Λυμπερίδης: Την κατάργηση του clawback και rebate ζητά ο ΠΣΦ

Την κατάργηση του clawback και του rebate ζητά, για πολλοστή φορά, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Την κατάργηση του clawback και του rebate ζητά, για πολλοστή φορά, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Πάγιο αίτημα του ΠΣΦ και η αναστολή της προκράτησης του claw-back του 2022 και το «κούρεμα» των παλαιών οφειλών clawback

Με επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας κο Θάνο Πλεύρη, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – ΠΣΦ ΝΠΔΔ, για μια ακόμη φορά, ζητά την κατάργηση του clawback και του rebate, προβλήματα που ταλανίζουν τους 2.500 συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα ο ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας δεν έχουν κοινοποιήσει τον προϋπολογισμό για τις φυσικοθεραπείες που αφορά το 2022 και δεν έχουν παρουσιαστεί οι τρόποι αντιμετώπισης του clawback και οι μεταρρυθμιστικές τομές, παρόλο που ο Π.Σ.Φ. έχει καταθέσει πολλές φορές προτάσεις για λύσεις των θεμάτων αυτών.

Πάγιο αίτημα του ΠΣΦ, όπως και των υπολοίπων παρόχων ΠΦΥ, αποτελεί επίσης και η αναστολή της προκράτησης του clawback του 2022, όπως επίσης και το «κούρεμα» των παλαιών οφειλών clawback.

Ο πρόεδρος του ΠΣΦ Πέτρος Λυμπερίδης δηλώνει σχετικά: «Είναι απίστευτο το γεγονός ότι σε μια σύγχρονη και ευνομούμενη δυτικοευρωπαϊκή χώρα, μια σειρά από επαγγελματικούς κλάδους που εκπροσωπούν δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες, συνεχίζουν να εισπράττουν τις αμοιβές για τις υπηρεσίες που παρέχουν, κουρεμένες κατά 40-50% ετσιθελικά. Ένα, ούτως ή άλλως, άδικο μέτρο, το οποίο όμως αποτέλεσε την αναγκαστική συνεισφορά των φορέων της ΠΦΥ έτσι ώστε να ορθοποδήσει η χώρα κατά τη διάρκεια των μνημονίων, το συνεχίζουν οι κυβερνήσεις. Η δαπάνη της φυσικοθεραπείας είναι αυξημένη σε σύγκριση με το 2021 κατά περίπου 15%, ενώ ο προϋπολογισμός το 2022 μάλλον θα είναι ο ίδιος. Οι φυσικοθεραπευτές όμως – ως γνωστόν – παρέχουν υπηρεσίες και δεν συνταγογραφούν, ούτε και μπορούν να αρνηθούν την εκτέλεση παραπεμπτικών για τις θεραπείες που έχουν ανάγκη οι πολίτες. Άρα δεν ευθύνονται για την αυξημένη ζήτηση.

Έχουμε επαναλάβει δεκάδες φορές ότι οι φυσικοθεραπευτές και όλοι οι κλάδοι εν γένει που προσφέρουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Υγείας στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα βιωσιμότητας, προβλήματα που εντάθηκαν περαιτέρω κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αναμένεται να κορυφωθούν, δεδομένης και της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης. Ζητάμε από τον ΕΟΠΥΥ και τον υπ. Υγείας Θ. Πλεύρη την άμεση ενίσχυση του προϋπολογισμού της φυσικοθεραπείας και τον μηδενισμό του clawback και του rebate».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ