Κινητοποιήσεις κλινικοεργαστηριακών ιατρών και διαγνωστικών κέντρων

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί και διαγνωστικών κέντρων ενόψει των τριήμερων κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει από την Πέμπτη 26 έως το Σάββατο 28 Μαϊου.

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί και διαγνωστικών κέντρων ενόψει των τριήμερων κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει από την Πέμπτη 26 έως το Σάββατο 28 Μαϊου.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η διαμαρτυρία του κλάδου αναμένεται να επιφέρει ντόμινο αλλαγών και καθυστερήσεων στη διενέργεια χιλιάδων εξετάσεων που έχουν συνταγογραφηθεί και προγραμματιστεί από τους ασφαλισμένους.

Υπό την ομπρέλα των θεσμικών οργάνων, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, το Συντονιστικό Όργανο Φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) έχει προγραμματίσει τριήμερο λουκέτο των εργαστηρίων και κέντρων αντιδρώντας στο μέτρο του ληστρικού, όπως υπογραμμίζει, clawback το οποίο στραγγαλίζει οικονομικά τον κλάδο.

ΠΙΣ και Ιατρικοί Σύλλογοι

«Ο ΠΙΣ και οι Ιατρικοί Σύλλογοι όλης της χώρας καλούν για καθολική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και επιπλέον ζητούν την υποστήριξη και των κλινικών ιατρών στον αγώνα των συναδέλφων τους. Καλούμε την πολιτική ηγεσία να χρηματοδοτήσει την ΠΦΥ για να σταματήσει η εφαρμογή του ληστρικού clawback, να επιβιώσουν τα ιατρεία και εργαστήρια της γειτονιάς και τα πολυϊατρεία τα οποία στηρίζουν τη Δημόσια Υγεία και κινδυνεύουν τα ίδια με αφανισμό» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΠΙΣ και του Συντονιστικού Οργάνου. Στο τελευταίο υπάγονται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ) και η Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).

Ειδικότερα, ο κλάδος ζητεί:

1) Τον περιορισμό του clawback με ανώτατο όριο το 10% για το 2022 και για το 2023 παράλληλη θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου clawback (στα επίπεδα των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών) με συνυπευθυνότητα της πολιτείας με απώτερο στόχο την πλήρη εξάλειψη του και την εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων (διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, real time έλεγχος κλπ).

2) Το «κούρεμα» των τεχνητών χρεών του ΕΟΠΥΥ τα έτη 2013- 2021.

3) Την επαρκή χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις ο υπουργός Υγείας (Θάνος Πλεύρης) έχει αναφέρει το περασμένο Σάββατο πως «ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει σχεδόν 1,5 εκ ευρώ την ημέρα και άνω των 450 εκατ. το χρόνο για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες και δεν μπορεί να ανεχθεί μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του. Μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τους συμβεβλημένους παρόχους σημαίνει παραβίαση των όρων της σύμβασης και θα εφαρμοστούν όλες οι κυρώσεις που προβλέπονται σε αυτήν. Είναι προφανές, ότι για όσες ημέρες διαρκεί η μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ θα αφαιρεθεί το ποσό του κλειστού προϋπολογισμού που αναλογεί στις συγκεκριμένες ημέρες»

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ