Πόσα βήματα αρκούν για να μειωθεί ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου

Με την ανεπαρκή σωματική δραστηριότητα να αποτελεί την τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου στον κόσμο, ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 5.000 βήματα ημερησίως -ή και λιγότερα- αρκούν για να δούμε σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.

Με την ανεπαρκή σωματική δραστηριότητα να αποτελεί την τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου στον κόσμο, ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 5.000 βήματα ημερησίως -ή και λιγότερα- αρκούν για να δούμε σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Παρά τον χρυσό κανόνα των 10.000 βημάτων, που ισχύει εδώ και χρόνια ως συνταγή ευεξίας, η ανάλυση των δεδομένων περίπου 227.000 ανθρώπων από 17 έρευνες που διεξήχθησαν σε Αυστραλία, Ιαπωνία, Νορβηγία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες έδειξε ότι 4.000 έως 5.000 βήματα ημερησίως είναι αρκετά για να αρχίσει να μειώνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση European Journal of Preventive Cardiology, ακόμη και κάτι παραπάνω από 2.300 βήματα τη μέρα αρκούν για τη μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ όσο περισσότερο βαδίζει κανείς τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη για την υγεία, καθώς για κάθε πρόσθετα χίλια βήματα πέραν των 4.000 -και μέχρι τα 20.000 συνολικά- μειώνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου κατά 15%!

Τα οφέλη από το βάδισμα

Η ομάδα των ερευνητών από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Λοντζ στην Πολωνία και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι τα οφέλη από το βάδισμα αφορούν και στα δύο φύλα και σε όλες τις ηλικίες, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους, αν και τα περισσότερα εντοπίστηκαν σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών.

«Διαπιστώσαμε ότι αυτό αφορά τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, ανεξάρτητα από την ηλικία και ανεξάρτητα από το αν ζουν σε μια εύκρατη, υποτροπική ή υποπολική περιοχή του κόσμου ή σε μια περιοχή με μείξη κλιμάτων» είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Μασιέι Μπάναχ, καθηγητής Καρδιολογίας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Λοντζ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα ευθύνεται για 3,2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως και είναι η τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου ανά την υφήλιο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ