ΠολιτικήΔημοτικά Ιατρεία Αθήνας: Σύγχρονη προσφορά στη Δημόσια Υγεία

Δημοτικά Ιατρεία Αθήνας: Σύγχρονη προσφορά στη Δημόσια Υγεία

- Advertisement -
  • Γράφει ο Μανόλης Καλαμπόκας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ότι η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη είναι η περίθαλψη που λαμβάνεται στην κοινότητα, συνήθως από οικογενειακούς γιατρούς, κοινοτικούς νοσοκόμους, προσωπικό σε τοπικές κλινικές ή άλλους επαγγελματίες υγείας, αποτελεί δε τη ραχοκοκαλιά κάθε συστήματος υγείας. Στην Ελλάδα όμως μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε ιδιαίτερη μέριμνα για ενίσχυση της παρουσίας των δημοτικών δομών υγείας στην καθημερινότητα των πολιτών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ότι η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη είναι η περίθαλψη που λαμβάνεται στην κοινότητα, συνήθως από οικογενειακούς γιατρούς, κοινοτικούς νοσοκόμους, προσωπικό σε τοπικές κλινικές ή άλλους επαγγελματίες υγείας, αποτελεί δε τη ραχοκοκαλιά κάθε συστήματος υγείας. Στην Ελλάδα όμως μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε ιδιαίτερη μέριμνα για ενίσχυση της παρουσίας των δημοτικών δομών υγείας στην καθημερινότητα των πολιτών.
Μανόλης Καλαμπόκας

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μια από τις αρχικές δεσμεύσεις του Δημάρχου κ. Κώστα Μπακογιάννη πριν την ανάληψη της ηγεσίας της δημοτικής αρχής το 2019 ήταν και η ενίσχυση του ρόλου των Δημοτικών Ιατρείων της Αθήνας για την παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας. O Δήμαρχος με εμπιστεύτηκε σε αυτήν την προσπάθεια από την πρώτη στιγμή με κύριο γνώμονα την ιατρική επιστημονική μου ιδιότητα αλλά και την πρότερη εμπειρία από δομές υγείας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας.

Η πρώτη απόφαση μας ήταν η μετατροπή τριών εκ των έξι δημοτικών ιατρείων σε Πολυδύναμα αστικά Κέντρα Υγείας. Με την αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων στο παρελθόν κοινοτικών πόρων προσλήφθηκε σημαντικός αριθμός επιστημονικού προσωπικού , ανανεώθηκε ο ιατρικός εξοπλισμός, εκσυγχρονίστηκαν οι κτιριακές εγκαταστάσεις και διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για την εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων και δράσεων στη κοινότητα, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου ολιστικού μοντέλου για την υγεία με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες κατοίκων της Αθήνας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ευρύτεροι κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες που επιδρούν στη δημόσια υγεία.

Τρία Πολυδύναμα Κέντρα

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν τρία Πολυδύναμα Κέντρα, με συνεχές ωράριο λειτουργίας από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ με το σύνολο των υπηρεσιών να παρέχονται εντελώς δωρεάν για όλους! Φυσικά, το πλάνο μας τα επόμενα χρόνια, περιλαμβάνει τη μετατροπή όλων των ιατρείων σε Πολυδύναμα και σε αυτό το σκοπό θα επικεντρωθούμε.

Ειδικότερα στον τομέα της υγείας φροντίσαμε να παρέχεται πρωτοβάθμια περίθαλψη, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, προγράμματα Προαγωγής και Αγωγής Υγείας στην κοινότητα, προληπτική οδοντιατρική και φροντίδα, φυσιοθεραπείες, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις υγείας, ενώ έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται νέα προγράμματα για την υγεία των γυναικών, για την προληπτική ιατρική, για τη διατροφή, το κάπνισμα, για την εξ΄αποστάσεως ιατροκοινωνική φροντίδα ηλικιωμένων κ.ά. Στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών παρέχεται ενημέρωση των πολιτών για κοινωνικές παροχές, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, διασύνδεση και παραπομπή σε άλλες δομές, συμβουλευτικές υπηρεσίες απασχόλησης και κοινωνικής επιχειρηματικότητας και νομική υποστήριξη κ.α.

Παράλληλα, αποφασίσαμε την ενίσχυση των ιατρείων σε επίπεδο υποδομής και εξοπλισμού. Έτσι, πριν λίγες ημέρες μεταφέραμε το Δημοτικό Ιατρείο στα Πετράλωνα σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις ενώ στις 22/9 εγκαινιάζουμε το νέο Δημοτικό Ιατρείο, στην 7ης Κοινότητα.
Όλα αυτά αντικατοπρίζονται στην αύξηση της κίνησης στα Ιατρεία, αφού ετησίως εκτελούνται πάνω από 170.000 ραντεβού σε όλα τα Δημοτικά Ιατρεία, αριθμός αυξημένος κατά 200 % σε σχέση με την αντίστοιχη επισκεψιμότητα του 2019.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν τέσσερα Πολυδύναμα Κέντρα, με συνεχές ωράριο λειτουργίας από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ με το σύνολο των υπηρεσιών να παρέχονται εντελώς δωρεάν για όλους!

Φυσικά, το πλάνο μας τα επόμενα χρόνια, περιλαμβάνει τη μετατροπή όλων των ιατρείων σε Πολυδύναμα καθώς και τη συνεχή βελτίωση σε επίπεδο υποδομής και εξοπλισμού.

Από τις πιο σημαντικές μας ενέργειες, είναι η ίδρυση Δημοτικού Ιατρείου στην 7η Δημοτική Κοινότητα, καθώς η μεταφορά του Δημοτικού Ιατρείου στα Πετράλωνα σε νέο υπερσύγχρονο ιατρείο (με την παράλληλη μετατροπή του σε Πολυδύναμο Κέντρο με ενισχυμένες ολοήμερες υπηρεσίας),με εκτιμώμενη ημερομηνία και των δυο το Σεπτέμβριο! Παράλληλα, θα προχωρήσουμε σε ενίσχυση των Ιατρείων με νέες προσλήψεις επαγγελματιών υγείας και κοινωνικών επιστημόνων για την παροχή ενισχυμένων υπηρεσιών στους κατοίκους της Αθήνας!

Τα Πολυδύναμα Κέντρα – Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων μπορείτε να τα βρείτε στα παρακάτω σημεία:

1ο Πολυδύναμο Κέντρο – Δημοτικό Ιατρείο, Αθήνα
Σόλωνος 78, 2103626869

2ο Πολυδύναμο Κέντρο – Δημοτικό Ιατρείο, Νέος Κόσμος
Φανοσθένους και Φρειδερίκου Σμιθ, 2109239865 – 2109249787

3ο Πολυδύναμο Κέντρο – Δημοτικό Ιατρείο
Πειραιώς 108 , 210 3427515 – 214 4088700

6ο Πολυδύναμο Κέντρο- Δημοτικό Ιατρείο, Κυψέλη
Χανίων 4β, 2108836200

Μανόλης Καλαμπόκας,

Μαιευτήρ – Χειρουργός Γυναικολόγος, MSc, PhD, Ειδικός στη Γυναικολογική Ογκολογία (RCOG) Ακαδημαϊκός Υπότροφος Β’ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική, Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Δημοτικών Ιατρείων Δήμου Αθηναίων

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Μανόλης Καλαμπόκας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ