Κοντοζαμάνης: Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα επιστρέψουν χρήματα

Αντίστροφη μέτρηση για την εκπνοή της προθεσμίας για τον εμβολιασμό των υγειονομικών και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ξεκαθάρισε ότι αφενός ο νόμος θα εφαρμοστεί και αφετέρου ότι όσοι τεθούν σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων θα αναζητηθούν τα ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Αντίστροφη μέτρηση για την εκπνοή της προθεσμίας για τον εμβολιασμό των υγειονομικών και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ξεκαθάρισε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ο κ. Κοντοζαμάνης επισήμανε ότι αυξάνεται το ποσοστό εμβολιασμού των υγειονομικών καθώς φαίνεται να έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Πολιτείας.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ο νόμος της αναστολής καθηκόντων από 1η Σεπτεμβρίου, για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, θα εφαρμοστεί.

Εξήγησε επίσης ότι επειδή οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα προπληρώνονται, όσοι τεθούν σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων θα αναζητηθούν τα ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Τα σχέδια για αναπληρώσεις

Σχετικά με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την λειτουργία από την επόμενη εβδομάδα του ΕΣΥ, είπε ότι είναι έτοιμα επιχειρησιακά σχέδια και έχει αποτυπωθεί η κατάσταση. Υπάρχει, είπε, και η πρόβλεψη για προσλήψεις προσωπικού, συγκεκριμένου χρόνου και με συγκεκριμένες συμβάσεις.

Προσέθεσε ότι θα υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση τις επόμενες ημέρες για υποστηρικτικές υπηρεσίες στα νοσοκομεία και στις δομές και για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού. Επίσης έχει σχεδιαστεί ο τρόπος ανακατανομής του προσωπικού μέσα στα νοσοκομεία, ώστε να λειτουργήσουν ομαλά. Τόνισε ακόμη ότι θα παραταθούν διατάξεις που ισχύουν λόγω πανδημίας που θα δίνουν δυνατότητα στους φορείς να μετακινούν προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Για τον εμβολιασμό ιδιωτών γιατρών και φαρμακοποιών, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι ανήκουν στην κατηγορία των υγειονομικών και άρα θα υπάρξουν κυρώσεις διότι οφείλουν να εμβολιαστούν κατά της covid-19.

«Αντάρτικο» της ΠΟΕΔΗΝ

Με παρέμβαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις, η ΠΟΕΔΗΝ ζητά την αναστολή του νόμου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Στη σχετική ανακοίνωση για το ΣτΕ αναφέρεται ότι: «Κατατέθηκε σήμερα [χθες] από την ΠΟΕΔΗΝ ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας Αίτηση Ακύρωσης και Αίτηση Αναστολής κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και του μέτρου της υποχρεωτική άδειας άνευ αποδοχών για όσους εργαζόμενους στην Υγεία και στις Δομές Κοινωνικής Πρόνοιας δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2021.»

Στο δικόγραφο, το οποίο υπογράφει η Νομική Σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ Μαρία-Μαγδαληνή Τσίπρα εκτίθεται, ότι η θέσπιση της υποχρέωσης εμβολιασμού και μάλιστα με την απειλή κυρώσεων εις βάρος των εργαζομένων, έρχεται σε ευθεία αντίθεση προς τις συνταγματικές διατάξεις, που προστατεύουν το θεμελιώδες δικαίωμα της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου και το δικαίωμα στην εργασία.

Παραβιάζονται διεθνείς συμβάσεις 

Επιπροσθέτως, η ΠΟΕΔΗΝ θεωρεί, ότι παραβιάζονται διεθνείς συμβάσεις που αναγνωρίζουν και προστατεύουν το δικαίωμα του ατόμου να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να αποφασίζει χωρίς άμεσες ή έμμεσες πιέσεις για κάθε θέμα που άπτεται της υγείας του.

Στην αίτηση ακύρωσης εκτίθενται περαιτέρω, ότι πριν τη θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στον χώρο της Υγείας και των Δομών Κοινωνικής Πρόνοιας δεν υπήρξε επιστημονική και επιδημιολογική τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα λήψης ενός τέτοιου μέτρου, όπως εξάλλου θεωρεί επιβεβλημένο η Επιτροπή Βιοηθικής και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και η υφιστάμενη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Με το υπό κρίση μέτρο, φρονούμε, ότι παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας καθώς δεν εξετάστηκε καν η λήψη ηπιότερων μέτρων, όπως η υποχρεωτική προσκόμιση διαγνωστικού τεστ, για όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν» επισημαίνεται.

«Δεν φταίμε εμείς για τους κακούς επιδημιολογικούς δείκτες»

«Επί 19 μήνες οι υγειονομικοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, έχουν περιθάλψει και σώσει πολλούς ασθενείς, τώρα η κυβέρνηση τους πετάει στο δρόμο επειδή φοβούνται να εμβολιαστούν. Δεν φταίμε εμείς για τους κακούς επιδημιολογικούς δείκτες. Δεν φταίμε εμείς. Είμαστε σε ποσοστό 90% εμβολιασμένοι και δεν υπάρχει καμία εστία διασποράς για την οποία να ευθύνεται το προσωπικό. Την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου αν η κυβέρνηση επιμείνει θα έχουμε πρόβλημα, θα την πληρώσουν οι εμβολιασμένοι, θα αναγκαστούν να κάνουν τριπλοβάρδιες. Ποιο είναι το επιχειρησιακό πρόβλημα της κυβέρνησης; Εκτός αν η κυβέρνηση θέλει να ιδιωτικοποιήσει την υγεία. Αίτημα ακύρωσης του νόμου καταθέσαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αδιανόητο ένας καταχραστής του δημοσίου να τίθεται σε διαθεσιμότητα και να παίρνει τον μισό μισθό και να μην δικαιούται μισθό» δήλωσε στο Open ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Επίθεση ΚΚΕ κατά Κοντοζαμάνη

Επίθεση εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, για τις δηλώσεις που πραγματοποίησε στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό, εξαπέλυσε το ΚΚΕ.

Μέσω σχολίου από το γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, αναφέρεται ότι, «οι σημερινές εξαγγελίες Κοντοζαμάνη για αξιοποίηση εργολάβων και προσωπικού από “εξωτερικές πηγές”, δηλαδή ιδιώτες, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση όχι απλά αξιοποίησε την υποχρεωτικότητα και τον εμβολιασμό ως όχημα για να διχάσει τους εργαζόμενους και να μετακυλήσει τις ευθύνες της στο λαό, αλλά και για να προχωρήσει το αντιδραστικό σχέδιό της για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της υγείας, που πάει χέρι-χέρι με την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας».

Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων, ο κ. Κοντοζαμάνης έκανε για άλλη μία φορά γνωστό ότι ο νόμος της αναστολής καθηκόντων από 1η Σεπτεμβρίου, για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, θα εφαρμοστεί. Εξήγησε ότι, επειδή οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα προπληρώνονται, όσοι τεθούν σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων θα αναζητηθούν τα ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ