεί στην ολομέλεια την Τετάρτη. Όμως δεν βαδίζουμε χωρίς απόφαση η απόφαση με όλα τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής είναι αυτή».
Εάν πάμε στις 10 κάλπες δεν θα υπάρχουν μπροστά στις κάλπες τα ονόματα των εμπλεκομένων για λόγους αποφυγής επικοινωνιακών εντυπώσεων όπως είπε ο πρόεδρος της βουλής.

Οι ομιλητές στην συζήτηση
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους μη βουλευτές έχουν δηλώσει ότι θα μιλήσουν στην Ολομέλεια ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Το λόγο θα λάβει και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ βέβαιο πρέπει να θεωρείται ότι θα λάβουν τον λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Μάριος Σαλμάς.
Από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα θα μιλήσουν δηλαδή όλοι πλην του Δημήτρη Αβραμόπουλου ο οποίος εκείνη την ημέρα θα είναι σε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και για αυτό το λόγο θα στείλει γραπτό υπόμνημα.
Η προθεσμία των επτά ημερών για κατάθεση πρότασης από 30 βουλευτές για σύσταση Τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου λήγει τη Δευτέρα. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν φαίνεται διατεθειμένο κανένα κόμμα, να καταθέσει σχετικό αίτημα.
Εάν όμως κατατεθεί μέχρι τη Δευτέρα το πρωί σχετικό αίτημα τότε θα ακολουθηθεί άλλη διαδικασία, η ολομέλεια θα συνεδριάσει την Τετάρτη για να αποφασίσει εάν γίνεται δεκτό το τριμελές και αν η απόφαση είναι θετική θα γίνει η διαδικασία που προβλέπεται για την κλήρωση Τριμελούς δικαστικού συμβουλίου και θα δοθεί χρόνος στο τριμελές συμβούλιο να αποφανθεί για την βασιμότητα της κατηγορίας.

Το κατηγορητήριο
Η Προανακριτική θα ερευνήσει για τυχόν αδικήματα δωροδοκίας δωροληψίας και ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατά δύο πρώην πρωθυπουργών και 8 πρώην υπουργών στην υπόθεση Νovartis.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την κοινή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, που αναπτύσσεται σε 10 σελίδες, προτείνεται η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, προκειμένου να εξετάσει αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τα εγκλήματα δωροδοκίας, δωροληψίας και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατά των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμένου και των πρώην υπουργών Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο, ‘Αδωνη Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Κουτρουμάνη.