Αξίζει να δειςΚίνδυνο πνευμονιοκοκκικής νόσου στο 10% των Ελλήνων δείχνει το Pneumo Risk

Κίνδυνο πνευμονιοκοκκικής νόσου στο 10% των Ελλήνων δείχνει το Pneumo Risk

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός 

Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα μιας εφαρμογής που διατίθεται δωρεάν στην Ελλάδα και υπολογίζει τον πιθανό κίνδυνο των χρηστών να προσβληθούν από πνευμονιοκοκκική νόσο (π.χ. πνευμονία, βακτηριαιμία, μηνιγγίτιδα και σηψαιμία), καθώς στο 10% των περιπτώσεων διαπιστώθηκε πως «διατρέχουν μεσαίο ή υψηλό κίνδυνο νόσησης από τη διεισδυτική πνευμονιοκοκκική νόσο».
Το Pneumo Risk, που διατίθεται δωρεάν από το Google Play Store και iOS App Store, μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 7.000 εκτιμήσεις ρίσκου και πάνω από 5.000 downloads. Αναλύοντας τα δεδομένα της εφαρμογής, που αναπτύχθηκε από τη φαρμακευτική επιχείρηση Pfizer, διαπιστώθηκε ότι σε 700 περιπτώσεις χρηστών εκτιμήθηκε μεσαίος ή υψηλός κίνδυνο νόσησης από διεισδυτική πνευμονιοκοκκική νόσο, με την πλειοψηφία να δηλώνει ότι θα επισκεφτεί τον προσωπικό του γιατρό.
Το περιεχόμενο της εφαρμογής, που έχει αναπτυχθεί από το Τμήμα Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας και το Τμήμα Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Γένοβας, έχει στόχο σε μόλις λίγα λεπτά να μπορεί ο χρήστης να:
– Υπολογίσει τον πιθανό κίνδυνο να προσβληθείτε από την Πνευμονιοκοκκική Νόσο (π.χ. πνευμονία, βακτηριαιμία, μηνιγγίτιδα και σηψαιμία.)
– Ενημερωθεί κατάλληλα για την Πνευμονιοκοκκική Νόσο
– Προτείνει στον κύκλο του (φίλους, συγγενείς, κτλ) να αναζητήσουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την Πνευμονιοκοκκική Νόσο και την πρόληψή αυτής.

Ποιοι βρίσκονται σε κίνδυνο
Όλοι οι άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο να αρρωστήσουν. Ωστόσο, ορισμένες ομάδες ανθρώπων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άλλους. Αυτές οι ομάδες είναι: τα μικρά παιδιά, οι ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω, τα άτομα με χρόνιες ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, το άσθμα, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια/ΧΑΠ, η χρόνια ηπατική νόσος, η χρόνια καρδιακή νόσος κ.λπ. Επιπλέον, το ρίσκο είναι πολύ υψηλό σε ανθρώπους με παθήσεις που προκαλούν διαταραχές στη λειτουργία του ανοσολογικού συστήματος (HIV/AIDS, καρκίνος, λειτουργική/ανατομική ασπληνία ή παρατεταμένη λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως τα ανοσοκατασταλτικά και η κορτιζόνη).

Η Πνευμονιοκοκκική Νόσος
Ο Πνευμονιόκοκκος είναι ένα κοινό παθογόνο βακτήριο για τον άνθρωπο. Μεταδίδεται από ασθενείς ή υγιείς φορείς στις ευπαθείς ομάδες, συνήθως μέσω του αέρα με σταγονίδια σάλιου που εκπέμπονται (π.χ. με το βήχα ή το φτέρνισμα). Το βακτήριο του Πνευμονιόκοκκου μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες, οι οποίες χωρίζονται σε μη διεισδυτικές (πνευμονία, λοιμώξεις του αυτιού, ιγμορίτιδα, επιπεφυκίτιδα) και διεισδυτικές. Γίνεται λόγος έτσι της διεισδυτικής Πνευμονιοκοκκικής Νόσου, όταν τα βακτήρια διεισδύουν σε μέρη του σώματος που φυσιολογικά δεν περιέχουν βακτήρια, όπως το αίμα ή το εγκεφαλονωτιαίο υγρό και που προκαλούν πολύ σοβαρές ασθένειες όπως η πνευμονία, βακτηριαιμία, μηνιγγίτιδα και σηψαιμία. Οι ασθένειες αυτές μπορεί μερικές φορές να αποβούν μοιραίες: Στην πραγματικότητα, κάθε χρόνο ο Πνευμονιόκοκκος προκαλεί περίπου 1,6 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως.

Πώς υπολογίζεται ο κίνδυνος μέσω της εφαρμογής Pneumo Risk
Οι παράγοντες κινδύνου μελετήθηκαν βάσει Ιταλικών και Διεθνών επιστημονικών κριτηρίων. Ο εκτιμώμενος κίνδυνος των επιμέρους ασθενειών ελήφθη με αυστηρή επιστημονικά δεδομένα. Απαντώντας σε ένα ειδικά διαμορφωμένο κουίζ 16 ερωτήσεων , για κάθε ασθένεια υπολογίζεται ο αυξημένος κίνδυνος στα άτομα που δεν έχουν προσβληθεί από τη νόσο και εμφανίζεται μια κλίμακα χρωμάτων (κίτρινο = χαμηλού κινδύνου, πορτοκαλί=μέσου κινδύνου, κόκκινο = υψηλού κινδύνου). Το επίπεδο κινδύνου έχει υπολογιστεί με βάση μελέτες που πραγματοποιούνται σε μη εμβολιασμένα άτομα κατά του Πνευμονιόκοκκου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ