ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΤσιόδρας: 100 χρόνια μετά ο δάγκειος πυρετός απειλεί την Ελλάδα

Τσιόδρας: 100 χρόνια μετά ο δάγκειος πυρετός απειλεί την Ελλάδα

- Advertisement -

«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στο διπλανό του. Αυτή η εικόνα είναι πραγματική εικόνα στη Βραζιλία όπου έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του Δάγκειου πυρετού» όπως τόνισε ο Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας αναφορικά με την έξαρση επιδημιών που σχετίζονται με τα κουνούπια (διαβιβαστές), όπως είναι ο Δάγκειος πυρετός και του Ιός του Δυτικού Νείλου στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στο διπλανό του. Αυτή η εικόνα είναι πραγματική εικόνα στη Βραζιλία όπου έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του Δάγκειου πυρετού» όπως τόνισε ο Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας αναφορικά με την έξαρση επιδημιών που σχετίζονται με τα κουνούπια (διαβιβαστές), όπως είναι ο Δάγκειος πυρετός και του Ιός του Δυτικού Νείλου στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Σωτήρης Τσιόδρας

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στην ομιλία του σε επιστημονική ημερίδα του ΕΟΔΥ ο Σωτήρης Τσιόδρας επισήμανε τη μεγάλη ανησυχία που υπάρχει στην Ευρώπη, καθώς από τους πρώτους μήνες του 2024 εντοπίζεται αύξηση 250% στα κρούσματα Δάγκειου πυρετού στη Νότιο Αμερική και τα τελευταία χρόνια επιδημικές εξάρσεις σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, ενώ η Διακυβερνητική Επιτροπή για το Κλίμα προβλέπει ότι θα υπάρξει αύξηση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το 1927 η Αθήνα αντιμετώπιζε επιδημία Δάγκειου πυρετού, νόσημα που μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών (κουνούπι ασιατικό ή τίγρης). Μάλιστα, η έκτακτη αυτή υγειονομική συνθήκη είχε προκαλέσει ντόμινο πιέσεων στην αγορά αναφορικά με τη πώληση λεμονιών. Η τιμή του δημοφιλούς εσπεριδοειδούς είχε εκτοξευτεί καθώς στον χυμό του αποδίδονταν φαρμακευτικές ιδιότητες.

Έναν αιώνα μετά ο Δάγκειος πυρετός επιδημιολογικά βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο, με τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να καταγράφουν τα τελευταία χρόνια μονοψήφιο αριθμό αριθμό κρουσμάτων, εισαγόμενων στο σύνολό τους, αλλά να αγωνιούν για το ενδεχόμενο της εγχώριας μετάδοσης της νόσου. Όπως συμβαίνει ήδη σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης καθώς Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία έχουν εφαρμόσει έκτακτα μέτρα ελέγχου στις πύλες εισόδου για να μειώσουν τον κίνδυνο, μετά τα εκατοντάδες περιστατικά.

Τα μεταδοτικά νοσήματα μπήκαν ευλόγως στο μικροσκόπιο της εκδήλωσης, με ειδική ενότητα εστιασμένη στις επιπτώσεις που έχει φέρει – και θα συνεχίσει ακόμη πιο βίαια να φέρνει- η αλλαγή του κλίματος, αρχής γενομένης από την αύξηση της θερμοκρασίας.

Κρούσματα Δάγκειου

Ο Καθηγητής αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Βραζιλίας, με περισσότερα από 5 εκατομμύρια κρούσματα, όπου όπως είπε, η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του Δάγκειου πυρετού, με έξαρση κρουσμάτων που φτάνει το 450% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η εικόνα στα Νοσοκομεία του Πουέρτο Ρίκο είναι εφιαλτική με κάθε κρεβάτι να έχει τη δική του κουνουπιέρα, ώστε να αποφεύγεται η μετάδοση της νόσου από τον έναν ασθενή στον άλλο μέσω κουνουπιού, τόνισε δείχνοντας στο κοινό της Ημερίδας σχετικές εικόνες από τη Βραζιλία.

“Δεν μπορώ να φανταστώ μια τέτοια εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του. Αυτή η εικόνα είναι πραγματική εικόνα από χώρα της νότιας Αμερικής. Το Πουέρτο Ρίκο κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεγάλες προσπάθειες γίνονται για τα εμβόλια και οι προβλέψεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για το Κλίμα είναι ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη”, τόνισε ο ίδιος.

Η Βραζιλία αγόρασε όλες τις διαθέσιμες ποσότητες του πιο αποτελεσματικού εμβολίου από την Ιαπωνική Εταιρεία που το παρήγαγε, για να καλύψει τις τοπικές της ανάγκες.

Ο Καθηγητής Τσιόδρας περιέγραψε, μάλιστα, την επιδημία Δάγκειου πυρετού στην Ελλάδα, το 1927-28, όπου οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους τον θάνατο.

“Ο Δάγκειος στην Αθήνα κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπων και η τιμή των λεμονιών εκτοξεύθηκε τότε, γιατί οι ψευδείς ειδήσεις που διασπείρονται έλεγαν για ειδική λεμονάδα που θα καθάριζε τον οργανισμό των ανθρώπων από τον Δάγκειο. Και το πουλούσαν πανάκριβα στην μαύρη αγορά”, ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως η Δημόσια Υγεία απαιτεί μια προσέγγιση ενιαίας Υγείας και επιτήρηση καθώς και παρεμβάσεις με τροποποιημένα κουνούπια.

Τροποποιημένα κουνούπια

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα πειράματα που γίνονται με γενετικά τροποποιημένα κουνούπια που επιστρατεύονται στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Δάγκειου πυρετού.

Συγκεκριμένα, μέσω της έγχυσης ενός τροποποιημένου γονιδίου στα αρσενικά κουνούπια, εμποδίζεται η ανάπτυξη των απογόνων τους και με αυτόν τον τρόπο ελέγχεται ο πληθυσμός τους.

“Δισεκατομμύρια κουνούπια στη βιομηχανία της Βραζιλίας θα παράγονται μολυσμένα με το ειδικό παράσιτο Wolbachia, το οποίο επιδρά στη μετάδοση του Δαγκείου και σε μεγάλα πειράματα που θα δημοσιευθούν το επόμενο διάστημα έδειξαν αποτελέσματα πολύ θετικά στο Μπαγκλαντές και στην Κολομβία”, σημείωσε ο Καθηγητής.

Τέλος, τόνισε πως υπάρχουν ανησυχητικές μελέτες και για τον ιό του Δυτικού Νείλου, που δείχνουν αύξηση στην νοτιοανατολική Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, αλλά και αύξηση της ελονοσίας στην Ασία.

“Πρώτη φορά στον κόσμο έκθεση του ΠΟΥ το 2023 αναφέρεται στην επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην αύξηση περιστατικών ελονοσίας στην Ασία, με τρεις χώρες να αναφέρονται στα κύρια παραδείγματα: η Αιθιοπία, το Πακιστάν και η Ουγκάντα. Στο Πακιστάν εντοπίστηκαν 2,9 εκατ. περισσότερες περιπτώσεις της νόσου που οφείλονται σε μαζικές πλημμύρες και πολλαπλασιασμό του ξενιστή, δηλαδή αύξηση στα ανωφελή κουνούπια.

Το 1/3 της χώρας βρέθηκε κάτω από το νερό και 33 εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν. 2 εκατομμύρια ασθενείς σε σχέση με 275 χιλιάδες ασθενείς με μαλάρια το 2021 και διασπορά ελονοσίας σε νέες περιοχές”, κατέληξε..

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ