ΕπιστημονικάΕρευνητές: Σε ποια σημεία του σώματος κρύβονται τα μικρόβια

Ερευνητές: Σε ποια σημεία του σώματος κρύβονται τα μικρόβια

- Advertisement -

Η συλλογή των μικροβίων που ζουν πάνω και μέσα στο σώμα μας, είναι γνωστή ως μικροβίωμα και παίζει ρόλο στην υγεία μας.

Η συλλογή των μικροβίων που ζουν πάνω και μέσα στο σώμα μας, είναι γνωστή ως μικροβίωμα και παίζει ρόλο στην υγεία μας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Πλένουμε τα χέρια μας σχολαστικά, ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής, αποφεύγουμε την επαφή με επιφάνειες που θεωρούνται πολύ βρώμικες με παθογόνους οργανισμούς.

Παρ’ όλα αυτά ερχόμαστε σε επαφή με πάρα πολλά μικρόβια και μάλιστα συχνά αρρωσταίνουμε εξαιτίας τους. Οι ερευνητές, διαπίστωσαν πως το δέρμα πίσω από τα αυτιά και ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, μπορεί να «φιλοξενήσει» ανθυγιεινά μικρόβια.

Η συλλογή των μικροβίων που ζουν πάνω και μέσα στο σώμα μας, είναι γνωστή ως μικροβίωμα και παίζει ρόλο στην υγεία μας. Για τις ανάγκες μιας νέας μελέτης, οι ερευνητές βασίστηκαν σε μάθημα γονιδιωματικής που διδάχθηκαν φοιτητές στο Πανεπιστήμιο George Washington. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Frontiers in Microbiology.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Υπολογιστικής Βιολογίας στο GW, Keith Crandall, θυμάται τη δική του γιαγιά που πάντα έλεγε στα παιδιά της οικογένειάς του «να τρίβουν καλά το σημείο πίσω από τα αυτιά, ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών και στον αφαλό».

Ο Crandall, πίστευε ότι αυτά τα σημεία πλένονται λιγότερο συχνά σε σύγκριση με το δέρμα στα χέρια ή τα πόδια και μπορεί να φιλοξενούν διαφορετικούς τύπους βακτηρίων.

Μικρόβια στο σώμα

Σε συνεργασία με τον Marcos Pérez-Losada, αναπληρωτή καθηγητή βιοστατιστικής και βιοπληροφορικής, σχεδίασαν το μάθημα γονιδιωματικής, στο οποίο 129 μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές, διδάχθηκαν να συλλέγουν τα δικά τους δεδομένα από διάφορα σημεία του σώματος.

Στη συνέχεια, διδάχθηκαν πώς να κάνουν εξαγωγή και αλληλουχία του DNA στα δείγματα δέρματος. Διαπίστωσαν ότι οι περιοχές που καθαρίζονταν πιο συχνά (όπως τα μπράτσα και οι γάμπες), είχαν μεγαλύτερη ποικιλομορφία και δυνητικά πιο υγιή συλλογή μικροβίων σε σύγκριση με τα δείγματα που ελήφθησαν από τα επικίνδυνα σημεία.

Τι προκαλούν

Ορισμένα μικρόβια μπορούν να κυριαρχήσουν στο μικροβίωμα και να προκαλέσουν προβλήματα, όπως έκζεμα ή ακμή. Οι φοιτητές έδειξαν ότι οι συνήθειες καθαρισμού μπορούν να αλλάξουν τα μικρόβια που ζουν στο δέρμα σας και, ως εκ τούτου, την κατάσταση της υγείας του.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ