ΕΟΠΥΥ: Νέα παράταση για αποζημίωση σε ειδική αγωγή και οπτικά

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Νέα παράταση έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2019 στην απευθείας αποζημίωση των δικαιούχων γυαλιών οράσεως και υπηρεσιών ειδικής αγωγής, έδωσε ο ΕΟΠΥΥ.

Νέα παράταση έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2019 στην απευθείας αποζημίωση των δικαιούχων γυαλιών οράσεως και υπηρεσιών ειδικής αγωγής, έδωσε ο ΕΟΠΥΥ.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η παράταση για την αποζημίωση βέβαια ήρθε με καθυστέρηση. Η τελευταία παράταση που έδινε τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να προμηθεύονται γυαλιά οράσεως ή να κάνουν χρήση υπηρεσιών ειδικής αγωγής με δική τους δαπάνη και στη συνέχεια να προσκομίζουν τις αποδείξεις στον ΕΟΠΥΥ ώστε να αποζημιωθούν, έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου.

«Γολγοθάς» για τους γονείς παιδιών με αναπηρία

Στο μεσοδιάστημα οι γονείς με παιδιά που έχουν ανάγκη θεραπειών ειδικής αγωγής βρέθηκαν στον «αέρα». Στην ουσία δεν ήξεραν εάν θα αποζημιωθούν ή όχι από τον ΕΟΠΥΥ οι θεραπείες των παιδιών τους.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Αυτισμό και Ειδικές Ανάγκες η «Αγία Σκέπη» εξέδωσε ανακοίνωση που κατηγορούσε τον Οργανισμό για «άτυπη στάση πληρωμών» στις θεραπείες ειδικής αγωγής. Ενώ, ζητάει την «άμεση και οριστική επίλυση των θεμάτων που αφορούν στις θεραπείες της ειδικής αγωγής, μια λύση βιώσιμη, βασισμένη στη δικαιοσύνη και την ηθική».

Τελικά, την Τρίτη το απόγευμα το Δ.Σ του ΕΟΠΥΥ εξέδωσε απόφαση με την οποία δίνεται παράταση έως το τέλος του χρόνου για την απευθείας αποζημίωση των χρηστών υπηρεσιών ειδικής αγωγής και των δικαιούχων γυαλιών οράσεως. Συμπεριλαμβανομένου και του διαστήματος από τις 30 Σεπτεμβρίου και μετά.

Η ταλαιπωρία των γονιών ξεκίνησε το 2018 όπου τέθηκε σε ισχύ η νομοθεσία για την πληρωμή των επαγγελματιών ειδικής αγωγής με voucher. Αντίστοιχα με voucher θα έπαιρναν οι ασφαλισμένοι θα προχωρούσαν στην απόκτηση γυαλιών οράσεως, χωρίς να προπληρώνουν τον οπτικό.

Οπτικοί και επαγγελματίες ειδικής αγωγής δεν δέχτηκαν να κάνουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και οι ασφαλισμένοι βρέθηκαν «ξεκρέμαστοι». Ακολούθησε αναβρασμός και τελικά δόθηκαν παρατάσεις επί παρατάσεων στην εφαρμογή της νομοθεσίας και οι δικαιούχοι αποζημιωνόταν απειθείς από τον Οργανισμό.

Ακόμα και σήμερα συμφωνία μεταξύ ΕΟΠΥΥ και των επαγγελματιών ειδικής αγωγής δεν έχει επιτευχθεί. Αφήνει στην αβεβαιότητα τις οικογένειες των παιδιών με αναπηρία για το τι θα γίνει με το νέο έτος.

Τι προβλέπει η απόφαση

Συγκεκριμένα η απόφαση προβλέπει «Την καταβολή των αποζημιώσεων απευθείας σε δικαιούχους του Οργανισμού για δαπάνες που διενεργήθηκαν ή θα διενεργηθούν έως και τις 31-12-2019 και αφορούν προμήθεια οπτικών ειδών και χορήγηση ειδικών θεραπειών, λόγω καθυστέρησης στην δημοσίευση της απαιτούμενης σχετικής ρύθμισης, σε συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με τίτλο «Διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στις εκλογές της 7Ης Ιουλίου 2019 και ρύθμιση κατεπειγόντων θεμάτων» (ΦΕΚ/Α/106/27-6-2019), λαμβάνοντας υπόψη ότι:

• Δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η αναμενόμενη συμφωνία με τους θεραπευτές Ειδικών Θεραπειών και τους προμηθευτές οπτικών ειδών

• Οι σχετικές αποζημιώσεις αποτελούν υποχρέωση του Οργανισμού προς τους δικαιούχους του. Εφόσον έχουν διενεργηθεί με τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στα άρθρα 45 και 55 του ΕΚΠΥ (ΦΕΚ/Β/4898/2018). Καθώς και στα γενικά έγγραφα και τις εγκυκλίους του Οργανισμού.

Η δημιουργηθείσα κατάσταση σε καμία περίπτωση δεν ενέχει υπαιτιότητα του διοικούμενου».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ