ΕπιχειρηματικάΜητσοτάκης- ELPEN: Τι είπε για επενδυτικό clawback και φάρμακο

Μητσοτάκης- ELPEN: Τι είπε για επενδυτικό clawback και φάρμακο

- Advertisement -

Το εργοστάσιο της ελληνικής φαρμακευτικής επιχείρησης ELPEN επισκέφθηκε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το εργοστάσιο της ελληνικής φαρμακευτικής επιχείρησης ELPEN επισκέφθηκε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, 

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε το έργο της μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας και συνεχάρη τον Συνδιευθύνων Σύμβουλο της ELPEN SA Θεόδωρο Τρύφων για αυτή την επένδυση.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αυτή η επενδυτική ανάπτυξη οφείλεται στο νόμο για το επενδυτικό clawback.

Το νέο εργοστάσιο, έκτασης 10.000 τετραγωνικών μέτρων, διαθέτει δύο μονάδες παραγωγής και εστιάζει σε εισπνεόμενα και στερεάς μορφής φάρμακα. Απασχολεί 120 εργαζόμενους, οι οποίοι μέχρι τον Μάρτιο του 2024 θα έχουν ανέλθει σε 200. Τελικός στόχος είναι η δημιουργία 800 νέων θέσεων εργασίας, εκ των οποίων το 30% υψηλής εξειδίκευσης, συνδράμοντας στην αντιστροφή του brain drain.

Διαβάστε παρακάτω όλη την τοποθέτηση του πρωθυπουργού:

«Χαίρομαι πραγματικά πάρα πολύ που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να δω το επιστέγασμα μιας προσπάθειας η οποία είχε ξεκινήσει το 2019, όταν αμέσως μετά την ανάληψη της ευθύνης διακυβέρνησης της χώρας, είχαμε βρεθεί με τους εκπροσώπους της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και είχαμε συζητήσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε μέρος του clawback ως επενδυτικό κίνητρο, για να ενθαρρύνουμε σημαντικές επενδύσεις που θα κάνει η ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία.

Είχαμε καταλήξει τότε σε μία πρώτη συμφωνία, το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται με πολύ μεγάλη ταχύτητα και ένα από τα αποτελέσματα του προγράμματος αυτού είναι και η μονάδα την οποία με πολύ μεγάλη χαρά επισκέπτομαι σήμερα.

Δεν είναι το μόνο. Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ και μονάδες στην Τρίπολη οι οποίες κατασκευάζονται τώρα. Kι όταν βλέπω το συνολικό αποτύπωμα αυτής της προσπάθειας διαπιστώνω με μεγάλη χαρά ότι μπορούμε, Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, εφόσον ευθυγραμμίσουμε σωστά τα κίνητρα, να πετύχουμε αυτό το οποίο αποτελεί κεντρικό στόχο της οικονομικής μας πολιτικής, που δεν είναι άλλο από την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων, εν προκειμένω από ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα δημιουργούν προστιθέμενη αξία και ταυτόχρονα, βέβαια, θα δημιουργούν πολλές καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε απευθυνόμενος στον εκ των επικεφαλής της εταιρείας και του κλάδου κ. Θ. Τρύφων:

«Αρα, αγαπητέ Θεόδωρε, στο πρόσωπό σου, ως εκπρόσωπος της ελληνικής φαρμακευτικής βιομηχανίας, θέλω να σε συγχαρώ γιατί ανταποκριθήκατε σε αυτό το στοίχημα, το οποίο φαίνεται ότι το κερδίζουμε, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που μπορεί ακόμα να υπάρχουν».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα σήμερα να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο, που ξεπερνάει τα σύνορα της δικής μας επικράτειας.

«Αν δεν κάνω λάθος, εξάγουμε το 10% περίπου των γενόσημων φαρμάκων που καταναλώνονται συνολικά στην Ευρώπη και αντιλαμβάνεστε ότι σε μία εποχή μετά την πανδημία, όπου τα ζητήματα της στρατηγικής αυτονομίας επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο, η δυνατότητα να μπορούμε τουλάχιστον να καλύπτουμε την ευρωπαϊκή αγορά, χωρίς να είμαστε εξαρτημένοι από άλλες χώρες, αποκτά κομβική σημασία.

Και αυτό το οποίο είπες, Θεόδωρε, είναι πολύ σωστό. Στις συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μας απασχολεί εν γένει το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Πώς θα αντιμετωπίσουμε, δηλαδή, από τη μία τις Ηνωμένες Πολιτείες, που ακολουθούν μία βαθιά προστατευτική πολιτική, από την άλλη χώρες της ‘Απω Ανατολής, οι οποίες δεν έχουν ζητήματα κρατικών ενισχύσεων πρέπει και η Ευρώπη να χαράξει τη δική της στρατηγική αυτονομία ως προς την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας».

«Και εκεί πιστεύω ότι η ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία έχει έναν σημαντικό ρόλο να παίξει», επισήμανε ενώ αναφερόμενος στο μέλλον, στην καινοτομία, στη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσουμε όχι στα φάρμακα τα οποία χρειαζόμαστε σήμερα, αλλά σε αυτά τα οποία θα δημιουργήσουμε αύριο, πως έχουμε ένα πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουμε» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Γιατί; Αφενός διότι έχουμε μία πολύ σημαντική εγχώρια υποδομή, με τεχνογνωσία, με δυνατότητα καινοτομίας, αλλά και γιατί έχουμε τη δυνατότητα να μπορέσουμε να προσελκύσουμε στη χώρα μας σημαντικούς ανθρώπους από το εξωτερικό, οι οποίοι θα μπορέσουν να έρθουν να κάνουν στην Ελλάδα αυτό το οποίο έκαναν επιτυχημένα αλλού, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πράγματι, άμα δείτε αυτή τη στιγμή τους ανθρώπους οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη φαρμακευτική βιομηχανία αλλά και στη βιοτεχνολογία στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είτε είναι Έλληνες είτε είναι ελληνικής καταγωγής, είναι πραγματικά εντυπωσιακή η παρουσία του ελληνικού στοιχείου.

Συνομιλούμε με αυτούς τους ανθρώπους και θέλουμε να καταστήσουμε την Ελλάδα, όχι απλά πόλο παραγωγής, αλλά και πόλο καινοτομίας σε αυτόν τον νέο κόσμο ο οποίος ανοίγεται μπροστά μας και ο οποίος θα επιβραβεύσει αυτούς οι οποίοι θα μπορέσουν πιο γρήγορα να αντιληφθούν και να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις σημαντικές ευκαιρίες οι οποίες παρουσιάζονται.

Και βέβαια, μέρος αυτής της προσπάθειας έχει να κάνει και με το brain gain, τη δυνατότητά μας να προσελκύσουμε ανθρώπους από το εξωτερικό. Όπως γνωρίζετε, το γνωρίζει και ο κ. Τζανής, έχουμε πολύ σημαντικά φορολογικά κίνητρα τα οποία δίνουμε σε Έλληνες οι οποίοι γυρίζουν από το εξωτερικό και επιλέγουν να συνεχίσουν την καριέρα τους στην Ελλάδα», τόνισε.

Και συμπλήρωσε: «Και χαίρομαι πάρα πολύ που παίρνετε το ρίσκο να φτιάξετε αυτό το Πάρκο Βιοτεχνολογίας, εντασσόμενο και αυτό στις στρατηγικές επενδύσεις, για να μπορέσουμε να έχουμε και έναν χώρο ο οποίος θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα αυτό.

Και βέβαια, όταν βλέπω και τα δεδομένα να αλλάζουν τόσο γρήγορα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, και βλέπω, παραδείγματος χάρη -δεν είμαι ειδικός, δεν είμαι ούτε data analyst, ούτε βιοτεχνολόγος- αλλά όταν βλέπω ότι ξαφνικά θα μπορούν να έχουν ερευνητές σε όλο τον κόσμο τη δυνατότητα να έχουν αναλυτικά εργαλεία τα οποία στο παρελθόν ενδεχομένως να είχαν πρόσβαση μόνο κορυφαίες εταιρείες, γιατί αυτή είναι η επανάσταση η πραγματική του ΑΙ στο δικό σας το χώρο, καταλαβαίνετε γιατί η επόμενη μεγάλη ανακάλυψη δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι θα έρθει από τις μεγάλες, ας πούμε αμερικανικές, φαρμακευτικές βιομηχανίες.

Γιατί να μην προκύψει εδώ, από την ELPEN ή από την πατρίδα μας. Νομίζω ότι αυτό μας δίνει μία πολύ μεγάλη ευκαιρία να επενδύσουμε περισσότερο σε έναν τομέα τον οποίον τουλάχιστον εγώ τον θεωρώ τομέα στρατηγικής σημασίας».

Μιλώντας επίσης για τους εργαζόμενους είπε ότι έχουμε το ανάποδο πρόβλημα από αυτό το οποίο είχαμε πριν από κάποια χρόνια. «Καθώς η ανεργία αποκλιμακώνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, το μεγάλο πρόβλημα το οποίο θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε είναι να βρούμε το στελεχιακό δυναμικό το οποίο θα μπορέσει να υποστηρίξει αυτές τις πολύ σημαντικές επενδύσεις τις οποίες κάνετε.
Εκεί θέλουμε και τη δική σας τη συνεργασία, καλύτερη συνεργασία με τα πανεπιστήμια, να δούμε ποια είναι τα τμήματα εκείνα στα οποία πρέπει να επενδύσουμε στο μέλλον. Ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες ενός κλάδου σαν την φαρμακευτική βιομηχανία, τι μπορούμε να κάνουμε στον τομέα της επανεκπαίδευσης και της κατάρτισης προσωπικού.

Θέλουμε να δουλέψουμε μαζί και θέλουμε πάντα τα προγράμματα κατάρτισης, επανεκπαίδευσης, τα προγράμματα που έχουν να κάνουν με την πρακτική άσκηση, να έχουν ως οδηγό την ίδια τη βιομηχανία, τον ιδιωτικό τομέα.

Εσείς γνωρίζετε πολύ καλύτερα ποιες είναι οι ανάγκες προσωπικού τις οποίες πρέπει να καλύψετε. Δεν είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι θα σας υποδείξουμε τα στελέχη τα οποία θα πρέπει να προσλάβετε. Εσείς θα πρέπει να ζητήσετε από εμάς πόρους και προγράμματα τα οποία να καλύπτουν τις δικές σας ανάγκες», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι χαρακτήρισε το συγκεκριμένο αντικείμενο συναρπαστικό και διαβεβαίωσε ότι πάντα η κυβέρνηση θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια. «Είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα. Δεν έχουμε πει ότι έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα. Έχουμε πολλά προβλήματα ακόμα μπροστά μας. Είμαστε εδώ για να πούμε ότι κάναμε ένα πρώτο σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση.

Σας ευχαριστώ πολύ και πάντα επιτυχίες», σημείωσε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ