Κορωνοϊός -Εμβόλιο: Ποια χώρα πληρώνει αποζημιώσεις για παρενέργειες

Αποζημιώσεις ύψους έως και 120.000 λιρών θα δίνει η κυβέρνηση Τζόνσον στη Βρετανία σε όσους εμφανίσουν ακραίες παρενέργειες από το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Αποζημιώσεις ύψους έως και 120.000 λιρών θα δίνει η κυβέρνηση Τζόνσον στη Βρετανία σε όσους εμφανίσουν ακραίες παρενέργειες από το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο αρμόδιος οργανισμός για την έγκριση φαρμάκων και προϊόντων βιοϊατρικής τεχνολογίας της Βρετανίας (MHRA) άναψε προ ημερών το πράσινο φως με κατεπείγουσα διαδικασία στο εμβόλιο των Pfizer / BioNTech, το οποίο προστέθηκε ήδη στο σχετικό Πρόγραμμα Αποζημιώσεων για Παρενέργειες από Εμβόλια, που δημιουργήθηκε το 1979 με στόχο να κατευνάσει τις ανησυχίες της κοινής γνώμης για εμβόλια κατά ασθενειών όπως η ιλαρά, η γρίπη, η ευλογιά και ο τέτανος.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό πολίτες μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση έως και 120.000 λιρών εφόσον μπορέσουν να αποδείξουν ότι έμειναν ανάπηροι σε ποσοστό 60% και άνω λόγω του εμβολιασμού τους. Το πρόγραμμα τέθηκε σε εφαρμογή για να αποθαρρύνει πολίτες να διεκδικήσουν αποζημιώσεις με μακροχρόνιες και κοστοβόρες δικαστικές διαδικασίες. Οι Αρχές στη Βρετανία είπαν ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την ασφάλεια του εμβολίου των Pfizer \ BioNTech, καθώς ξεκινούν από την ερχόμενη Τρίτη οι εμβολιασμοί των ομάδων ύψιστης προτεραιότητας στη χώρα.

Την Τρίτη ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό

Την ερχόμενη Τρίτη (8 Δεκεμβρίου) θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στη Βρετανία. σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της χώρας.

Οι πρώτες παρτίδες για το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech έφθασαν από το Βέλγιο με μια μυστική. αποστολή με φορτηγά χωρίς διακριτικά, μέσω του ευρωτούνελ, στη Βρετανία καθώς η. κυβέρνηση φοβάται μήπως επιχειρήσουν συμμορίες να βάλουν στο χέρι. τα εμβόλια, ή τα καταστρέψουν στην προσπάθεια να τα κλέψουν. Από την άγνωστη αυτή τοποθεσία οι πρώτες 800.000 δόσεις των εμβολίων θα μεταφερθούν σε ειδικά εξοπλισμένα εργαστήρια για να ελεγχθεί εκ νέου αν είναι ασφαλή προς χρήση, προτού διανεμηθούν σε νοσοκομεία και κέντρα εμβολιασμού σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Βρετανία έχει παραγγείλει 40 εκατ. δόσεις από το εμβόλιο, αρκετές για την κάλυψη 20 εκατ. ατόμων. Αλλά όπως λέει ο Κρις Χόπσον, επικεφαλής του NHS Providers, η ανοσοποίηση του πληθυσμού «θα είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ