Αποβλήθηκε οριστικά ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός από τη Διεθνή Ομοσπονδία;

Σε οριστική αποβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προχώρησε η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών.

Η ενέργεια αυτή έρχεται ως συνέπεια της αδυναμίας της διοίκησης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού να συμμορφωθεί με όσα επανειλημμένα της έχουν ζητηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, σχετική επιστολή στη διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού εστάλη την Τετάρτη από τη Διεθνή Ομοσπονδία, αλλά ακόμα δεν έχει παραληφθεί.

Οι διοικήσεις του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού δεν προέβησαν στις απαιτούμενες τροποποιήσεις στο καταστατικό όπως είχαν υποσχεθεί, ενώ η διοίκηση είχε προγραμματίσει να συνεδριάσει σήμερα Πέμπτη για το θέμα, αλλά δεν πρόλαβε τις εξελίξεις.

Σημειώνεται ότι η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών/Ερυθράς Ημισελήνου είχε προειδοποιήσει σχετικά από το 2012, ενώ η αποβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από τη Διεθνή Ομοσπονδία συνεπάγεται την αναστολή όλων των εν εξελίξει προγραμμάτων της οργάνωσης στην Ελλάδα.

Η θέση του προέδρου…

Σχετικά με τις εξελίξεις, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Νικόλαος Οικονομόπουλος επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «Σήμερα και ώρα 14:17 έλαβα επιστολή από τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου (Δ.Ο.Ε.Σ.) κ. Francesco Rocca, στην οποία μου ανακοινώνει ότι η ισχύς του “ξεπαγώματος” μιας ήδη ειλημμένης απόφασης από τον Σεπτέμβριο 2017, στην 36η Συνεδρίαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.Σ. στην Γενεύη, μετατίθεται χρονικά για την 1η Ιανουαρίου 2019.

Στην επιστολή σημειώνεται δε, ότι στην περίπτωση που μέχρι τότε έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα της Δ.Ο.Ε.Σ., δύναται η αναστολή της εφαρμογής του “ξεπαγώματος” οριστικά και αμετάκλητα.

Από τώρα με ενημερώνει ότι η Επιτροπή Συμμόρφωσης & Διαμεσολάβησης θα παρακολουθεί την πορεία ολοκλήρωσης του “οδικού” χάρτη, ώστε όταν ολοκληρώσουμε την υλοποίηση των υπολοιπόμενων προαπαιτούμενων αυτομάτως ανακαλείται η απόφαση της αναστολής, καθώς ήδη ο Πρόεδρος Rocca έχει εξουσιοδοτηθεί από τα λοιπά μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.Σ. προς τούτο».

Το χρονικό…

Πριν από μια εβδομάδα περίπου, υψηλόβαθμα στελέχη του κλιμακίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρών Σταυρών/Ερυθράς Ημισελήνου ενημέρωσαν τον πρόεδρο της Οργάνωσης, Νικόλαο Οικονομόπουλο και τα μέλη του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου, ότι “ξεπαγώνουν” τις διαδικασίες για την αποβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από την Διεθνή Ομοσπονδία.

Η κίνηση αυτή έρχεται ως απόρροια της αδυναμίας της διοίκησης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού να βάλει τέλος στην κακοδιαχείριση και να συμμορφωθεί με όσα επανειλημμένα του έχουν ζητηθεί.

Συγκεκριμένα, έχουν παραβιασθεί όλες οι εθνικές και διεθνείς συμφωνίες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με αποτέλεσμα να μην είναι έτοιμο το νέο καταστατικό του, να μην έχει ενταχθεί ικανός αριθμός νέων μελών στην οργάνωση και να μην είναι σε θέση αυτή να πραγματοποιήσει μέσα στον τρέχοντα Οκτώβριο νέα Γενική Συνέλευση.

Σημειώνεται δε, ότι η αποβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από τη Διεθνή Ομοσπονδία (Ερυθρών Σταυρών), συνεπάγεται την αναστολή όλων των εν εξελίξει προγραμμάτων της Οργάνωσης στην Ελλάδα.

Οι πάγιες θέσεις του Οικονομόπουλου

Αναφορικά με την αποβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, ο Πρόεδρος Ε.Ε.Σ. κ. Νικόλαος Οικονομόπουλος δήλωνε σχετικά στις αρχές του μήνα ότι:

«Δεν είναι αληθή τα όσα αναγράφονται σε μερίδα του Τύπου ότι ανακοινώθηκε η αποβολή του Ε.Ε.Σ. από τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης κλιμακίου της, προχθές στην Αθήνα. Η αλήθεια είναι ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές διαβουλεύσεις για την αποφυγή «παγωμένης» απειλής από το 2013, συνεπεία κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης παλαιότερων – διορισμένων από την Πολιτεία διοικήσεων, για γεγονότα γνωστά στην κοινή γνώμη.

Η παρούσα τακτική διοίκηση του Ε.Ε.Σ. ανέλαβε έναν εκ φύσεως δύσκολο ρόλο, αυτόν του να έλθει αντιμέτωπη με δυσεπίλυτα προβλήματα, που ανέκυψαν από παλαιότερες «αμαρτίες» με την ανοχή της Πολιτείας και δίχως να έχει ούτε ίχνος παράτασης χρόνου είχε να αντιμετωπίσει ακόμα και την χρεωκοπία του Ε.Ε.Σ.

Υπενθυμίζουμε ότι η σημερινή Διοίκηση είναι η πρώτη, μετά τόσα χρόνια, που εξελέγη από την βάση και δεν διορίστηκε. Από τις αρχές Ιουνίου 2018, λοιπόν, αναλάβαμε την ευθύνη να δρομολογήσουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε ο Ε.Ε.Σ. να επανέλθει σε κανονική πορεία, αποδεχόμενοι τις δεσμεύσεις των προηγούμενων διοικήσεων απέναντι στη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου στη βάση τριών προαπαιτούμενων σημείων:

1. Τροποποίηση υπάρχοντος καταστατικού και σύγκληση Γενικής Συνέλευσης προς έγκρισή του

2. Διεύρυνση της βάσης μελών

3. Σύγκληση Γενικής Συνέλευσης για προκήρυξη εκλογών

Ως προς το 1ο, έχει ήδη ολοκληρωθεί και κατατεθεί από την αρμόδια επιτροπή επικαιροποιημένο, σύγχρονο καταστατικό.

Ως προς 2ο, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πλήθος επισκέψεων του Προέδρου Ε.Ε.Σ. κ. Νικολάου Οικονομόπουλου, συνοδευόμενου από κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων του Ε.Ε.Σ., σε Περιφερειακά Παραρτήματα σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας και διαμόρφωσης συνθηκών για τη δραστηριοποίηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων νέων μελών.

Η εκστρατεία αυτή συνεχίζεται και εντείνεται, ενώ αρωγοί στάθηκαν τα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης, ηλεκτρονικά και έντυπα.

Συνεπώς, τα δύο από τα τρία προαπαιτούμενα έχουν ήδη υλοποιηθεί με βάση τις προϋπάρχουσες συμφωνίες. Κατόπιν αυτού εγείρονται ερωτηματικά διότι ενώ σε παλαιότερες διοικήσεις που ήταν διορισμένες από την πολιτεία δίνονταν παρατάσεις ετών, εν τούτοις στην παρούσα εκλεγμένη διοίκηση δεν δίνεται παράταση ενός μηνός, όπως είχε ζητηθεί, παρά τα βήματα που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

Εξάλλου, τα αρμόδια όργανα της Διεθνούς Ομοσπονδίας, με τα οποία οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, έχουν πλήρη ενημέρωση για όλα τα ανωτέρω, ενώ η ύπαρξη κλίματος συνεργασίας και συνεννόησης αποδεικνύεται από τις εν εξελίξει δράσεις του Ε.Ε.Σ. με τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC), μέσω του Πλάνου Δράσης Έκτακτης Ανάγκης («Emergency Plan of Action – Greece: Wildfires»), στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής μας αποστολής στις καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής, όπου από κοινού δώσαμε προτεραιότητα στις ανθρώπινες ζωές.

Είναι γεγονός ότι η χρονική στιγμή που διανύουμε είναι κρίσιμη για τον Ε.Ε.Σ. Εξάλλου είναι πολυάριθμα τα ανοιχτά μέτωπα, τα συμφέροντα και οι εχθροί του κινήματος, μέσα και έξω.

Ωστόσο έχουμε δίπλα μας την Ελληνική κοινωνία και τους 11.500 χιλιάδες δωρητές οι οποίοι αναγνωρίζοντας την άμεση ανταπόκριση – κινητοποίηση των δυνάμεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και την προσφορά του στις φονικές πυρκαγιές, εμπιστεύτηκαν τη νέα διοίκηση ώστε μέσω αυτής να συμπαρασταθούν στους πληγέντες συνανθρώπους μας.

Η ίδια η Ελληνική κοινωνία, λοιπόν, στηρίζει τη συνέχιση του έργου μας, έργο εθελοντικής προσφοράς, αλληλεγγύης και ανακούφισης των συνανθρώπων μας, όπου υπάρχει πόνος, φτώχεια και ανάγκη.

Ο Ε.Ε.Σ. είναι και θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους συνανθρώπους μας, σε κάθε πόλεμο, σε κάθε καταστροφή και έκτακτη ανάγκη. Η πορεία της νέας Διοίκησης στην κατεύθυνση να ξαναγίνει «ένα» ο Ε.Ε.Σ. με την Ελληνική κοινωνία, δεν πρέπει και δεν μπορεί να ανακοπεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ