ΠΙΣ: Στρατηγικής σημασίας η κατάργηση του clawback για τη δημόσια υγεία

Την αντίδραση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) προκαλεί η απόφαση της πολιτείας να κοστολογήσει νέες εξετάσεις για τις οποίες παρέχεται ονομαστική κάλυψη, αλλά δεν αυξάνει τον σχετικό προϋπολογισμό, μετακυλίοντας έτσι το βάρος στους εργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά.

Την αντίδραση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) προκαλεί η απόφαση της πολιτείας να κοστολογήσει νέες εξετάσεις για τις οποίες παρέχεται ονομαστική κάλυψη, αλλά δεν αυξάνει τον σχετικό προϋπολογισμό, μετακυλίοντας έτσι το βάρος στους εργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά. 

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει σε ανακοίνωση του η διοίκηση του ΠΙΣ, κ.κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και Γιώργος Ελευθερίου: 

Για πρώτη φορά κοστολογούνται διαγνωστικές εξετάσεις που προκαλούν πρόσθετη δαπάνη στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ με το ΦΕΚ αρ. 1454 (β΄ τεύχος). Αναφέρεται μάλιστα ρητά στο εν λόγω ΦΕΚ ότι η υπέρβαση στον συγκεκριμένο ΚΑΕ θα καλυφθεί από το clawback που αποδίδουν τα διαγνωστικά στον Οργανισμό. Μια πρακτική που διαχρονικά έχει δημιουργήσει έναν ανήθικο στραγγαλισμό του εισοδήματος του ιατρικού δυναμικού του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα, γεγονός που απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητα των μονάδων αυτών.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΕΚ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ 

Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει ότι κοστολογήθηκαν νέες εξετάσεις για τις οποίες η Πολιτεία παρέχει ονομαστική κάλυψη, αλλά δεν αυξάνει τον σχετικό προϋπολογισμό, και έτσι μετακυλύει το βάρος στους εργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά. Η πολιτική υφαρπαγής εισοδήματος και επίταξης πανάκριβων διαγνωστικών υπηρεσιών εις βάρος του διαγνωστικού κλάδου, προκάλεσε συλλογικό κύμα αντιδράσεων με εξαιρετικά επιτυχημένες κινητοποιήσεις στο πρόσφατο παρελθόν.

Οι εξετάσεις και πράξεις αυτές που βαραίνουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ είναι:
  • LDL αφαίρεση σε ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία.
  • Αξονική Ουρογραφία.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) απαιτεί την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης αυτής Υπουργικής Απόφασης, η οποία δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τους ελευθεροεπαγγελματίες εργαστηριακούς γιατρούς, οι οποίοι στήριξαν την κοινωνία παραμένοντας στη διάθεσή της για επείγοντα και έκτακτα περιστατικά, δίνοντας την μάχη της επιβίωσης μέσα στις έκτακτες υγειονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα.

Ζητούμε την άμεση κατάργηση του απαράδεκτου μηχανισμού clawback. Όπως και «κούρεμα» στις αντίστοιχες απαιτήσεις του παρελθόντος, λόγω των οικονομικών συνεπειών που επέβαλε η πανδημία του COVID-19.

Όπως είναι ευρέως αντιληπτό, η διαγνωστική διερεύνηση αποτελεί κομβικό σημείο για τη διαχείριση των ασθενών με COVID-19 σε εθνικό επίπεδο και επομένως είναι στρατηγικής σημασίας η επιβίωση και η ομαλή λειτουργία του συμβεβλημένου με το δημόσιο σύστημα υγείας, ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα της χώρας.

Για το Δ.Σ. του ΠΙΣ

Ο Πρόεδρος – Ο Γενικός Γραμματέας

Δρ Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος – Δρ Γεώργιος Ι. Ελευθερίου
Πλαστικός Χειρουργός – Αγγειοχειρουργός

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ