Αποσύρθηκε μέχρι νεοτέρας η διάταξη για τον κλάδο νοσηλευτών

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Αποσύρθηκε μέχρι νεοτέρας η διάταξη για τη σύσταση δύο ξεχωριστών κλάδων νοσηλευτών στο Εθνικό Σύστημα Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥ). Στην κίνηση αυτή προχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες του healthpharma.gr, μετά τον «πόλεμο» που ξέσπασε για το θέμα ανάμεσα στους νοσηλευτές ΠΕ-ΤΕ και στους ΔΕ βοηθούς νοσηλευτών.

Αποσύρθηκε μέχρι νεοτέρας η διάταξη για τη σύσταση δύο ξεχωριστών κλάδων νοσηλευτών στο Εθνικό Σύστημα Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥ).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η δημιουργία των δύο ξεχωριστών κλάδων θα συμπεριλαμβανόταν σε διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την κύρωση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τον νέο κορωνοϊό που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα. Όμως τελικά η επίμαχη διάταξη που ρύθμιζε τη σύσταση του κλάδου Νοσηλευτών ΤΕ και ΠΕ και τη δημιουργία ξεχωριστού κλάδου για τους ΔΕ Βοηθούς Νοσηλευτών, δεν μπήκε ποτέ…

Κύκλοι του υπουργείου Υγείας αν και αναφέρουν ότι η διάταξη «αποσύρθηκε προσωρινά» δεν ξεκαθαρίζουν πότε θα ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία για την θεσμοθέτηση του κλάδου νοσηλευτών.

Η διαμάχη που ακύρωσε ακόμα μια φορά τη δημιουργία κλάδου

Οι βασικοί λόγοι που δεν θεσμοθετήθηκε για ακόμη μια φορά ο νοσηλευτικός κλάδος ήταν η άνευ προηγούμενου διαμάχη μεταξύ των ΠΕ-ΤΕ και ΔΕ βοηθών νοσηλευτών

Οι μεν εκπρόσωποι των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών (Πα.Σ.Ο.Νο.Π και ΣΥΝΔΕ) από την αρχή τάχθηκαν κατά της δημιουργίας δύο ξεχωριστών κλάδων νοσηλευτών. Μάλιστα προέβαλαν το επιχείρημα ότι ««Η δημιουργία δύο ξεχωριστών κλάδων υποβαθμίζει τους χιλιάδες ΔΕ Βοηθούς Νοσηλευτών και διχάζει τη νοσηλευτική κοινότητα».

Οι δε οι φορείς των νοσηλευτών ΠΕ-ΤΕ ήταν υπέρ των δύο ξεχωριστών κλάδων. Μάλιστα επεσήμαναν ότι «Οι νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτών ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες. Οι μεν νοσηλευτές είναι απόφοιτοι της ανώτατης – τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι βοηθοί είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Οι φορείς ΔΕ βοηθών νοσηλευτών μαζί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), προχώρησαν σε κινητοποιήσεις με στάσεις εργασίας.

Την ίδια στιγμή ξεκίνησε «πόλεμος» και στη διαδικτυακή νοσηλευτική κοινότητα για ανάμεσα στους νοσηλευτές ΠΕ-ΤΕ και ΔΕ βοηθούς νοσηλευτών με επίκεντρο τον κλάδο.

Τελικά όλα αυτά οδήγησαν για ακόμη μια φορά να μην δημιουργηθεί κλάδος νοσηλευτών.

Ο κλάδος και οι προσλήψεις: Τι θα άλλαζε με τη δημιουργία του

Η ίδρυση κλάδου νοσηλευτών στο ΕΣΥ είναι ένα πάγιο διαχρονικό αίτημα των νοσηλευτικών φορέων. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι θα μπορέσει να αλλάξει προς το καλύτερο η διαδικασία προσλήψεων των νοσηλευτών στο ΕΣΥ.

Οι νοσηλευτές για να προσληφθούν στο ΕΣΥ υπάγονταν στις διαδικασίες που ισχύουν για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους. Οι προσλήψεις τους γίνονται μέσω ΑΣΕΠ μια διαδικασία που θεωρείται αδιάβλητη, αλλά και πάρα πολύ χρονοβόρα. Από την έναρξη μιας προκήρυξης μέχρι και το διορισμό ενός νοσηλευτή μπορεί να χρειαστούν έως τρία με τέσσερα χρόνια.

Με τη σύσταση του, ο κλάδος θα είχε τη δυνατότητα να γίνονται οι προσλήψεις πιο γρήγορα μέσω άλλων διαδικασιών. Όπως το σύστημα των κρίσεων που υπάρχει για τους γιατρούς.

Αυτός ήταν και από του λόγους που το υπουργείο Υγείας ήθελε τη δημιουργία του κλάδου νοσηλευτών. Τον περασμένο Φεβρουάριο ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας είχε εξαγγείλει στη διάρκεια επίσκεψης του στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας ότι σε νομοσχέδιο που θα καταθέσει, προβλέπεται η δημιουργία κλάδου νοσηλευτών όποτε και θα γινόταν γρηγορότερα οι προσλήψεις στο ΕΣΥ. Το νομοσχέδιο δεν κατατέθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο κ. Κικίλιας όμως συνέχιζε να το αναφέρει συχνά σε συνέντευξης τους. Τελικά σχεδιάστηκε να μπει στο σχέδιο νόμου για την κύρωση των ΠΝΠ για τον κορωνοϊό. Κάτι που τελικά όμως δεν έγινε και είναι ασαφές και το πότε θα γίνει.

Σε τροπολογία οι νοσηλευτικές ειδικότητες

Κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης με τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας  η μεταρρύθμιση του θεσμού των Νοσηλευτικών Ειδικοτήτων.

Συγκεκριμένα στη τροπολογία αναφέρεται ότι συστήνονται  2.250 θέσεις ειδικευομένων νοσηλευτών. Οι ανωτέρω θέσεις ειδικευομένων καταλαμβάνονται από νοσηλευτές ΠΕ σε ποσοστό 30% και από νοσηλευτές ΤΕ σε ποσοστό 70%.

Οι θέσεις στο σύνολό τους αφορούν υποψηφίους που δεν εργάζονται στον δημόσιο τομέα. Νοσηλευτές εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα δύνανται να καταλαμβάνουν με απόσπαση θέση υπεράριθμου ειδικευόμενου σε ποσοστό μέχρι 25% των θέσεων ειδικευομένων νοσηλευτών κάθε εκπαιδευτικής μονάδας.

Για την πρώτη εφαρμογή του θεσμού προβλέπει για την περίοδο 2020-2021 την σύσταση  2.250 θέσεις ειδικευόμενων νοσηλευτών. Από αυτούς οι 1.650 θα είναι για Επείγουσα και Εντατική νοσηλευτική και οι 600 για Δημόσια/Κοινοτική Υγεία.

Οι ειδικότητες αυτές είναι σημαντικές για το υπουργείο Υγείας που θέλει να στελεχώσει ΜΕΘ και Κέντρα Υγείας μέχρι τον Σεπτέμβρη. Ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος, ενόψει ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας. Για αυτού τους λόγους το υπουργείο Υγείας έφερε τη σχετική τροπολογία στη Βουλή.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ