ΚαινοτομιαΝέα θεραπεία κατέγραψε πρόοδο κατά του πολλαπλού μυελώματος

Νέα θεραπεία κατέγραψε πρόοδο κατά του πολλαπλού μυελώματος

- Advertisement -

Ένα σημαντικό επίτευγμα» στη θεραπεία του καρκίνου του πολλαπλού μυελώματος – της δεύτερης πιο συχνής αιματολογικής νόσου, που αντιπροσωπεύει το 1/10 όλων των καρκίνων του αίματος, ανακοίνωσε το πανεπιστημιακό ιατρικό κέντρο Hadassah της Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ.

Ένα σημαντικό επίτευγμα» στη θεραπεία του καρκίνου του πολλαπλού μυελώματος – της δεύτερης πιο συχνής αιματολογικής νόσου, που αντιπροσωπεύει το 1/10 όλων των καρκίνων του αίματος

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, η καινοτόμος θεραπεία κατά της νόσου, η οποία εδώ και καιρό θεωρείται ανίατη, αναπτύχθηκε μετά από μια σειρά πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν στο τμήμα μεταμόσχευσης μυελού των οστών και ανοσοθεραπείας του νοσοκομείου τα τελευταία χρόνια.

«Έχουμε μια λίστα αναμονής με πάνω από 200 ασθενείς από το Ισραήλ και διάφορα μέρη του κόσμου ανά πάσα στιγμή. Τώρα, υπό το φως των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων των θεραπειών CAR-T, φαίνεται ότι έχουν πολλά ακόμη χρόνια ζωής – και με εξαιρετική ποιότητα ζωής», δήλωσε η επικεφαλής του τμήματος, καθηγήτρια Πολίνα Στεπένσκι.

Γενετική μηχανική

Η θεραπεία βασίζεται στην τεχνολογία γενετικής μηχανικής, η οποία είναι μια αποτελεσματική και πρωτοποριακή λύση για ασθενείς με προσδόκιμο ζωής μόλις δύο έτη μέχρι πριν από λίγα χρόνια.

Περισσότερο από το 90% των 74 ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο Hadassah παρουσίασαν «πλήρη απαλλαγή», σύμφωνα με τους ογκολόγους. Λόγω της πολυπλοκότητας της θεραπείας, ωστόσο, μόνο ένας ασθενής την εβδομάδα εισέρχεται στη θεραπεία, η οποία εξακολουθεί να διεξάγεται ως πείραμα.

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι ένας τύπος καρκίνου του μυελού των οστών, ο οποίος είναι ο σπογγώδης ιστός στο κέντρο ορισμένων οστών που παράγει τα αιμοσφαίρια του σώματος. Η ασθένεια ονομάστηκε πολλαπλό μυέλωμα επειδή ο καρκίνος συχνά επηρεάζει πολλές περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του κρανίου, της λεκάνης, των πλευρών και της σπονδυλικής στήλης. Πολλές φορές διαγιγνώσκεται μετά από εξέταση αίματος ή ούρων ρουτίνας.

Τι είναι το Πολλαπλό Μυέλωμα

Το πολλαπλούν μυέλωμα (ΠΜ) είναι μια νεοπλασματική νόσος που προέρχεται από υπερπλασία παθολογικών πλασματοκυττάρων τα οποία διηθούν τον μυελό των οστών και εκκρίνουν μια παθολογική ανοσοσφαιρίνη (παραπρωτείνη) στον ορό ή/και στα ούρα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες τα πλασματοκύτταρα παράγουν ανοσοσφαιρίνες, δηλαδή αντισώματα (πρωτείνες), ειδικευμένα να «προσκολλώνται» σε συγκεκριμένα αντιγόνα μικροβίων, ιών κ.ά., με αποτέλεσμα να τα απενεργοποιούν.

Στο ΠΜ τα πλασματοκύτταρα είναι παθολογικά και παράγουν παθολογική ανοσοσφαιρίνη μη ικανή να επιτελέσει την φυσιολογική λειτουργία. Αντίθετα προκαλεί βλάβες σε όργανα-στόχους, όπως τα οστά και τους νεφρούς, προκαλώντας οστεολύσεις, αυτόματα κατάγματα, νεφρική δυσλειτουργία και νεφρική ανεπάρκεια. Παράλληλα η ανεξέλεγκτη παραγωγή πλασματοκυττάρων στον μυελό των οστών πραγματοποιείται σε βάρος των υπολοίπων κυττάρων, με αποτέλεσμα να προκαλείται αναιμία, θρομβοπενία και λευκοπενία. Εν τέλει εάν η νόσος δεν ελεγχθεί οδηγεί σε πλασματοκυτταρική λευχαιμία και θάνατο.

Το ΠΜ δεν είναι μια σπάνια αιματολογική νόσος. Αποτελεί το 1% όλων των κακοηθειών, το 10% των αιματολογικών νεοπλασιών και είναι υπεύθυνο για το 20% των θανάτων από αιματολογικές κακοήθειες. Σύμφωνα με την καταγραφή SEEP (Surveillance, Epidemiology End Results), στις ΗΠΑ η επίπτωση είναι 32.000 νέες περιπτώσεις/έτος και 13.000 θάνατοι/έτος. Στην Ευρώπη η ετήσια επίπτωση είναι 23.000 νέες περιπτώσεις ανά έτος με την συχνότητα να αυξάνει προϊούσης της ηλικίας. Παγκοσμίως καταγράφονται 180.000 νέες περιπτώσεις/έτος και 117.000 θάνατοι/έτος. Κατά την αρχική διάγνωση η διάμεση ηλικία είναι 65-74 έτη, ενώ περίπου το 3% των ασθενών είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών. Οι άνδρες προσβάλλονται συχνότερα από τις γυναίκες σε αναλογία 1,4/1. Η νόσος αφορά όλες τις γεωγραφικές θέσεις και είναι πιο συχνή σε Αφροαμερικάνους και ειδικά στη Μαύρη φυλή 2-3 φορές περισσότερο από ότι στην Λευκή.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ