Εγκαίνια Τσίπρα με κινητοποιήσεις στο νέο Νοσοκομείο Λευκάδας

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Υπό τη «σκιά» έντονων αντιδράσεων για τις σοβαρές ελλείψεις στελέχωσης σε γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, εγκαινιάζεται την Κυριακή 12 Μαΐου το Νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας, σε συνολική επιφάνεια κτιρίου 15.783m2, από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το έργο ανέγερσης του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας, προϋπολογισμού 36 εκατομμυρίων ευρώ, αποτελούσε χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Διαθέτει 123 κλίνες και είναι εξοπλισμένο με άρτιο και υπερσύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό.

Σε πρόσφατη ερώτηση στη Βουλή, ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς αποκαλύπτει ότι το νέο νοσοκομείο θα λειτουργήσει χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, κάνοντας λόγο για σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας, σε όλους τους κλάδους.

Μάλιστα, απευθυνόμενος προς τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, ο βουλευτής παραθέτει αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Λευκάδας την παρούσα στιγμή λόγω ελλείψεων σε γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, τονίζοντας ότι η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί το επόμενο διάστημα. Αλλά αντίθετα λόγω συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων θα επιδεινωθεί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Καββαδά:

– Στην παθολογική κλινική υπηρετούν σήμερα μόνον δύο παθολόγοι ιατροί (ένας επικουρικός ιατρός έφυγε πριν από λίγες ημέρες) με αποτέλεσμα 10 ημέρες το μήνα να είναι αδύνατη η εφημερία, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται διακομιδές σε άλλα νοσοκομεία εκτός Λευκάδας. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι στις 2,4,9 και 11 Απριλίου το νοσοκομείο λειτούργησε χωρίς εφημερία παθολόγου, ενώ τουλάχιστον πέντε περιστατικά διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία εκτός νομού. Αυτό το φαινόμενο θα συνεχίζεται όσο δεν υπάρχει και άλλος ιατρός να καλύπτει τις εφημερίες.

– Στη χειρουργική κλινική παρατηρούνται αντίστοιχα φαινόμενα με τις εφημερίες ενώ σε λίγες μέρες από σήμερα θα μείνουν στο νοσοκομείο μόνο δύο χειρουργοί, από τρεις που είναι σήμερα. Αντιληπτό νομίζω γίνεται το γεγονός ότι και στον τομέα αυτό θα είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς.

-Στο μικροβιολογικό τμήμα συνταξιοδοτείται τους επόμενους μήνες ο ένας από τους τρεις υπηρετούντες μικροβιολόγους, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ουσιαστικά θα υποβαθμιστεί η λειτουργία του τμήματος.

-Στο παιδιατρικό τμήμα υπηρετούν μόλις δύο παιδίατροι και οι εφημερίες καλύπτονται περιστασιακά από έναν τρίτο γιατρό που έρχεται από άλλο Κέντρο Υγείας και συγκεκριμένα από την Πρέβεζα, για να τις καλύψει!

-Το καρδιολογικό τμήμα με παρουσία τεσσάρων καρδιολόγων λειτουργεί υποτυπωδώς.

-Το τμήμα τεχνητού νεφρού θα μείνει με μια μόνο ιατρό νεφρολόγο (τη διευθύντρια) καθώς ο άλλος ιατρός θα αποχωρήσει για το νοσοκομείο Ιωαννίνων σε μόνιμη θέση. Αυτό σημαίνει ότι η μονάδα τεχνητού νεφρού κινδυνεύει να κλείσει. Σημειωτέων ότι για τη λειτουργία της μονάδας τεχνητού νεφρού χρειάζονται 20-22 εφημερίες το μήνα για να εξυπηρετούνται 23 ασθενείς που έχουν ανάγκη αιμοκάθαρσης και όχι 7 εφημερίες που μπορεί να εξυπηρετήσει ένας μόνον ιατρός.

-Παράλληλα σε λίγες μέρες από σήμερα στο νοσοκομείο Λευκάδας θα μείνει μόνον ένας αναισθησιολόγος καθώς ένας επικουρικός αναχωρεί σε μόνιμη θέση στη Ζάκυνθο και ο άλλος συνταξιοδοτήθηκε.

Νοσοκομείο Λευκάδας
Απουσία προσλήψεων – ασαφές πλάνο λειτουργίας

Ο βουλευτής, σημειώνει ότι την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, τα οποία είναι άκρως ανησυχητικά για την προστασία της υγείας των πολιτών της Λευκάδας, η κυβέρνηση προετοιμάζεται, μετά από πολλές καθυστερήσεις και λίγο πριν τις εκλογές, να παραδώσει το νέο νοσοκομείο. Χωρίς πρόβλεψη για προσλήψεις και νέες ειδικότητες. Χωρίς οργανόγραμμα και χωρίς σαφές πλαίσιο λειτουργίας.

Μάλιστα αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Μ.Ε.Θ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) στο νέο νοσοκομείο. Η Μ.Ε.Θ. ενώ είναι πλήρως εξοπλισμένη, δεν υπάρχει πρόβλεψη για πρόσληψη ειδικών ιατρών. Αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να λειτουργήσει.

Το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει καταρτιστεί οργανόγραμμα, σημειώνει ο κ. Καββαδάς, σημαίνει ότι το νέο νοσοκομείο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του υποστελεχωμένο. Χωρίς τη δυνατότητα να ξεπεράσει τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζονται στο ΓΝ Λευκάδας.

Τονίζει μάλιστα ότι εάν και εφόσον εγκριθούν νέες προσλήψεις, θα χρειαστούν, με βάση τους ρυθμούς του Δημοσίου, ενάμιση με δύο χρόνια για να στελεχωθεί η Μ.Ε.Θ και άλλα τμήματα με μόνιμο προσωπικό.

Όπως σημειώνει ο βουλευτής, έχει καταθέσει δύο (2) σχετικές ερωτήσεις. Για το εάν και πότε θα καταρτισθεί το νέο οργανόγραμμα του καινούργιου νοσοκομείου (6012/31-05-2017 και 957/06-11-2017).

Ωστόσο κατά παράβαση του κανονισμού της Βουλής, ακόμα δεν έχει δοθεί απάντηση από το υπουργείο στους πολίτες της Λευκάδας. Θα ένοιωθαν περισσότερο ασφαλείς εάν γνώριζαν από επίσημα χείλη τις πραγματικές ανάγκες και τα μέτρα –εάν υπάρχουν- που έχει λάβει το υπουργείο για την εύρυθμη λειτουργία του νέου νοσοκομείου.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Επίσης σε συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Μηνά στη Λευκάδα καλεί ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου τη μέρα που θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου.

Τονίζει πως «η “αριστερή” κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να μετατρέψει τα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου σε προεκλογική φιέστα. Στόχος είναι να προπαγανδίσει στους κατοίκους της περιοχής το φιλολαϊκό αφήγημα περί αναβάθμισης του συστήματος Δημόσιας Υγείας. Της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια».

Ο Σύλλογος σημειώνει: «Το ζήτημα της Υγείας είναι θέμα που αφορά την ζωή ολόκληρης της εργατικής τάξης και του λαού. Αφορά τα σπίτια μας, τα παιδιά μας, κάθε εργαζόμενο, κάθε λαϊκή οικογένεια.

Οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της περιοχής έχουμε αντιληφθεί τα ψέματά τους. Βιώνουμε τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής τους. Στην ίδια μας τη ζωή και την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας της περιοχής μας. Ελλείψεις προσωπικού και ραγδαία μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.

Εμείς, ως εργαζόμενοι του νοσοκομείου βιώνουμε με τον πιο δραματικό τρόπο τις εξοντωτικές συνθήκες δουλειάς. Τα απάνθρωπα ωράρια χωρίς στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Και όλα αυτά στη “λογική” της μείωσης του κόστους. Στην ίδια “λογική” αντικαθίστανται οι μόνιμοι εργαζόμενοι με φτηνούς – αναλώσιμους εργαζόμενους. Που δουλεύουν με μια πανσπερμία ελαστικών σχέσεων εργασίας (επικουρικοί, ΟΑΕΔίτες, ατομικές συμβάσεις κ.τ.λ.)».

Τέλος τονίζεται ότι το νέο νοσοκομείο διαθέτει δίκλινα και τετράκλινα δωμάτια. Σύγχρονο εξοπλισμό και αναμένεται να περιορίσει δραστικά την «υγειονομική μετανάστευση». Οι Λευκαδίτες ασθενείς δεν θα αναγκάζονται να μετακινούνται σε γειτονικές δομές, όπως αυτές της Άρτας και των Ιωαννίνων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ