Πολάκης: Η ΝΔ στέλνει ξανά το Ερρίκος Ντυνάν στα νύχια ιδιωτών

Αναζωπυρώνεται η ένταση για το μείζον ζήτημα πώλησης του Ερρίκος Ντυνάν, μετά από σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης στη Βουλή, σχετικά με το μέλλον του νοσοκομείου.

Ένταση για το μείζον ζήτημα πώλησης του Ερρίκος Ντυνάν, μετά από σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Να προσέξουν πολύ καλά σε ποια τιμή θα το πουλήσουν, όταν το πουλήσουν, γιατί τίποτα δεν θα ξεχαστεί και δεν θα μείνει αναπάντητο. Πείτε εσείς πως στέλνω ό,τι μήνυμα νομίζετε» προειδοποίησε από στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, που είχε καταθέσει σχετική ερώτηση.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης επεσήμανε ότι «υπάρχει στο ‘Ντυνάν’ ένας πυρήνας ανθρώπων και μέσα στο ‘Ντυνάν’, οι οποίοι είναι σε διευθυντικές θέσεις και οι οποίοι ζουν απ’ αυτό στις διευθυντικές θέσεις. Οι οποίοι έδωσαν νυν υπέρ πάντων αγώνα για να μην πουληθεί, να μην έρθει το ‘Ντυνάν’ στον δημόσιο τομέα».

Απάντηση Κοντοζαμάνη

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανακατευτεί σε μια διαδικασία που αφορά ιδιωτικούς διαγωνισμούς. Αποσκοπούμε στην προσέλκυση επενδύσεων και στη δημιουργία φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας, ενός συστήματος που συνυπάρχει τόσο ο κρατικός τομέας όσο και ο ιδιωτικός» όπως δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Να σημειωθεί ότι ήδη η Τράπεζα Πειραιώς στην οποία ανήκει η εταιρεία που διαχειρίζεται το Ντυνάν έχει επανεκκινήσει τη διαδικασία πώλησης του.

«Αποσκοπούμε στην προσέλκυση επενδύσεων και στη δημιουργία φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, ενός συστήματος που συνυπάρχει τόσο ο κρατικός τομέας όσο και ο ιδιωτικός. Το “Ερρίκος Ντυνάν” υπηρετεί το δημόσιο σύστημα υγείας, αφού έχει σύμβαση με το ΕΟΠΠΥ και δεν μας απασχολεί το ζήτημα κρατικοποίησής του», ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης

Ο κ. Κοντοζαμάνης καταλόγισε στην προηγούμενη κυβέρνηση ότι αφενός υποστήριξε μια πρόταση για το «Ερρίκος Ντυνάν» που δεν θα ωφελούσε το ελληνικό Δημόσιο, αφετέρου ότι άσκησε πιέσεις σε επενδυτικά σχήματα για να αποσυρθούν από τον διαγωνισμό ώστε να μείνει μόνον η δεσμευτική προσφορά του Ωνασείου.

Συμφωνία με Πειραιώς

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, αφού έκανε μια εκτενή αναφορά για το πώς περιήλθε το κοινωφελές ίδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν» στην Τράπεζα Πειραιώς τα προηγούμενα χρόνια, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να εντάξει το νοσοκομείο στο Δημόσιο, προχώρησε σε συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς ώστε σε συνεργασία Ωνασείου – κυβέρνησης να «περάσει» το νοσοκομείο στο Ωνάσειο.

Ο υφυπουργός Υγείας ανέφερε ότι μια τέτοια πράξη θα ήταν κρατική χρηματοδότηση καθώς το Δημόσιο θα ήταν αυτό αυτό που θα κατέβαλλε και το μεγαλύτερο ποσοστό του τιμήματος. «Η πρότασή σας, αφορούσε σε κρατική χρηματοδότηση προκειμένου να αγοραστεί το ίδρυμα αφού το δάνειο θα πληρωνόταν από το Δημόσιο διότι θα απαλάσσετο το Ωνάσειο από το ριμπέιτ και το κλόου μπακ και 20% των λειτουργικών εξόδων του θα πήγαινε στην αποπληρωμή του δανείου. Άρα η εξαγορά αυτή δεν θα λειτουργούσε ωφέλιμα προς το ελληνικό Δημόσιο. Αλλά θα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο τον κρατικό προϋπολογισμό και χωρίς σχέδιο διασφάλισης των εργασιακών σχέσεων. Διότι οι εργασιακές σχέσεις είναι διαφορετικές».

Επίσης, ο κ. Κοντοζαμάνης κατηγόρησε τον κ. Πολάκη ότι αντιμετώπισε το θέμα με προχειρότητα και ερασιτεχνισμό με μοναδικό στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων.

Κρατικοποίηση…

«Δημιουργήσατε εντυπώσεις ότι το “Ερρίκος Ντυνάν” ήταν στο Δημόσιο και πρέπει να ξαναγυρίσει, ενώ δεν ήταν στο Δημόσιο. Αναφέρομαι σε κρατικοποίηση, γιατί η πρότασή σας αφορούσε ουσιαστικά το δάνειο των 100 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός για την πώληση του “Ερρίκος Ντυνάν” είναι ένας ιδιωτικός διαγωνισμός. Επομένως η κυβέρνησή σας δεν έπρεπε να αναμειχθεί, διότι η δουλειά κάθε κυβέρνησης είναι να μην παρεμβαίνει σε ιδιωτικούς διαγωνισμούς. Αλλά να δημιουργεί ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον και να ευδοκιμούν επενδύσεις.

Και λέω ότι αναμειχθήκατε διότι είναι γνωστές οι πιέσεις που άσκησε η κυβέρνησή σας σε επενδυτικά σχήματα του εξωτερικού προκειμένου να αποσύρουν τις προσφορές τους και να μείνει μόνον η δεσμευτική προσφορά του Ωνασείου. Με άλλα λόγια στείλατε το μήνυμα στις αγορές να μην τολμήσουν να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα. Το Δημόσιο έκανε μια ωμή παρέμβαση σε μια διαδικασία που αφορά τον ιδιωτικό τομέα. Προέβη σε εξαναγκασμό» κατέληξε ο υφυπουργός Υγείας.

Δεν έβρισκαν τη συμφωνία!

Ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει στην κυβέρνηση ήταν ότι ο υφυπουργός Β. Κοντοζαμάνης εμμέσως επεχείρησε να αμφισβητήσει ότι υπάρχει συμφωνία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με την Τράπεζα Πειραιώς και το «Ωνάσειο».

«Θα παρακαλούσαμε να μας δώσετε αυτήν τη συμφωνία που υπογράψατε. Δεν βρήκαμε τίποτα στο υπουργείο» είπε. Αμέσως ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης ρώτησε: «Τι ζητάτε, κύριε υφυπουργέ; Δεν τη βρήκατε στο υπουργείο Υγείας;». «Δεν την έχουμε βρει πουθενά στο υπουργείο Υγείας. Εάν μπορείτε, να μας τη δώσετε» απάντησε ο Β. Κοντοζαμάνης.

Η αντίδραση του Π. Πολάκη ήταν ακαριαία. «Αυτή είναι η συμφωνία συνεργασίας. Σας τη δίνω, για να τη βγάλετε μία φωτοτυπία» είπε και την κατέθεσε στα πρακτικά.

«Δεν είπα εγώ ότι δεν υπάρχει η συμφωνία. Δεν βρήκαμε τίποτα στο υπουργείο» τόνισε ο υφυπουργός Υγείας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ