ΠολιτικήΜητσοτάκης: Η επίσκεψη στο υπουργείο Υγείας και η... ατζέντα

Μητσοτάκης: Η επίσκεψη στο υπουργείο Υγείας και η… ατζέντα

- Advertisement -

Εβδομάδα προετοιμασιών για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει το σήμα για «δουλειά» με τη σημερινή του επίσκεψη στο υπουργείο Υγείας. Στο τραπέζι της συζήτησης αναμένεται να τεθεί ο τελικός σχεδιασμός του «οδικού χάρτη» της υγείας, βάσει του οποίου θα γίνουν και οι προγραμματικές δηλώσεις την ερχόμενη Πέμπτη το απόγευμα (6/7).

Εβδομάδα προετοιμασιών για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει το σήμα για «δουλειά» με τη σημερινή του επίσκεψη στο υπουργείο Υγείας. Στο τραπέζι της συζήτησης αναμένεται να τεθεί ο τελικός σχεδιασμός του «οδικού χάρτη» της υγείας, βάσει του οποίου θα γίνουν και οι προγραμματικές δηλώσεις την ερχόμενη Πέμπτη το απόγευμα (6/7).
Κυριάκος Μητσοτάκης

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εκτός από το νέο υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη συνάντηση εργασίας θα συμμετέχουν η αναπληρώτρια Υπουργός, Ειρήνη Αγαπηδάκη, οι δύο υφυπουργοί Μάριος Θεμιστοκλέους και Δημήτρης Βαρτζόπουλος και άλλοι υπηρεσιακούς παράγοντες.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η ατζέντα περιλαμβάνει την ενίσχυση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ με προσωπικό, το νέο Υγειονομικό Χάρτη και τις μεταρρυθμίσεις στα Νοσοκομεία, τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα με την ενίσχυση του προσωπικού γιατρού, τα προγράμματα προληπτικού ελέγχου αλλά και τα φάρμακα.

Παράλληλα, θα συζητηθεί ο ακριβής επιμερισμός των αρμοδιοτήτων μεταξύ των στελεχών της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας καθώς και τα ονόματα των προσώπων που προορίζονται για επικεφαλής στις γενικές γραμματείες.

Ποια είναι τα σενάρια για τους γενικούς γραμματείς

Το υπουργείο Υγείας στην προηγούμενη σύνθεση διέθετε τρεις γενικές γραμματείες: Δημόσιας Υγείας, Υπηρεσιών Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στην πρώτη επικεφαλής ήταν η Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία στο νέο σχήμα ανέλαβε καθήκοντα Αναπληρώτριας Υπουργού, στη δεύτερη ο Γιάννης Κωτσιόπουλος και στην Τρίτη ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα Υφυπουργού.

Με πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα η γενική γραμματεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καταργήθηκε, ενώ προβλέπεται σύσταση Γενικής Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού καθώς και αντίστοιχη θέση Γενικού Γραμματέα.

Για τις θέσεις των γενικών γραμματέων «κυκλοφορούν» διάφορα ονόματα, μεταξύ των οποίων αυτό του Διοικητή της Α’ Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής και Αντιστράτηγου ε.α. Παναγιώτη Στάθη, του Διοικητή της Β’ Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιώς & Αιγαίου, Χρήστου Ροϊλού και της Διοικήτριας του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «‘Αγιος Σάββας», Όλγας Μπαλαούρα.

Προσλήψεις…

Στην ατζέντα της κυβέρνησης, όπως προβλέπει ο «μπλε φάκελος», η υλοποίηση των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου σοβαρών παθήσεων (όπως καρκίνος του παχέος εντέρου, του τραχήλου της μήτρας, των καρδιαγγειακών παθήσεων) αλλά και προγραμμάτων πρόληψης με συγκεκριμένους στόχους, όπως η μείωση της παιδικής παχυσαρκίας από 37,5% σε 24,5% έως το 2030 και των καπνιστών από 42% το 2020 σε 25% έως το 2027.

Τι προβλέπει ο «μπλε φάκελος»

I. Πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023-2027

  • Αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους, ώστε να φθάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο με 2,2 νοσηλευτές ανά κλίνη.
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός Υγείας. Ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ολοκλήρωση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας. Αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών στα νοσοκομεία. Επέκταση και ανάπτυξη των μητρώων ασθενών.
  • Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής, 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης και κατασκευή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης και του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
  • Εγγύηση πρόσβασης του ΕΚΑΒ για την παροχή πρώτων βοηθειών σε 7 -10 λεπτά από την κλήση σε αστικές και ημιαστικές περιοχές. Δημιουργία έξι νέων βάσεων για πρωτογενή διάσωση και αεροδιακομιδές για την αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
  • Αξιολόγηση των διοικήσεων νοσοκομείων και της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους ασθενείς με χρήση αντικειμενικών δεικτών.
  • Μείωση χρόνου αναμονής για χειρουργικές πράξεις κατά 50% και μείωση χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών κατά 70%, έως το τέλος του 2027.
  • Μείωση του χρόνου αναμονής για ραντεβού σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων κατά 80% έως το 2027 και ανάπτυξη πλήρους ψηφιακής εφαρμογής για ραντεβού για το σύνολο των δημοσίων δομών Υγείας.
  • Επέκταση του θεσμού του προσωπικού γιατρού σε όλο τον πληθυσμό της χώρας και εισαγωγή του θεσμού του συμβούλου υγείας.
  • Υλοποίηση των σχεδιασμένων προγραμμάτων μαζικών προληπτικών ελέγχων για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, των καρδιαγγειακών κινδύνων, καθώς και προληπτικές εξετάσεις σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.
  • Μείωση της παχυσαρκίας στα παιδιά ηλικίας 2 έως 14 ετών από 37,5% σε 24,5% έως το 2030. Δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής από διατροφολόγο-ιατρό.
  • Μείωση των καπνιστών από 42% του ενήλικου πληθυσμού το 2020 σε 25% έως το 2027. Ενίσχυση των ιατρείων διακοπής καπνίσματος.
  • Δημιουργία 311 νέων δομών, υλοποίηση 211 δράσεων και προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής ψυχικής υγείας και ενίσχυση 279 υφιστάμενων δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Ενίσχυση των 300 Κέντρων Υγείας με πέντε επαγγελματίες ψυχικής υγείας ανά κέντρο, για την περαιτέρω ενσωμάτωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
  • Μείωση των ιδιωτικών δαπανών υγείας ως ποσοστό των συνολικών δαπανών από το 38%, στον σημερινό ευρωπαϊκό μέσο όρο του 19%, μέχρι το 2030.
  • Μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από χρόνια νοσήματα και μείωση του πληθυσμού που αντιμετωπίζει ανισότητες στην πρόσβαση.
  • Εμβολιασμός του 90% των κοριτσιών ηλικίας έως 15 ετών (735.000 κορίτσια εκ των 820.000) με το εμβόλιο HPV έως το 2030.
  • Μείωση του αριθμού θανάτων από καρκίνο του μαστού από 2.300 σε 1.900 (2,5% ετησίως) μέχρι το 2030.
  • Ανασχεδιασμός του χάρτη Υγείας.
  • Ενίσχυση δράσεων υφιστάμενων μονάδων αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, δημιουργία καινοτόμων προγραμμάτων και αύξηση 25% στο σύνολο των μονάδων πρόληψης και αντιμετώπισης νέων μορφών εξαρτήσεων έως το 2027.
  • Λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας χειρουργείων έως το τέλος του 2025, ώστε να γνωρίζουν οι ασθενείς με ακρίβεια την προγραμματισμένη ημερομηνία διεξαγωγής της επέμβασής τους.
  • Ολοκλήρωση της κατάργησης της ιδρυματικής περίθαλψης με ταυτόχρονη ανάπτυξη υπηρεσιών στην κοινότητα για άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ και ανάπτυξη Ψυχογηριατρικής.

Στόχος είναι να επιτευχθεί η αποδοτικότερη χρήση των πόρων, η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών και η βελτίωση της εμπειρίας του ασθενούς. Δεν κλείνει καμία δομή υγείας, αλλά αναβαθμίζονται όλες για να ικανοποιούνται οι υγειονομικές ανάγκες των πολιτών με καλύτερη διακυβέρνηση στα νοσοκομεία και βέβαια σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

IΙ. Μεταρρυθμίσεις

• Μεταρρύθμιση του συστήματος πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης:

– Εναρξη λειτουργίας 60 νέων Τοπικών Μονάδων Υγείας – ΤΟΜΥ (έχουν ήδη συσταθεί 10).

– Εκδοση προεδρικού διατάγματος για ένα ενιαίο πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (3ο τρίμηνο 2023).

– Ενεργοποίηση συστήματος παραπομπών από προσωπικό ιατρό (3ο τρίμηνο 2023).

– Ανάθεση συμβάσεων για αναβάθμιση υποδομών – κτιριακών εγκαταστάσεων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (4ο τρίμηνο 2023).

– Προσωπικός ιατρός: οργάνωση, λειτουργία, εκπαίδευση, διοικητικό πλαίσιο κυρώσεων.

– Οργανωτική αναδιάταξη των δομών διακυβέρνησης του χάρτη Υγείας.

• Υλοποίηση εθνικού προγράμματος πρόληψης της δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης»:

– Εναρξη εθνικού προγράμματος για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

– Εναρξη εθνικού προγράμματος πρόληψης και αντιμετώπισης καρδιαγγειακών κινδύνων.

– Εναρξη εθνικού προγράμματος άσκησης και υγιεινής διατροφής – αντιμετώπιση παιδικής παχυσαρκίας.

– Ιδρυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παχυσαρκίας με έδρα την Αθήνα.

– Δημιουργία Health Portal δημόσιας Υγείας.

• Νέο μοντέλο διοίκησης νοσοκομείων, αναβάθμιση υπηρεσιών υγείας και οργανωτικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας:

– Εναρξη σταδιακής λειτουργίας απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

– Δημιουργία Κέντρων Φυσικού Τοκετού σε επιλεγμένα νοσοκομεία και οργάνωση του πλαισίου παροχής των υπηρεσιών αυτών.

– «Μαίες στο σπίτι»: Ανάπτυξη της κατ’ οίκον μαιευτικής φροντίδας.

• Μεταρρύθμιση στους τομείς της ψυχικής υγείας και των εθισμών:

-Σύσταση και πλήρης λειτουργία 56 Μονάδων Ψυχικής Υγείας (πλέον των 50 που ήδη έχουν συσταθεί το 2022) (4ο τρίμηνο 2023).

-Σύσταση ειδικού κέντρου ενδονοσοκομειακής νοσηλείας ατόμων εξαρτημένων από το οινόπνευμα (4ο τρίμηνο 2023).

• Ψηφιακός μετασχηματισμός του τομέα της Υγείας (DigHealth):

-Εθνικό πλαίσιο διαλειτουργικότητας ηλεκτρονικής Υγείας (4ο τρίμηνο 2023).

-Διασύνδεση των υπηρεσιών Υγείας με τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας (4ο τρίμηνο 2023).

-Εθνικό ψηφιακό πρόγραμμα διαχείρισης του καρκίνου, ψηφιακός μετασχηματισμός της διαχείρισης της περίθαλψης ογκολογικών ασθενών και υλοποίηση του εθνικού μητρώου καρκίνου (4ο τρίμηνο 2023).

• Μεταρρυθμίσεις και επιτάχυνση των επενδύσεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης:

-Εξορθολογισμός φαρμακευτικής δαπάνης, έλεγχος συνταγογράφησης, θεραπευτικά πρωτόκολλα.

-Εξορθολογισμός δαπανών και μείωση του clawback κατά 150 εκατ. ευρώ (4ο τρίμηνο 2023).

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ