Δεν προτίθενται να υπογράψουν τη σύμβαση με τον ΕΟΠΠΥ για την προμήθεια γυαλιών, οι Οπτικοί-Οπτομέτρες της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών (ΠΕΟΟ) υποστηρίζοντας ότι ο Οργανισμός τους καλεί να υπογράψουν μία σύμβαση που δεν έχουν δει.
Υπενθυμίζετε πως ο ΕΟΠΥΥ τη Δευτέρα προχώρησε στην αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης των οπτικών ειδών προωθώντας την άμεση αποζημίωση του ίδιου του οπτικού και όχι του ασθενή, ο οποίος μέχρι σήμερα προπλήρωνε τα γυαλιά και μετά λάμβανε τη σχετική αποζημίωση.
Συγκεκριμένα, από τις 15 Ιανουαρίου 2018 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ η πρόσκληση για σύναψη σύμβασης με τους ιδιώτες παρόχους οπτικών ειδών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εν λόγω σύμβαση αποτελεί προαπαιτούμενο της συμφωνίας με τους Θεσμούς, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Η ΠΕΟΟ όμως αρνείται να υπογράψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ εξηγώντας τους λόγους σε ανοιχτή επιστολή προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού με σημαντικότερο ότι τους καλεί να υπογράψουν μια σύμβαση που δεν έχουν δει, ανακοινώνοντας στους ασφαλισμένους ότι το καθεστώς αλλάζει.
Δεύτερος λόγος που αναφέρουν είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει στους οπτικούς ληξιπρόθεσμα από το 2011 από τα ταμεία τα όποια συγχωνευτήκαν σε αυτόν.
Επιβάλει επίσης κούρεμα στην αξία των διατακτικών, το οποίο μπορεί να φτάσει και το 30% της αξίας, των προϊόντων για τα οποία θα έχουν ήδη πληρώσει ακόμα και φόρους.
Σχετικά με τη δέσμευση του Οργανισμού ότι θα τους πληρώνει μετά από 90 μέρες η ΠΕΟΟ διερωτάται γι’ αυτό το διάστημα πως θα χρηματοδοτηθούν «οι αδύνατες επιχειρήσεις μας μετά από 7 χρόνια κρίσης;».

Οφειλές λόγω κρίσης
Σύμφωνα με την ΠΕΟΟ οπτικοί οι οποίοι περιήλθαν σε δεινή οικονομική κατάσταση και έχουν οφειλές λόγω της κρίσης οι οποίες επιδεινώθηκαν με τις απλήρωτες διατακτικές ασφαλιστικών ταμείων.
Η ΠΕΟΟ αναφέρει ότι πρότεινε στον ΕΟΠΥΥ να βοηθήσει αναλαμβάνοντας οι οπτικοί όλη την γραφειοκρατία ώστε ο ασφαλισμένος να μην ταλαιπωρείται σε ουρές, με την προϋπόθεση η είσπραξη να γίνονταν αποκλειστικά και μόνο από αυτόν. Την πρόταση αυτή όμως ο Οργανισμός την αρνήθηκε.
«Έχουμε προτάσεις και λύσεις αλλά δυστυχώς δεν μας το επιτρέπουν. Αντίθετα μας ωθούν στην εξόντωση» επισημαίνει ενώ διερωτάται «τελικά η κυβέρνηση και ο ΕΟΠΥΥ θέλει να κλείσουμε τα μαγαζιά μας;».
Η Ένωση καλεί τον Οργανισμό «να πει καθαρά αν θέλει να μειώσει τις δαπάνες». Διότι όπως υποστηρίζει όλο αυτό γίνεται « για να μην μας πληρώνει ή να κουρεύει τα δεδουλευμένα, ενώ πρώτα ήταν αναγκασμένος να πληρώνει τους ασφαλισμένους ατομικά. Γίνεται επιπλέον σαφές, ότι επιχειρείται βίαιη αλλαγή του επιχειρηματικού τοπίου στον κλάδο των Οπτικών, εξυπηρετώντας τι;».
Παράλληλα επισημαίνει ότι «το ν’ απομονώνεις κάθε φορά ένα επαγγελματικό κλάδο (πχ φαρμακοποιούς, λογοθεραπευτές κλπ) και να τον φέρνεις αντιμέτωπο δήθεν με τα συμφέροντα των ασφαλισμένων, αντίκειται σε κάθε έννοια δικαίου και ηθικής και πρέπει να σταματήσει άμεσα».
Τέλος καλεί τους ασφαλισμένους να δείξουν κατανόηση και αλληλεγγύη απέναντι σε έναν κλάδο ο όποιος προστατεύει την Δημόσια Υγεία.