Νέα έξυπνη συσκευή εντοπίζει ακαριαία τον κορωνοιό ή την γρίπη

Μια έξυπνη συσκευή που παρασκευάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ανιχνεύει μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα εάν ο χρήστης έχει προσβληθεί από κορωνοιό ή γρίπη ή και τίποτα από αυτά τα δύο.

Μια έξυπνη συσκευή που παρασκευάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ανιχνεύει μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα εάν ο χρήστης έχει προσβληθεί από κορωνοιό ή γρίπη ή και τίποτα από αυτά τα δύο.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι κατασκευαστές του μάλιστα αναφέρουν ότι η ανίχνευση του κορωνοιού ή της γρίπης γίνεται τόσο ακαριαία, δίνοντας έγκυρα αποτελέσματα, που δεν χρειάζεται περισσότερα από δέκα δευτερόλεπτα.

Η έξυπνη συσκευή είναι μικρή σε μέγεθος, έχει ως βάση τον άνθρακα και στηρίζεται σε εξαιρετικά νανουλικά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο ανιχνευτής μπορεί να διακρίνει μεταξύ διαφόρων στελεχών ιών και λοιμώξεων σε χρόνο περίπου όσο χρειάζεται για να φτερνιστεί κανείς. Η συσκευή ανιχνεύει επίσης την παρουσία τους σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα και πολύ πιο γρήγορα από τα συνηθισμένα τεστ.

Τα προτερήματα της έξυπνης συσκευής 

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές που το κατασκεύασαν σε σύγκριση με τα συνηθισμένα τεστ COVID-19 που μπορεί να χρειαστούν λεπτά ή ώρες, ανάλογα με τον τύπο, η νέα συσκευή το κάνει σχεδόν ακαριαία.

Ενδεικτικό είναι ότι ένα διπλό τεστ COVID και γρίπης που εγκρίθηκε πρόσφατα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ χρειάζεται περίπου μισή ώρα για να παράγει αποτελέσματα.

Το μέγεθος της έξυπνης συσκευής δεν είναι παραπάνω από έξι εκατοστά το βασικό της στοιχείο είναι ένα μικροσκοπικό νανοϋλικό που δεν έχει πάχος μεγαλύτερο από ένα άτομο.

«Όταν και οι δύο αυτοί ιοί κυκλοφορούν μαζί, όπως έκαναν νωρίτερα αυτό το χειμώνα, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να έχουμε έναν αισθητήρα που να μπορεί να ανιχνεύει ταυτόχρονα αν έχετε COVID, γρίπη, τίποτα από τα παραπάνω ή και τα δύο», αναφέρει ο επικεφαλής του προγράμματος Dr. Deji Akinwande σε ανακοίνωση των ειδικών.

Πανεπιστήμιο Τέξας

Σύμφωνα με την ομάδα του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν η συσκευή τους θα μπορούσε να τροποποιηθεί για να ελέγχει και άλλες λοιμώξεις.

Η συσκευή φτιάχτηκε από γραφένιο, ένα ενιαίο στρώμα ατόμων άνθρακα τοποθετημένο σε εξαγωνικό πλέγμα. Η ακραία λεπτότητά του την καθιστά εξαιρετικά ευαίσθητη σε οποιεσδήποτε ηλεκτρικές αλλαγές στο περιβάλλον της.

«Αυτά τα εξαιρετικά λεπτά νανοϋλικά κατέχουν γενικά το ρεκόρ για την υψηλότερη ευαισθησία, ακόμη και για την ανίχνευση μεμονωμένων ατόμων, και μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητα ανίχνευσης πολύ μικρών ποσοτήτων ουσιαστικά οτιδήποτε πρέπει να ανιχνευθεί, είτε πρόκειται για βακτήρια ή ιούς, είτε για αέρια είτε για αίμα», λέει ο Akinwande.

Ο νέος ανιχνευτής μόλυνσης ανταποκρίνεται στην παρουσία ιικών πρωτεϊνών που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ερευνητές συνέδεσαν τα αντισώματα κατά του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί την COVID, και της γρίπης με το γραφένιο. Όταν οι επιστήμονες τοποθετούν ένα δείγμα από ένα μολυσμένο άτομο στη συσκευή, αυτά συνδέονται με τις πρωτεΐνες-στόχους τους, προκαλώντας μια αλλαγή στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ