WellnessΕυΖην: Τρώμε λιγότερο και κινούμαστε περισσότερο - Τα μυστικά

ΕυΖην: Τρώμε λιγότερο και κινούμαστε περισσότερο – Τα μυστικά

- Advertisement -

Αρκετές έρευνες στο διάστημα των τελευταίων δεκαετιών έχουν αποδείξει ότι ένα διαιτολόγιο με λίγες θερμίδες συνδέεται με περισσότερα χρόνια ζωής, καλή φυσική κατάσταση και πιο υγιές μυαλό.

Αρκετές έρευνες στο διάστημα των τελευταίων δεκαετιών έχουν αποδείξει ότι ένα διαιτολόγιο με λίγες θερμίδες συνδέεται με περισσότερα χρόνια ζωής, καλή φυσική κατάσταση και πιο υγιές μυαλό.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι βλάβες που προκαλεί η ανθυγιεινή διατροφή στον οργανισμό δεν είναι δυνατό να εξισορροπηθούν με γυμναστική, αλλά ούτε η καλή διατροφή μπορεί να αποτρέψει τις βλάβες που προκαλεί η καθιστική ζωή, όπως αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης, «Άρθρα, τίτλοι εντυπωσιασμού, παραπλανητικές διαφημίσεις για γυμναστήρια και σωματικές ασκήσεις προσπαθούν να δημιουργήσουν στην κοινή γνώμη την εντύπωση ότι όσοι ασκούνται μπορούν να τρώνε ό,τι θέλουν», που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση British Journal of Sports Medicine,

Η διεθνής ερευνητική ομάδα ανέλυσε στοιχεία περίπου 350.000 ατόμων, τα οποία βρίσκονταν στην τράπεζα δεδομένων BioBank UΚ και περιλάμβαναν πληροφορίες για τις συνήθειες και την εξέλιξη της υγείας τους εντός μιας δεκαετίας. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 57 χρόνια και κατά την έναρξη της μελέτης ήταν υγιείς, δηλαδή δεν είχαν διαγνωστεί με καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα ή χρόνιο πόνο.

Οι ειδικοί διαχώρισαν τους εθελοντές σε ομάδες αναλόγως της ποιότητας της διατροφής τους. Εκείνοι που έκαναν «υψηλής ποιότητας διατροφή» κατανάλωναν τουλάχιστον 4,5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά, δύο ή περισσότερες μερίδες ψαριού την εβδομάδα, λιγότερο από δύο μερίδες κατεργασμένου κρέατος και το πολύ πέντε μερίδες κόκκινου κρέατος στο ίδιο χρονικό διάστημα. Δεν ελήφθη υπόψη αν κατανάλωναν αναψυκτικά ή επιδόρπια.

Φυσική δραστηριότητα 

Το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητάς τους μετρήθηκε με βάση διαφορετικό ερωτηματολόγιο: για πόσα λεπτά ημερησίως βάδιζαν ή έκαναν κάποια άλλη μέτριας έντασης άσκηση, όπως μεταφορά βαρών ή ποδήλατο με σταθερό ρυθμό, και κατά πόσον η έντονη φυσική δραστηριότητά τους διαρκούσε για περισσότερο από δέκα λεπτά.

«Πρέπει να ακολουθούμε μια ολιστική προσέγγιση της υγείας, αντί να σκεφτόμαστε πόσα χιλιόμετρα χρειάζονται για να κάψουμε τις θερμίδες του μπισκότου».

Όπως ήταν αναμενόμενο, εκείνοι που είχαν καλύτερο επίπεδο φυσικής άσκησης και ταυτόχρονα καλύτερη διατροφή παρουσίαζαν τον μικρότερο κίνδυνο θανάτου. Εκείνοι που τακτικά γυμνάζονταν εντατικά, τόσο ώστε να ιδρώσουν, διέτρεχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια. Ακόμα και 10 έως 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα έκαναν πραγματική διαφορά.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, δεν μπορούμε να βασιζόμαστε ολοκληρωτικά στη φυσική άσκηση προκειμένου να διατηρηθούμε σε καλή υγεία. Όπως διαπιστώθηκε, όσοι ακολουθούσαν μια ιδιαίτερα θρεπτική διατροφή δεν κατέγραφαν ιδιαίτερη μείωση του κινδύνου θανάτου εφόσον δεν ασκούνταν ταυτόχρονα.

Ανθυγιεινό σνακ

Όπως επισημαίνει η δρ Ταμάνα Σινχ, επικεφαλής του Κέντρου Αθλητικής Καρδιολογίας στην Κλινική του Κλίβελαντ, «τα συμπεράσματα της έρευνας δεν σημαίνουν ότι μετά την άσκηση δεν μπορούμε να κεράσουμε κάτι νόστιμο τον εαυτό μας. Αν επιλέγουμε σωστά τι τρώμε και πώς κινούμαστε, τότε ήδη κάνουμε αρκετά για την υγεία μας». H δρ Σινχ είναι μαραθωνοδρόμος. Παραδέχεται, όμως, πως ούτε η ίδια μπορεί να αντισταθεί σε ένα νόστιμο αλλά ανθυγιεινό σνακ μετά την ολοκλήρωση του δρόμου.

Η δρ Μέλοντι Ντινγκ, συντάκτρια της έρευνας και αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, τονίζει ότι «η μελέτη δείχνει πως πρέπει να ακολουθούμε μια ολιστική προσέγγιση της υγείας, αντί να σκεφτόμαστε πόσα χιλιόμετρα πρέπει να τρέξουμε για να κάψουμε τις θερμίδες του μπισκότου που φάγαμε. Χρειάζεται να αλλάξουμε αυτόν τον τρόπο σκέψης. Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι μεταξύ όλων εκείνων που συμβάλλουν στην καλή μας υγεία δεν πρέπει να μπαίνουν διαζευκτικά».

Κατανάλωση θερμίδων

Η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων περιορίζει το οξειδωτικό στρες, δηλαδή την επίθεση των ελεύθερων ριζών στα κύτταρα, προστατεύεται το DNA, και η διάρκεια ζωής μεγαλώνει, αφού οι παθήσεις που έχουν σχέση με την ηλικία καθυστερούν να εμφανιστούν.

Κάποιοι τρόποι για να επιτύχουμε τον περιορισμό των θερμίδων είναι οι ακόλουθοι:

Αρχικά να καταναλώνουμε ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά. Αυτές οι τροφές είναι φτωχές σε θερμίδες, ειδικά σε σχέση με το μεγάλο βάρος και τον όγκο που έχουν. Οι φυσικές τροφές είναι πλούσιες σε ίνες και νερό, οπότε χρειάζεται χρόνος για να μασήσουμε και να καταπιούμε και ο χρόνος που ξοδεύουμε στο φαγητό προάγει τον κορεσμό. Όλα σχεδόν τα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν το σκοπό αυτό.

Κατά δεύτερον να αποφεύγουμε τα ανθυγιεινά λίπη δηλαδή αυτά που βρίσκονται στις τυποποιημένες τροφές, στις μαγιονέζες, στο βούτυρο. Τα λίπη περιέχουν 9 θερμίδες ανά γραμμάριο, ενώ οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες περιέχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο.

Τρίτον να αποφεύγουμε τις ανθυγιεινές τροφές, γιατί περιέχουν αφθονία θερμίδων, άχρηστες και βλαπτικές για την υγεία μας.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία η Ιαπωνία κατέχει το ρεκόρ μακροβιότητας στον κόσμο γιατί έχει τους περισσότερους υπέργηρους, αλλά και ακόμη ενεργούς πολίτες από κάθε άλλη χώρα στον πλανήτη. Όσοι Ιάπωνες έχουν ξεπεράσει τα 100 έτη σήμερα, γεννήθηκαν πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, χρονική στιγμή που ο κόσμος έτρωγε πολύ μικρότερη ποσότητα τροφής και σε αραιότερα χρονικά διαστήματα. Ιάπωνες επιστήμονες παρατήρησαν ότι κανένας από όσους ξεπέρασαν τα 90-100 έτη, δεν ήταν υπέρβαρος, ενώ πολλοί ήταν αδύνατοι. Αποφεύγοντας τη μεγάλη ποσότητα τροφής, περιορίζεται η λήψη περίσσιων θερμίδων και χοληστερόλης που επιβαρύνουν τις αρτηρίες, προκαλώντας διάφορες ασθένειες οι οποίες κατά κύριο λόγο σχετίζονται με την καρδιά. Το λίπος προκαλεί πίεση στην καρδιά και φράζει τις αρτηρίες.

Περίσσιες θερμίδες

Οι περίσσιες θερμίδες (είτε προέρχονται από λίπος, είτε από υδατάνθρακες ή πρωτεΐνες) είναι ειδικά τοξικές, όταν είναι φτωχές σε θρεπτικά στοιχεία. Για να έχουν καλή θρέψη τα κύτταρα μας και ένα καθαρό εσωτερικό περιβάλλον, οι θερμίδες που καταναλώνουμε πρέπει να είναι και πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία.

Αυτά τα οφέλη τα προσφέρουν τροφές όπως είναι τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, τα πλήρη δημητριακά και οι ξηροί καρποί. Ενώ οι ραφιναρισμένες τροφές, τα σπορέλαια, η ζάχαρη και τα προϊόντα της είναι παραδείγματα τροφών πλούσιων σε θερμίδες και φτωχών σε θρεπτικά συστατικά. Οπότε περιορίζοντας την ποσότητα της τροφής πρέπει να ελέγξουμε και το είδος της τροφής που τρώμε. Οι επιλογές των τροφών που κάνουμε δεν είναι έμφυτες αλλά αναπτύσσονται σταδιακά. Υγεία και μακροζωία χαρίζει η μεσογειακή διατροφή. Δηλαδή η καθημερινή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, ψάρια και ελαιόλαδο αυξάνει το προσδόκιμο υγιούς ζωής.

Μέσα σε όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε και την κίνηση διότι τη σημερινή εποχή κινούμαστε ελάχιστα και δεν “καίμε” τις περίσσιες θερμίδες. Έχουμε διαταράξει το ισοζύγιο άσκησης και διατροφής. Τρώμε περισσότερο από όσο μας επιτρέπει να “κάψουμε” ο σύγχρονος τρόπος ζωής.

Δεν πρέπει να γίνουμε πολύ λεπτοί, ισχνοί και χλωμοί στην προσπάθεια για μακροζωία, αλλά να καλύπτουμε όλες τις θρεπτικές ανάγκες του οργανισμού μας με τρόπο ισορροπημένο. Η καλή υγεία και μία μακρά ζωή κερδίζεται, δεν χαρίζεται.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ