Ραούλτ: Αποτελεσματική η υδροξυχλωροκίνη σύμφωνα με νέα έρευνα

Νεότερα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων με υδροξυχλωροκίνη (παράγωγο της χλωροκίνης) έδωσε στη δημοσιότητα το ερευνητικό ινστιτούτο του καθηγητή Ντιντιέ Ραούλτ, στη Μασσαλία, ως θεραπεία για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός.

Νεότερα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων με υδροξυχλωροκίνη (παράγωγο της χλωροκίνης) έδωσε στη δημοσιότητα το ερευνητικό ινστιτούτο του καθηγητή Ντιντιέ Ραούλτ, στη Μασσαλία, ως θεραπεία για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η σύνοψη της νέας μελέτης για τα πλεονεκτήματα της υδροξυχλωροκίνης προκάλεσε αντιδράσεις, λόγω της μεθοδολογίας της. Ταυτόχρονα, νέες επικρίσεις από τους συναδέλφους του στον ιατρικό κόσμο άρχισαν πάλι να ξεπροβάλλουν.

«Η υδροξυχλωροκίνη (που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της ελονοσίας) σε συνδυασμό με την αζιθρομυκίνη (σ.σ. είδος αντιβιοτικού) χορηγούμενη αμέσως μετά τη διάγνωση, είναι μια αποτελεσματική και ακίνδυνη θεραπεία για τον κορονοϊό» αναφέρεται στο συμπέρασμα αυτής της σύντομης προδημοσίευσης.

Η μελέτη παρουσιάστηκε την Πέμπτη στον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Εμανουέλ Μαρκόν, ο οποίος επισκέφθηκε το ινστιτούτο του καθηγητή.

Τι έδειξε η μελέτη

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, 1.061 ασθενείς που είχαν βρεθεί θετικοί στον νέο κορωνοϊό έλαβαν για διάστημα «τουλάχιστον τριών ημερών» αυτή την θεραπεία που προωθείται από τον ειδικό στις λοιμώδεις ασθένειες καθηγητή κ. Ραούλτ.

Μετά την πάροδο 10 ημερών, πάνω από εννέα στους δέκα (ποσοστό 91,7%) είχαν μηδενικό ιικό φορτίο, δηλαδή δεν εντοπιζόταν πλέον ο κορονοϊός στα δείγματα που ελήφθησαν.

Πέντε από τους ασθενείς, ηλικίας από 74 έως 95 ετών, (ποσοστό 0,5%) κατέληξαν. Το ποσοστό αυτό είναι «σημαντικά χαμηλότερο» σε σύγκριση με εκείνο των ασθενών που λαμβάνουν διαφορετικές θεραπείες», διαβεβαιώνει ο κ. Ραούλτ, διευκρινίζοντας ότι «δεν παρατηρήθηκε καμία καρδιακή τοξικότητα».

Ωστόσο, το πλήρες κείμενο της μελέτης δεν έχει ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα.

Υδροξυχλωροκίνη: Πυρά πολλών συναδέλφων

Ο καθηγητής κ. Ραούλτ έχει ήδη δημοσιεύσει μελέτες για την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης θεραπείας, όμως δέχτηκε τα πυρά πολλών συναδέλφων του επειδή το δείγμα των ασθενών που συμμετείχαν στις έρευνες ήταν πολύ μικρό.

Αυτή τη φορά, αρκετοί επισήμαναν ότι το δείγμα είναι σημαντικό, όμως εκτιμούν ότι λόγω του τρόπου με τον οποίο έγινε η έρευνα δεν μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η θεραπεία δεν επιδεινώνει τα συμπτώματα, ούτε και καθιστά πιο ανθεκτικό τον ιό, σε αντίθεση με όσα διαβεβαιώνει ο καθηγητής.

«Δυστυχώς, λόγω της απουσίας συγκριτικού δείγματος (σ.σ. ομάδας ελέγχου, ασθενών που λαμβάνουν ψευδοφάρμακο) είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξέρουμε αν η θεραπεία είναι αποτελεσματική ή όχι», εξήγησε ο κ. Αρνό Φοντανέ, επιδημιολόγος στο Ινστιτούτο Παστέρ και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου για την Covid-19.

Απουσία ομάδας ελέγχου

«Τα αποτελέσματα αυτά είναι απλώς άκυρα και μη γενόμενα. Δεν μας διδάσκουν τίποτα για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας», είπε η επιδημιολόγος κ. Κάθριν Χιλ, επικαλούμενη και αυτή την απουσία ομάδας ελέγχου αλλά και το γεγονός ότι, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, τουλάχιστον το 85% των ανθρώπων που προσβάλλει ο κορονοϊός αναρρώνουν χωρίς να λάβουν καμία θεραπεία.

Η χρήση της υδροξυχλωροκίνης για τη θεραπεία του κορωνοϊού βρίσκεται στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας συζήτησης. Στη Σενεγάλη, στους μισούς ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία χορηγείται το φάρμακο αυτό. Ενώ το Μαρόκο θέλει να το χρησιμοποιήσει «για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα» και η Αλγερία για τους «βαρέως νοσούντες».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ