ΕπιστημονικάICMART: Πάνω από 12 εκατ. μωρά έχουν γεννηθεί με εξωσωματική

ICMART: Πάνω από 12 εκατ. μωρά έχουν γεννηθεί με εξωσωματική

- Advertisement -

Πάνω από 12 εκατομμύρια μωρά έχουν γεννηθεί παγκοσμίως χάρη στην εξέλιξη της εξωσωματικής γονιμοποίησης, από τη γέννηση του πρώτου «μωρού του σωλήνα» σε ένα βρετανικό νοσοκομείο το 1978 έως σήμερα.

Πάνω από 12 εκατομμύρια μωρά έχουν γεννηθεί παγκοσμίως χάρη στην εξέλιξη της εξωσωματικής γονιμοποίησης, από τη γέννηση του πρώτου «μωρού του σωλήνα» σε ένα βρετανικό νοσοκομείο το 1978 έως σήμερα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η ραγδαία εξέλιξη της επιστήμης είχε ως αποτέλεσμα σε ετήσια βάση να γεννιούνται πλέον τουλάχιστον 750.000 μωρά σε όλο τον κόσμο. Την ίδια στιγμή, διενεργούνται σχεδόν 3 εκατομμύρια κύκλοι εξωσωματικής. Στην Κίνα ετησίως γίνονται 1 εκατομμύριο και στην Ιαπωνία 455.000. Ακολουθούν:

  • Οι ΗΠΑ με σχεδόν 280.000 κύκλους
  • Η Ισπανία με 129.000 κύκλους
  • Η Γαλλία με 117.000 κύκλους
  • Η Γερμανία με 107.000 κύκλους

Τα ανωτέρω δεδομένα αφορούν το σχεδόν 90-95% της «παγκόσμιας δραστηριότητας». Η συλλογή τόσο αναλυτικών δεδομένων κατέστη δυνατή από τη στιγμή που η Κίνα δημιούργησε το 2020 το μητρώο καταγραφής των κύκλων εξωσωματικής. Ανακοίνωσε επίσης πόσα μωρά γεννιούνται χάρη στην εξωσωματική στα εδάφη της.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Παρακολούθησης των Τεχνολογιών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ICMART), κ. David Adamson, στο 39ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής & Εμβρυολογίας (ESHRE 2023). Το συνέδριο διεξήχθη 25-28 Ιουνίου 2023 στην Κοπεγχάγη.

Όπως είπε ο κ. David Adamson, οι υπολογισμοί που ανακοινώθηκαν «έχουν υψηλό βαθμό βεβαιότητας», διότι συμπεριλαμβάνουν όλα τα γνωστά μητρώα εξωσωματικής στον κόσμο.

Κυήσεις και κατεψυγμένα έμβρυα

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, από τα μωρά που γεννιούνται κάθε χρόνο χάρη στην εξωσωματική, σημαντικό ποσοστό προέρχονται από πολύδυμες κυήσεις. Υπολογίζεται ότι το 15% των γεννήσεων μετά από εξωσωματική παγκοσμίως, είναι πολύδυμες κυήσεις.

Το ποσοστό αυτό παρουσιάζει σημαντική διακύμανση από χώρα σε χώρα, η οποία εξαρτάται από τον αριθμό των εμβρύων που μεταφέρονται στη μήτρα της μητέρας. Στην Κίνα, λ.χ., φτάνει στο 20%. Στην Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία είναι το χαμηλότερο στον κόσμο, μόλις 3%.

Ανοδική τάση, εξ άλλου, παρουσιάζουν και οι κύκλοι της εξωσωματικής που γίνονται με κατεψυγμένα έμβρυα. Πλέον, μόνο το 40% των εμβρύων που εμφυτεύονται είναι φρέσκα. Τα υπόλοιπα είναι κατεψυγμένα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ