Νέα φαρμακευτική πολιτική στην ΕΕ με επίκεντρο τον άνθρωπο

Τη θέσπιση νέας ευρωπαϊκής φαρμακευτικής πολιτικής για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ασφαλή και οικονομικά φάρμακα και την πρόληψη των ελλείψεων στην ευρωπαϊκή αγορά ζήτησαν οι ευρωβουλετές στη διάρκεια της ολομέλειας του Νοεμβρίου, παρουσιάζοντας μια σειρά από προτάσεις για την αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας.

Τη θέσπιση νέας ευρωπαϊκής φαρμακευτικής πολιτικής για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ασφαλή και οικονομικά φάρμακα και την πρόληψη των ελλείψεων στην ευρωπαϊκή αγορά ζήτησαν οι ευρωβουλετές στη διάρκεια της ολομέλειας του Νοεμβρίου, παρουσιάζοντας μια σειρά από προτάσεις για την αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας.ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το 2019, πριν την πανδημία, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε 103 ορφανά φάρμακα για τη θεραπεία σπάνιων ιατρικών παθήσεων, αλλά μόλις τα μισά από αυτά κυκλοφόρησαν στην αγορά, με μέση καθυστέρηση δυο ετών. Αυτό είναι μόνο ένα από τα ζητήματα που εγείρονται στην έκθεση σχετικά με τη φαρμακευτική πολιτική της ΕΕ. Για την επίλυση του προβλήματος, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν συντομότερες περιόδους έγκρισης από τις εθνικές αρχές και ευθυγράμμιση με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMΑ), ώστε να διασφαλιστεί ταχεία και ισότιμη πρόσβαση σε φάρμακα σε όλη την ΕΕ.

Ελλείψεις φαρμάκων

Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε ελλείψεις σε φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό, οι οποίες θέτουν τους ασθενείς σε κίνδυνο και τα εθνικά συστήματα υγείας υπό πίεση. Το Ευρωκοινοβούλιο κάλεσε την Κομισιόν να αντιμετωπίσει τις βαθύτερες αιτίες των ελλείψεων και να προτείνει βιώσιμες λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της έγκυρης εισόδου στην αγορά γενόσιμων και βιοομοειδών φαρμάκων ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε ασφαλή και οικονομικά φάρμακα.

Φιλική προς το περιβάλλον φαρμακευτική βιομηχανία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε επίσης ότι η φαρμακοβιομηχανία πρέπει να γίνει φιλική προς το περιβάλλον και ότι οι κύκλοι ζωής των προϊόντων θα πρέπει να είναι κλιματικά ουδέτεροι. Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της μεταποίησης και της προσφοράς της ΕΕ και αύξησης της διαφάνειας όσον αφορά τις τιμές και τη δημόσια χρηματοδότηση για την έρευνα και την ανάπτυξη.

Αυτάρκεια σε φάρμακα

Οι ευρωβουλευτές πρότειναν τη δημιουργία συντονισμένων εκστρατειών ενημέρωσης σχετικά με τη μικροβιακή αντοχή (ανθεκτικότητα μικροοργανισμών σε αντιμικροβιακές θεραπείες, ιδίως αντιβιοτικών) και την ανάπτυξη των δυνατοτήτων βιώσιμης παραγωγής δραστικών ουσιών, πρώτων υλών και φαρμάκων με σκοπό τη μείωση της εξάρτησης από εξωτερικές πηγές.

Η έκθεση ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσει πλήρως τον κανονισμό για τις Κλινικές Δοκιμές ώστε να διευκολυνθεί η έναρξη εναρμονισμένων και συντονισμένων κλινικών δοκιμών σε επίπεδο ΕΕ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ