Αξίζει να δειςΠερί τις 700 εταιρείες αναζητούν νέες θεραπείες κατά του καρκίνου

Περί τις 700 εταιρείες αναζητούν νέες θεραπείες κατά του καρκίνου

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Περίπου 700 εταιρείες / «επενδυτικά σχήματα» διαθέτουν στο υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο τους ένα ή περισσότερα φάρμακα για νέες θεραπείες κατά του καρκίνου παγκοσμίως, με τους 14 εκ των κολοσσών του κλάδου να επικεντρώνουν το 35% των προσπαθειών του συνολικού pipeline φαρμάκων τους στην ογκολογία.
Η αναζήτηση νέων θεραπειών στη μάχη κατά του καρκίνου αποτελεί πρόκληση για την παγκόσμια αγορά φαρμάκου, με καινοτόμες και στοχευμένες θεραπείες να βρίσκονται στο επίκεντρο μιας αγοράς που σε κόστος υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 200 δισ. δολ., σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης (δες εδώ σχετικά… GlobalOncologyTrends2018) που διεξήγαγε η IQVIA.
Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της IQVIA, οι δαπάνες των φαρμάκων για την καταπολέμηση του καρκίνου ανήλθαν σε 50 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου το περασμένο έτος στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας κατά πολύ το ποσό των 24,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δαπανήθηκαν το 2012.
Στην επόμενη 5ετία, έως το 2022, οι ασθενείς και τα ταμεία θα καταβάλλουν περί τα 90 με 100 δισ. δολ. δολάρια για νέες θεραπείες κατά του καρκίνου στις Η.Π.Α., ποσό που αντιστοιχεί στο ήμισυ των παγκόσμιων δαπανών που εκτιμώντας σε κόστος στα 180 δισεκατομμύρια έως 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ανοδική πορεία
Πέρυσι, οι δαπάνες για φάρμακα κατά του καρκίνου ανήλθαν σε 133 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία, από 96 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013.
Τα περισσότερα νέα φάρμακα για τον καρκίνο που βρίσκονται στην τελική ευθεία, δεν αναμένεται να είναι φτηνά. Σίγουρα, σύμφωνα με την έκθεση, θα είναι κατά πολύ ακριβότερα καθώς αποτελούν κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες στοχευμένες για τους ασθενείς.
Σχεδόν 700 εταιρείες βρίσκονται στην τελική φάση ανάπτυξης ογκολογικών φαρμάκων. Τα τελευταία χρόνια, η θεραπεία του καρκίνου έχει γίνει ολοένα και πιο στοχευμένη, όπως επισημαίνει η έκθεση της IQVIA, επιτρέποντας σε μικρότερες επιχειρήσεις να ξεκινήσουν την έρευνα σε φάρμακα χωρίς να αναζητούν κάποια συνεργασία ή εξαγορά για την επίτευξη του στόχου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ