Ερευνητές ανακάλυψαν την «Αχίλλειο πτέρνα» του κορωνοϊού -Νέα μελέτη

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Σοβαρές ελπίδες για την καταπολέμηση του κορωνοϊού γεννά η ανακάλυψη ερευνητών από Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, καθώς η πρωτεΐνη S (ακίδα) του SARS-CoV-2 αποτελεί μια «τσέπη» (θήκη) στην οποία μπορούν να «εισέλθουν» φαρμακευτικές ουσίες και να σταματήσουν τον ιό να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.

Σοβαρές ελπίδες για την καταπολέμηση του κορωνοϊού γεννά η ανακάλυψη ερευνητών από Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, καθώς η πρωτεΐνη S (ακίδα) του SARS-CoV-2 αποτελεί μια «τσέπη» (θήκη) στην οποία μπορούν να «εισέλθουν» φαρμακευτικές ουσίες και να σταματήσουν τον ιό να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, η επιφάνεια του ιού καλύπτεται από ακίδες. Αυτές οι ακίδες πρωτεΐνης συνδέονται με τις επιφάνειες των ανθρώπινων κυττάρων, προκαλώντας την μόλυνση.

Μετά την παραγωγή αυτών των ακίδων πρωτεϊνών σε εργαστηριακό περιβάλλον, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ χρησιμοποίησαν μια πρόσφατα αναπτυγμένη τεχνική απεικόνισης που ονομάζεται κρυοηλεκτρονική μικροσκοπία, δημιουργώντας μια δομή 3D την οποία θα μπορούσαν στη συνέχεια να εξετάσουν.

Οι ερευνητές λένε ότι η ανακάλυψή τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, πιθανόν να «οδηγήσει στην ήττα» τον ιό, σημαίνοντας το τέλος της πανδημίας.

Υποστηρίζουν δε ότι μικρά μόρια (αντι-ιικά φάρμακα) που στοχεύουν αυτή την «τσέπη» θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξάλειψη της νόσου COVID-19.

Σημαντική ανακάλυψη

«Αυτή είναι μια σημαντική ανακάλυψη. Μπορούμε τώρα να βρούμε τον τρόπο να ”κλειδώσουμε” την πρωτεΐνη αυτή και να την κάνουμε μη μολυσματική. Τότε, θα έχουμε νικήσει τον κορωνοϊό πριν καν μας μολύνει» όπως σημείωσε ο κ. Ιμρε Μπέργκερ επικεφαλής της έρευνας καθηγητής.

Η επιφάνεια του κορωνοϊού περιβάλλεται από ακίδες πρωτεΐνης που μοιάζουν με μικρά στέμματα.

Οι ακίδες αυτές είναι ενσωματωμένες σε μια μεμβράνη. Μέσα σε αυτή είναι το ιικό γονιδίωμα που είναι καλυμμένο από άλλες πρωτεΐνες. Η ομάδα των ερευνητών ανέλυσε τον SARS-CoV-2 Spike σε μεγάλη ανάλυση.

Δημιουργήθηκε μια τρισδιάστατη δομή της ακίδας που επέτρεψε στους ερευνητές να κοιτάξουν βαθιά μέσα της. Έτσι, κατάφεραν να αναγνωρίσουν τη μοριακή της σύνθεση.

Μέσα στην ακίδα της πρωτεΐνης, η ερευνητική ομάδα βρήκε την υποδοχή γεμάτη με ένα μόριο που ονομάζεται λινολεϊκό οξύ (LA), μια ανακάλυψη που ήταν απροσδόκητη.

Η δουλειά αυτού του λιπαρού μορίου είναι είναι η σταθεροποίηση της πρωτεΐνης ή του σωματιδίου προτού αλληλοεπιδράσει με υποδοχείς στην επιφάνεια των ανθρώπινων.

Μελλοντικά, όπως τόνισε ο κ. Ίμρε Μπέργκερ, το LA θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος ενός κοκτέιλ φαρμάκων, συνδυαστικά με το remdesivir της Gilead. Το remdesivir αναστέλλει μια άλλη πρωτεΐνη στον ιό και η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τους χρόνους αποκατάστασης του νοσοκομείου για ορισμένους ασθενείς.

Sanofi: Καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις στην υπηρεσία της υγείας

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ