Ομάδα δράσης από το υπ. Υγείας για τις ελλείψεις στα φάρμακα

«Ομάδα δράσης» συστήνει το υπουργείο Υγείας, για την καταγραφή των σοβαρών ελλείψεων φαρμάκων αλλά και της πρόσβασης των ασθενών στα καινοτόμα φαρμακευτικά σκευάσματα.

«Ομάδα δράσης» συστήνει το υπουργείο Υγείας, για την καταγραφή των σοβαρών ελλείψεων φαρμάκων αλλά και της πρόσβασης των ασθενών στα καινοτόμα φαρμακευτικά σκευάσματα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η επταμελής αυτή νέα ομάδα στοχεύει στο να δημιουργήσει μία νέα πολιτική που θα συμβαδίζει με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και θα καταπολεμά ελλείψεις, δυσκολίες στην πρόσβαση των καινοτόμων θεραπειών αλλά και άλλα προβλήματα.

Μην ξεχνάμε ότι τα φάρμακα και ειδικά οι ελλείψεις αυτών αποτελούν από τα βασικότερα προβλήματα και θέμα συζήτησης σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ δεν λείπουν και οι έντονες αντιδράσεις εκατομμυρίων ασθενών για την μη άμεση πρόσβασή τους σε καινοτόμα φάρμακα που θα τους θεραπεύσουν ή θα καλυτερεύσουν τις ζωές τους.

Στη χώρα μας, όπως και σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι ελλείψεις στα φάρμακα αποτελούν σχεδόν όλον το χρόνο σοβαρό ζήτημα, ειδικά μετά την πανδημία του κορωνοϊού, όπου οι πρώτες ύλες από τις τρίτες χώρες (Κίνα, Ινδία), έχουν λιγοστέψει, με αποτέλεσμα να υπάρχει μπλοκάρισμα στην ομαλή διακίνηση των φαρμάκων.

Με βάση αυτήν την κατάσταση στον χώρο του φαρμάκου και προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στην διακίνησή του, το υπουργείο Υγείας συστήνει την νέα ομάδα δράσης, η οποία θα θα στηρίζει και την αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Νομοθεσίας.

Τι θα κάνει η Ομάδα Δράσης

Σκοπός της θα νέας ομάδας είναι οι βελτιώσεις στο σύστημα κινήτρων για την πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα και τη διαθεσιμότητά τους στις χώρες, στη διαχείριση των ελλείψεων, στο χρόνο που απαιτείται για αδειοδότηση, στην περιβαλλοντική προστασία και στο χειρισμό της αντιμικροβιακής αντίστασης.

Τα μέλη της ομάδας εργασίας για τα φάρμακα είναι:

Καραούλη Βασιλικη, του κλάδου ΠΕ Μηχανικών, με ειδικότητα Υγιεινολόγων Μηχανικών, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών και Τεχνικής Υποστήριξης.

Κανή Χαρίκλεια, του κλάδου ΠΕ Φαρμακοποιών, Προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδιασμού, Παρακολούθησης και Χορήγησης Φαρμάκων της Διεύθυνσης Φαρμάκου, του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).

Κατσίφη Άννα, του κλάδου ΠΕ Φαρμακοποιών, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης
Πληροφόρησης και Δημοσίων Σχέσεων, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).

Μακαρούνη Αναστασία, Νομική Σύμβουλος στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).

Γκότση Αναστασία, του κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, με ειδικότητα Διοικητικού Οικονομικού, η οποία υπηρετεί στη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Υγείας.

Κωνσταντίνου Ειρήνη, του κλάδου ΠΕ Φαρμακευτικής, με ειδικότητα Φαρμακοποιών Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ., η οποία υπηρετεί στη Διεύθυνση Φαρμάκου του Υπουργείου Υγείας.

Δαμίγου Αικατερίνη, του κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, με ειδικότητα Διοικητικού Οικονομικού, η οποία υπηρετεί με απόσπαση στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας ορίζεται η Καραούλη Βασιλικη.

Ως Παρατηρητές θα καλούνται, μετά από πρόσκληση της Συντονίστριας της Ομάδας Εργασίας, εκπρόσωποι της Φαρμακοβιομηχανίας (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.), Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.) και PhRMA Innovation Forum Ελλάδος (PIF).

Η θητεία της Ομάδας Εργασίας είναι διετής και δύναται να ανανεωθεί άπαξ για ίσο χρονικό διάστημα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ