Μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Δανία – Μεταδόθηκε σε 12 ανθρώπους

Η Δανία θα σφαγιάσει συνολικά 15.000.000 βιζόν που εκτράφηκαν στο έδαφός της, καθώς διαπιστώθηκε μετάλλαξη του κορωνοϊού που ήδη έχει μεταδοθεί σε 12 ανθρώπους και απειλεί την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου για τον άνθρωπο, όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν.

Η Δανία θα σφαγιάσει συνολικά 15.000.000 βιζόν που εκτράφηκαν στο έδαφός της, καθώς διαπιστώθηκε μετάλλαξη του κορωνοϊού που ήδη έχει μεταδοθεί σε 12 ανθρώπους

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Ο ιός που μεταλλάχθηκε μέσω των βιζόν μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο για το μελλοντικό εμβόλιο, να μη λειτουργήσει όπως πρέπει. Είναι απαραίτητο να σφαγιαστούν όλα τα βιζόν», δηλαδή 15 με 17 εκατομμύρια ζώα, σύμφωνα με τις Αρχές, δήλωσε η πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τις εξηγήσεις των Αρχών, αυτή η μετάλλαξη δεν έχει ως αποτέλεσμα πιο σοβαρές παρενέργειες στον άνθρωπο. Καταγράφεται χαμηλότερη δραστικότητα των ανθρώπινων αντισωμάτων. Πράγμα που απειλεί την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού, όπως αναφέρει το Αθηναίικό Πρακτορείο.

Ο μεταλλαγμένος ιός που ανιχνεύθηκε σε βιζόν «δεν αντιδρά τόσο στα αντισώματα όσο ο κανονικός ιός. Τα αντισώματα έχουν πάντα μια επίδραση, αλλά όχι τόσο δραστική», εξήγησε ο κ. Κορ Μόλμπακ, υπεύθυνος της Αρχής Ελέγχου των Μολυσματικών Ασθενειών (SSI).

«Η συνέχιση της εκτροφής των βιζόν θα προκαλούσε έναν πολύ υψηλότερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία τόσο στη Δανία όσο και στο εξωτερικό», υπογράμμισε.

Μετάλλαξη και εκστρατεία σφαγής στα εκτροφεία

Η Δανία είναι ο πρώτος εξαγωγέας δερμάτων βιζόν παγκοσμίως. Δραστηριότητα ιδιαίτερα προσοδοφόρα για τις 1.000 και πλέον φάρμες στο μικρό σκανδιναβικό βασίλειο. Μετά τα πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού στα βιζόν, η Κοπεγχάγη ξεκίνησε φέτος το καλοκαίρι εκστρατεία σφαγής στα μολυσμένα εκτροφεία, όπως έκανε και η Ολλανδία.

Τα 12 κρούσματα μετάδοσης στον άνθρωπο του μεταλλαγμένου ιού ανιχνεύθηκαν στη Βόρεια Γιουτλάνδη, στη δυτική Δανία. Εκεί βρίσκονται συγκεντρωμένα τα περισσότερα εκτροφεία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Μάγνους Χένικε, «οι έρευνες έδειξαν ότι οι μεταλλάξεις μπορεί να επηρεάσουν τους σημερινούς υποψηφίους για ένα εμβόλιο κατά της Covid-19». «Συνιστά απειλή για την ανάπτυξη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, για τον λόγο αυτό πρέπει να κάνουμε μια εκστρατεία σε εθνικό επίπεδο», επέμεινε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ