Πλεύρης: Οι αυξήσεις μισθών και προσλήψεις στην Υγεία (πίνακες)

Αναλυτικούς πίνακες με τους προϋπολογισμούς για τη στήριξη στην Υγεία επί διακυβέρνησης ΝΔ και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έδωσε με ανάρτηση στο twitter ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Αναλυτικούς πίνακες με τους προϋπολογισμούς για τη στήριξη στην Υγεία επί διακυβέρνησης ΝΔ και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έδωσε με ανάρτηση στο twitter ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. 

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Βάσει των στοιχείων το 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν 3,8 δισ. ευρώ ενώ το 2023 επί ΝΔ έφτασε τα 5,3 δισ ευρώ, η αύξηση δηλαδή είναι στα 1,4 δισ. ευρώ.

Στους αναλυτικούς πίνακες καταγράφονται οι αυξήσεις στους μισθούς αλλά και οι προσλήψεις στην Υγεία.

Η ανάρτηση του Θάνου Πλέυρη για την στήριξη στην ΠΦΥ και το ΕΣΥ

Στην ανάρτηση του ο κ. Πλεύρης γράφει «Η αλήθεια για την Υγεία με αριθμούς. Η Διασφάλιση των πόρων σημαίνει πραγματική στήριξη στην ΠΦΥ και το ΕΣΥ».

Θάνος Πλεύρης

Νέα παράταση για τον προσωπικό γιατρό

Την ίδια στιγμή, λήγει την 1η Απριλίου η προθεσμία για τους πολίτες να εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό, αλλά από το υπουργείο Υγείας αναμένεται να δοθεί νέα παράταση, αφού οι γιατροί στην Αττική επιμένουν να μην εντάσσονται στον θεσμό.

Η 4η στη σειρά παράταση για την εγγραφή των πολιτών σε προσωπικό γιατρό θα ανακοινωθεί άμεσα από το υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναμένεται να ανακοινώσει επιπλέον κίνητρα για τους γιατρούς, προκειμένου να στηρίξουν τον θεσμό του προσωπικού γιατρού, αφού μέχρι τώρα στο λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά και στην Θεσσαλονίκη, οι γιατροί που εντάχθηκαν στο νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας δεν ήταν αρκετοί για να μπορέσει να λειτουργήσει ο θεσμός.

Σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας prosopikos.gov.gr, 4,836 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει μέχρι στιγμής εγγραφή στον προσωπικό γιατρό

Το σύνολο των προσωπικών γιατρών είναι 3.397, εκ των οποίων οι ιδιώτες γιατροί είναι 1.159. Οι υπόλοιποι 2.238 είναι γιατροί των Κέντρων Υγείας.

Μειωμένη προσέλευση

Η μειωμένη προσέλευση γιατρών είχε και ως αποτέλεσμα τη μειωμένη προσέλευση των πολιτών, αφού δεν έβρισκαν προσωπικό γιατρό κοντά στην περιοχή τους.
Αυτό που εξετάζεται πλέον είναι να δοθούν επιπλέον κίνητρα προς του ιδιώτες γιατρούς, προκειμένου να ενταχθούν στο θεσμό και να προχωρήσει η μεταρρύθμιση.

“Ο προσωπικός γιατρός λειτουργεί μόλις 6 μήνες, σχεδόν 5.000.000 πολίτες έχουν εγγραφεί, 1,5 εκατομμύριο έχουν γίνει δωρεάν ραντεβού και ετοιμάζουμε τα κίνητρα για να μπουν και άλλοι ιδιώτες γιατροί. Δεν φτάνουν αυτοί που μπήκαν” είπε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Η άρνηση των γιατρών να γίνουν προσωπικοί γιατροί είχε φανεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν ξεκίνησαν οι εγγραφές για τους κατοίκους της Αττικής.

Εξαιτίας της χαμηλής ανταπόκρισης, το υπουργείο Υγείας όρισε και άλλες ειδικότητες. Δηλαδή ως προσωπικοί γιατροί μπορούν να ορίζονται οι γενικοί γιατροί, παιδίατροι και οι ιατροί ειδικότητας με βασική εκπαίδευση την παθολογία και συγκεκριμένα: Αιματολογίας, γαστρεντερολογίας, ενδοκρινολογίας – διαβητολογίας, καρδιολογίας, νευρολογίας, νεφρολογίας, ρευματολογίας, παθολογικής ογκολογίας, πνευμονολογίας – φυματιολογίας και φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, οι οποίοι ασκούν ελεύθερο επάγγελμα και διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο.

Ωστόσο, η προσέλευση δεν ήταν η αναμενόμενη και το επίχειρημα των περισσότερων γιατρών είναι πως η αναλογία δύο χιλιάδων πολιτών ανά γιατρό που προβλέπεται (με ετήσιες αποδοχές περίπου 70.000 ευρώ), σημαίνει πως ο όγκος των ασθενών, και ιδίως των χρονίως πασχόντων, δεν θα ήταν εύκολα διαχειρίσιμος για έναν γιατρό που έχει παράλληλα και άλλες απασχολήσεις.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ