WellnessΔερματολόγος προειδοποιεί για κινδύνους από συμπληρώματα διατροφής

Δερματολόγος προειδοποιεί για κινδύνους από συμπληρώματα διατροφής

- Advertisement -

Τα συμπληρώματα διατροφής έχουν γίνει κομμάτι της καθημερινότητας για εκατομμύρια πολίτες αλλά ένας γιατρός αξιοποίησε το TikTok ώστε να προειδοποιήσει για παρενέργειες στο δέρμα.

Τα συμπληρώματα διατροφής έχουν γίνει κομμάτι της καθημερινότητας για εκατομμύρια πολίτες αλλά ένας γιατρός αξιοποίησε το TikTok ώστε να προειδοποιήσει για παρενέργειες στο δέρμα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο Δρ Charles Puza, δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη, επισήμανε από το λογαριασμό του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης έναν λιγότερο γνωστό κίνδυνο για δύο από τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα διατροφής.

«Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης Β6 και Β12 συνδέονται με την πρόκληση ακμής και την επιδείνωση της ακμής», έγραψε στη λεζάντα σε ένα βίντεο που έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής δεκάδες χιλιάδες προβολές.

Δίπλα στα σχόλιά του υπήρχαν εικόνες από μπουκάλια με τις κάψουλες, καθώς και μια συσκευασία πολυβιταμινών που συχνά περιέχουν υψηλές δόσεις της βιταμίνης, λέει.

Δερματολόγος προειδοποίησε από το TikTok

Και οι δύο βιταμίνες Β είναι σημαντικές για την υγεία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τα επίπεδα ενέργειας. Η Β6 είναι ιδιαίτερα σημαντική για να βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί και να αποθηκεύει ενέργεια από τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες των τροφών.

Η βιταμίνη Β12 και η Β6 βρίσκονται και οι δύο σε μια σειρά από τρόφιμα. Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται στο κρέας, τα ψάρια, το γάλα και τα αυγά, ενώ η Β6 βρίσκεται στο χοιρινό κρέας, τα πουλερικά, ορισμένα ψάρια και τη βρώμη, μεταξύ άλλων τροφίμων.

Ωστόσο, ορισμένα συμπληρώματα περιέχουν πολύ περισσότερες από τις συνιστώμενες ποσότητες, χαρακτηριστικό παράδειγμα μια μάρκας να πιεριέχει 58 φορές περισσότερη από τη συνιστώμενη πρόσληψη.

Ο Δρ Puza λέει ότι η ακμή μπορεί να είναι παρενέργεια των συμπληρωμάτων.

Τι συμβαίνει με την Β6 και Β12

Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η λήψη περίπου 50 mg βιταμίνης Β6 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ναυτίας, εμετού, διάρροιας και νευρικών προβλημάτων.

Άλλοι ειδικοί έχουν εξηγήσει ότι μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και με κάποιο τρόπο να αλληλεπιδράσει με τα βακτήρια που ζουν στο δέρμα μας, προκαλώντας σπυράκια.

Μια μελέτη του 2015 σε ασθενείς με ακμή έδειξε ότι μια ένεση βιταμίνης Β12 μπορεί να αλλάξει το DNA ενός κοινού βακτηρίου ακμής που βρίσκεται στους πόρους.

Άλλες έρευνες διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη Β12 μπορεί να βοηθήσει τον μικροοργανισμό που βρίσκεται πίσω από την ακμή, που ονομάζεται Propionobacterium acnes, να παραμείνει ζωντανός βοηθώντας τον να αναπνέει.

Το 2020, μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Dermatology Online κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υψηλές δόσεις βιταμίνης Β6 μπορεί να προκαλέσουν δερματικές βλάβες. Ήταν ωστόσο ασαφής σχετικά με τις υποκείμενες βιολογικές διεργασίες που μπορεί να οδηγούν σε αυτή την αλλαγή.

@drcharlesmd1 FYI – supplements are medicine. Dont start one without talking to your doctor. #acne #skincare #lifehacks ♬ original sound – Martin 🙂

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ