ΒασικόΠάνω από 40 εκατ. άνθρωποι κατέληξαν από ιούς - Η επόμενη επιδημική...

Πάνω από 40 εκατ. άνθρωποι κατέληξαν από ιούς – Η επόμενη επιδημική απειλή

- Advertisement -

Ο επόμενος επικίνδυνος και άγνωστος μέχρι τώρα ιός μπορεί να εξοντώσει εκατομμύρια ανθρώπους στο εγγύς μέλλον. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον Guardian, οι αρμόδιοι φορείς δημόσιας υγείας παραμένουν… «χαλαροί»

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

«Κάπου εκεί έξω υπάρχει ένας επικίνδυνος ιός που κυκλοφορεί στο αίμα ενός πτηνού, πιθήκου ή χοίρου, κι ετοιμάζεται να μεταπηδήσει στα ανθρώπινα όντα. Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε το εύρος της επικείμενης απειλής, που μπορεί να αφανίσει εκατομμύρια ανθρώπους από τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης ακόμη και τη δικής σας οικογένειας. Είναι θέμα εβδομάδων ή μηνών».

Με αυτά τα μελανά χρώματα περιγράφει ο Guardian την επικείμενη, νέα πανδημία που θα μπορούσε να αποτελέσει παγκόσμια απειλή, ακόμα μεγαλύτερων διαστάσεων και από πυρηνική βόμβα, όπως περιγράφει.

Μια νέα επιδημία θα μπορούσε ταχύτατα να μετατραπεί σε πανδημία, δίχως προειδοποίηση. Θα μπορούσε να γεννηθεί σε ένα εργοστάσιο της Μινεσότα, σε ένα πτηνοτροφείο στην Κίνα ή στα σπήλαια των ελεφάντων της Κένυας. Η νέα της «έκδοση» της πανδημίας θα μπορούσε να είναι παραλλαγή των διαστάσεων που έλαβε η Ισπανική γρίπη το 1918.

Μόλις η μετάδοση του ιού γίνει σε άνθρωπο, μέσω του αέρα μπορεί να πλήξει έως και 25.000 άτομα εντός μιας εβδομάδας και περισσότερους από 700.000 μέσα στον πρώτο κιόλας μήνα.

Σε τρεις μήνες, θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα του κόσμου και σε έξι μήνες να μολύνει περισσότερους από 300 εκατομμύρια, σκοτώνοντας τελικά πάνω από 30 εκατομμύρια ανθρώπους.

Αυστηρές προειδοποιήσεις

Όχι δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Είναι ένα ιδιαίτερα πιθανό σενάριο -όπως επισημαίνει ο Guardian- που αναπτύχθηκε από ειδικούς μοντελοποίησης μολυσματικών ασθενειών σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες.

Πρόσφατα, ο Bill Gates ο οποίος έχει χρηματοδοτήσει ομάδα που χρησιμοποιεί υπολογιστικές προσομοιώσεις για να προβλέψει την εξάπλωση ασθενειών, δήλωσε ότι «Η επιδημία Ebola έδειξε ότι δεν είμαστε προετοιμασμένοι για μια σοβαρή επιδημία, που θα ήταν πιο μολυσματική και θα εξαπλωνόταν ταχύτερα».

Το μοντέλο ανάπτυξης των ασθενειών που προσομοιώνει ο Bill Gates εκτιμά ότι ένας επικίνδυνος ιός που μεταφέρεται με αυτοκίνητα, αεροπλάνα, πλοία και τρένα και εξαπλώνεται γρήγορα στις μεγαλουπόλεις, θα μπορούσε να σκοτώσει έως και 33 εκατομμύρια ανθρώπους σε μόλις 200 ημέρες.

Ευλογιά, ισπανική γρίπη, AIDS κτλ

Μόνο τον περασμένο αιώνα, η ευλογιά σκότωσε 300 έως 500 εκατομμύρια ανθρώπους. Από την ισπανική γρίπη στο διάστημα 1918 – 1919 κατέληξαν 50 με 100 εκατομμύρια, ενώ εξαιτίας του AIDS έχουν χαθεί 40 εκατομμύρια ζωές, από τότε που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1981.

Η κρίση του Έμπολα στη Δυτική Αφρική στοίχισε τη ζωή περισσοτέρων από 11.000 ανθρώπων – επτά φορές το σύνολο των 22 επιδημιών Ebola που προηγήθηκαν. Ωστόσο, η γενικευμένη κρίση ενός θανάτου δεν είναι και η μόνη απειλή.

Για όσους επιβιώνουν της αρχικής μόλυνσης, κουβαλούν το ιδιαίτερο «ίχνος» μιας παραμόρφωσης ή αναπηρίας. Οι άνθρωποι που επέζησαν της ευλογιάς έφεραν χαρακτηριστικές, έως τρομακτικές μερικές φορές, ουλές, τύφλωση, παραμορφώσεις των άκρων και άλλες αναπηρίες.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα Υγείας

Στα πρώτα στάδια μιας νέας επιδημίας -προτού δηλαδή αναγνωριστεί, εξαπλωθεί και πριν τη λήψη κατάλληλων μέτρων προστασίας- τα πρώτα και μεγάλα (αριθμητικά) θύματα θα είναι οι εργαζόμενοι στον τομέα Υγείας.

Θα “καταλήγουν” με ταχύτατους και σε μεγάλους αριθμούς. Αρκετές φορές, οι επιδημίες αφαιρούν περισσότερες ζωές ανθρώπων που εργάζονται στην πρωτοβάθμια φροντίδα.

Όσον αφορά το κόστος μιας πανδημίας, η Oxford Economics αναφέρει ότι παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων και του πλήγματος στους κλάδους της βιομηχανίας, θα μπορούσε να φτάσει στα 3,5 τρισ. δολάρια- κόστος πολύ μεγαλύτερο από το μέγεθος της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ