ΠολιτικήΨάχνουν στα social media λύση για τα φάρμακα σε έλλειψη

Ψάχνουν στα social media λύση για τα φάρμακα σε έλλειψη

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Διογκώνονται οι ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά με τους φαρμακοποιούς να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να καταφέρουν να βρουν τα φάρμακα που έχουν ανάγκη οι ασθενείς.

Το θέμα των ελλείψεων έθεσε επί τάπητος ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) στη συνάντηση που είχε χθες με τον με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων και για ακόμα μια φορά δεσμεύτηκε για την ανεύρεση ουσιαστικής και αποτελεσματικής λύσης.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης , επεσήμανε στον υπουργό ότι «μέχρι και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούν πλέον οι φαρμακοποιοί μεταξύ τους, για την ανεύρεση των φαρμάκων που λείπουν , προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς».

Ο ΠΦΣ σε συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με την πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Αικατερίνη Αντωνίου και τον αντιπρόεδρο κ. Ηλία Γιαννόγλου, ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα από τον Οργανισμό για να καταπολεμηθεί το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Μάλιστα το προεδρείο του ΠΦΣ κατέθεσε επίσημα στοιχεία στον ΕΟΦ καταγγέλλοντας την τακτική 7 μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών οι οποίες προμηθεύουν με ελάχιστες ποσότητες φάρμακα τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία.

Χαρακτηριστικός είναι ο κατάλογος ελλείψεων που δημοσιεύει ο ΕΟΦ και αποδεικνύει και επισήμως την έκταση του προβλήματος των ελλείψεων στην ελληνική αγορά, με κάποια από αυτά τα φάρμακα να πρέπει υποκατασταθούν μόνιμα, αφού οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν δηλώσει ήδη τη διακοπή τη κυκλοφορία τους, ενώ κάποια άλλα θα επανεισαχθούν στη χώρα μας μέσω του ΙΦΕΤ σε πολύ υψηλότερη τιμή.

Στα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων αντιβιοτικά, εμβόλια, ινσουλίνες, αντιυπερτασικά, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακά, αντιπηκτικά οφθαλμολογικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι σπάνια πια ο ασθενής που θα προσέλθει στο φαρμακείο με μια συνταγή να πάρει όλα τα φάρμακα του την ίδια μέρα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο ασθενής έρχεται δυο και τρεις φορές την ίδια μέρα και πάλι παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του Φαρμακοποιού θα χρειασθεί να έλθει και τις επόμενες ημέρες.

Ο εκπρόσωποι του ΠΦΣ τόνισαν στον κ. Ξανθό ότι πλέον είναι αναγκαιότητα η λήψη καθοριστικών αποφάσεων σε πολιτικό, θεσμικό και ελεγκτικό επίπεδο και η εφαρμογή της νομοθεσίας που υπαγορεύει την τήρηση τρίμηνων αποθεμάτων φαρμάκων από πλευράς εταιρειών.

Αυξήσεις στις τιμές ΜΗΣΥΦΑ
Για ακόμη φορά το συζητήθηκε στη συνάντηση και το θέμα της αναγραφής της ενδεικτικής λιανικής τιμής στις συσκευασίες των ΜΗΣΥΦΑ και στα προβλήματα που δημιουργεί στην αγορά, όπως εξ αρχής είχε τονισθεί από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς οι αυξήσεις είναι πλέον τόσο μεγάλες και επιβαρύνουν τους καταναλωτές, που οι τιμές που αναγράφονται σε πολλές περιπτώσεις, είναι μικρότερες της χονδρικής τιμής των σκευασμάτων αυτών.

Ο ΠΦΣ με ανακοινώσει του διαμηνύει ότι «έχει ανοικτή την ατζέντα της συζήτησης και αναμένει από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας την υλοποίηση των θεμάτων που άπτονται της βελτίωσης της παρεχόμενης φαρμακευτικής περίθαλψης των Ελλήνων πολιτών και της προστασίας της Δημόσιας Υγείας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ