Clawback, ΠΦΥ και ΕΟΠΥΥ στην ατζέντα της συνάντησης ΠΙΣ με Κικίλια

Clawback, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και οι νέες συμβάσεις των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών και Οικογενειακών Γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ αποτέλεσαν τα κύρια σημεία της πρώτης συνάντησης που πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με τον νέο υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια αλλά και τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Clawback και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και οι νέες συμβάσεις των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών και Οικογενειακών Γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ αποτέλεσαν τα κύρια σημεία της πρώτης συνάντησης που πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με τον νέο υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια αλλά και τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, η Α’ Αντιπρόεδρος κ. Άννα Μαστοράκου, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΙΣ κ. Γιώργος Ελευθερίου, ο Αντιπρόεδρος Β’ κ.Παύλος Καψαμπέλης, ο Ταμίας κ. Βασίλης Ψυχογυιός.

Το Προεδρείο του ΠΙΣ στην πρώτη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενημέρωσε τον υπουργό Υγείας για τα προβλήματα που απασχολούν τον ιατρικό κόσμο. Παράλληλα έθεσε εκτενώς τρία βασικά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα.

Ειδικότερα:

Νέες συμβάσεις των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών και Οικογενειακών Γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ

Το Προεδρείο του Π.Ι.Σ. έθεσε το πρόβλημα στον κ.Βασίλη Κικίλια της ανανέωσης των συμβάσεων των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες είναι σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια.

Διατύπωσε το θέμα των αμοιβών οι οποίες θα πρέπει να αναπροσαρμοσθούν στα δεδομένα της εποχής, αλλά και των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, ώστε και οι Έλληνες γιατροί να αμείβονται για τις υπηρεσίες που παρέχουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά και σύμφωνα με την ποιότητα των υπηρεσιών τους.

Ο Υπουργός Υγείας συμφώνησε να συζητηθεί το θέμα εκτενώς σε νέα συνάντηση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα, ώστε να εξειδικευτούν τα προβλήματα και οι δυνατότητες αποζημίωσης των ιατρικού κόσμου, στο πλαίσιο και της ανασυγκρότησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ταυτόχρονα θα επανεξετασθεί και το θέμα των αμοιβών και της συνεργασίας των Γενικών Οικογενειακών Γιατρών.

Ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναβάθμιση του ρόλου του Γενικού Οικογενειακού Γιατρού, ώστε να συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη, αλλά και στη διαχείριση των πρώτων προβλημάτων υγείας.

Clawback

Το Προεδρείο του ΠΙΣ έθεσε επίσης επιτακτικά το ζήτημα του ληστρικού Clawback στον κ. Κικίλια, που επιβάλλεται στους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς και στραγγαλίζει τα μικρά εργαστήρια και ιατρεία. Οδηγώντας μάλιστα πολλά εξ αυτών στο λουκέτο.

Ειδικά σε ότι αφορά στο Clawback του Β’ εξαμήνου του 2018, το Προεδρείο του Π.Ι.Σ. ζήτησε να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα 50 εκατ. ευρώ που υπάρχουν στον ΕΟΠΥΥ, ώστε άμεσα να ελαφρυνθεί ο ιατρικός κόσμος.

Ο κ. Κικίλιας από την πλευρά του επεσήμανε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την ανακατανομή των πόρων στον ΕΟΠΥΥ με βάση τις ανάγκες των ασφαλισμένων, γεγονός που θα οδηγήσει και στην απαλλαγή επιβαρύνσεων προς τους ιατρούς.

«Η λύση που πρέπει να δοθεί είναι πολιτική, καθώς έλλειμμα στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ θα υπάρχει διαρκώς. Λόγω του δημογραφικού προβλήματος ακόμη κι αν υπάρξουν παρεμβάσεις όπως π.χ. τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης. Και το έλλειμμα αυτό θα πρέπει να καλύπτεται από τα προϊόντα καπνού» πρότεινε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας 

Σχετικά με το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), το Προεδρείο του ΠΙΣ υπογράμμισε πως θα πρέπει ο σχεδιασμός που θα προωθηθεί, να εξασφαλίζει την υγειονομική κάλυψη όλων των πολιτών της χώρας, αλλά και την αξιοποίηση όλου του ιατρικού δυναμικού, τόσο των δημοσίων δομών, όσο και των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών.

Σύμφωνα με τον υπουργός Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, σύντομα θα ξεκινήσει διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τον νέο σχεδιασμό της ΠΦΥ.

Το Προεδρείο του Π.Ι.Σ., εκ του θεσμικού του ρόλου, προσδοκά στην αμοιβαία συνεργασία και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Όλα τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας θα πρέπει να αντιμετωπισθούν εξ’ υπαρχής. Μεταξύ των οποίων είναι και οι παθογένειες, που εμφανίστηκαν με έντονο τρόπο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Νοσοκομείου της Σάμου με τα νοσηρά φαινόμενα που καταγράφηκαν εις διπλούν και τα οποία καταδικάζουμε απερίφραστα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ