ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΤρομακτική ανάπτυξη και αλλαγές στην Ιδιωτική Υγεία προβλέπουν 5 «ειδικοί»

Τρομακτική ανάπτυξη και αλλαγές στην Ιδιωτική Υγεία προβλέπουν 5 «ειδικοί»

- Advertisement -

Νέες εξατομικευμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις και κατακόρυφη αύξηση στη διείσδυση των ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας προβλέπουν παράγοντες της αγοράς, από τον επιστημονικό, τεχνολογικό και ασφαλιστικό κλάδο.
Οι εξελίξεις στη γονιδιακή και μοριακή ανάλυση, «παντρεύονται» με τη χρήση των νέων μεθόδων επεξεργασίας του DNA, της βιοπληροφορικής και των Big Data’s, αλλάζοντας ριζικά την προσέγγιση της παγκόσμιας αγοράς. Η έγκαιρη διάγνωση, η αντιμετώπιση, οι στοχευμένες θεραπείες και η συγκράτηση του κόστους παροχής υπηρεσιών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης των νέων τεχνολογιών υγείας στην πρόσφατη ημερίδα, υπό τον τίτλο «Υγεία και Τεχνολογία», που διοργάνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ). Τις λεπτομέρειες για το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, που «τρέχει» με ιλιγγιώδεις κυριολεκτικά ρυθμούς και τις αλλαγές που επιφέρει σε κάθε κατηγορία, αναλύουν κορυφαίοι -στην κατηγορία τους- ομιλητές, στο πλαίσιο της ημερίδας:

Γεώργιος Βελιώτης
Τρομακτική ανάπτυξη για την ιδιωτική Υγεία

«Με τις δαπάνες Υγείας στην Ευρώπη να αντιστοιχούν στο 12% του ΑΕΠ και στο 17% στην Αμερική, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως δεν θα υπάρχει πλέον το ίδιο μοντέλο στα Συστήματα Υγείας στο μέλλον. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση των δαπανών το 2035 στην Ευρώπη αντιστοιχώντας στο 20% του ΑΕΠ και 33% έως 35% του ΑΕΠ στη Βόρεια Αμερική. Το γεγονός αυτό είναι άμεσα κατανοητό πως θα έχει τεράστιες συνέπειες στην κοινωνία αλλά και τις ασφαλιστικές εταιρείες» όπως υπογραμμίζει ο κ. Γεώργιος Βελιώτης, πρόεδρος του Health Platform Insurance Europe.
Αναφερόμενος στην ελληνική πραγματικότητα, τονίζει ότι «Το ελληνικό σύστημα Υγείας είναι απαρχαιωμένο και δεν είναι πλέον βιώσιμο. Παραδοσιακά, παρατηρούμε μια σταδιακή υποχώρηση από το δημόσιο σύστημα Υγείας και άνθιση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Ο ιδιωτικός τομέας και κυρίως η ιδιωτική ασφάλιση υγείας, θα έχει τρομακτική ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια. Το κόστος, αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τον ιδιωτικό τομέα και το δημόσιο σύστημα. Όλοι θέλουν καλή ποιότητα και πρόσβαση σε νέες και καινοτόμες θεραπείες.
Ένα παιδί που γεννιέται σήμερα, υπολογίζεται πως θα ζήσει μέχρι τα 90 έτη. Δηλαδή, μια επιπλέον 10ετία από το σημερινό μέσο όρο ζωής. Ωστόσο, οι βασικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, είναι οι χρόνιες παθήσεις που αντιστοιχούν στο 65% των δαπανών υγείας παγκοσμίως και φυσικά οι καρκινογενέσεις.
Σήμερα, στο υγιές 56% του πληθυσμού αναλογεί μόλις το 18% των δαπανών. Το 34%, είναι υγιές αλλά αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα υγείας, ενώ το 9% βρίσκεται αντιμέτωπο με χρόνιες παθήσεις. Σε αυτή την ομάδα ασθενών, αντιστοιχεί το 20% της συνολικής δαπάνης. Με απλά λόγια στο 11% των ασθενών αντιστοιχεί το 40% της συνολικής δαπάνης.
Είναι απόλυτα κατανοητή η ανάγκη έρευνας στο πεδίο της πρόληψης, προκειμένου να αλλάξει η αντιστοιχία των ανθρώπων που ασθενούν στο μέλλον».

Γιάννης Καντώρος
Ο ασφαλιστικός κλάδος αλλάζει μορφή

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας μεγάλης επανάστασης όσον αφορά το πλαίσιο της Ιδιωτικής Υγείας. Η επιστήμη προχωράει εξελικτικά πραγματοποιώντας άλματα, αλλάζοντας πιθανόν και τον τρόπο που σήμερα προσφέρουμε υπηρεσίες στους πολίτες», όπως τονίζει ο κ. Γιάννης Καντώρος, πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της ΕΑΕΕ και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Interamerican. «Έχει ωριμάσει πλέον μια σειρά από τεχνολογίες που προέρχονται από διαφορετικές κατευθύνσεις. Εφόσον συλλεχθούν αυτά τα κομμάτια του παζλ και ενοποιηθεί το σύνολο των τεχνολογιών, θα αλλάξει δραματικά η πρόσβαση του πληθυσμού στην Υγεία».
Παραδοσιακά, η τεχνολογική εξέλιξη μεταφράζεται και σε νέα κόστη στις περισσότερες περιπτώσεις. Για το θέμα αυτό ο κ. Καντώρος επισημαίνει ότι «Όλοι ξέρουμε ότι οι υπηρεσίες Υγείας καταναλώνουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πλούτου που παράγεται. Κατά μέσο όρο 10% στην Ευρώπη και 12% στην Ελλάδα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως πρέπει να βρούμε το σημείο ισορροπίας μεταξύ των υπηρεσιών που προσφέρουμε αλλά και των πόρων που μπορούμε να διαθέσουμε. Η συζήτηση στην Ελλάδα είναι πολύ επίκαιρη, καθώς διαφαίνεται πως και στα επόμενα χρόνια τα δημόσια οικονομικά, όπως και των νοικοκυριών, θα είναι περιορισμένα.
Το πιθανότερο είναι στα επόμενα χρόνια να μιλάμε για έναν διαφορετικό ρόλο των ασφαλιστικών εταιρειών. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που φιλοδοξούν να έχουν ενεργό ρόλο στο διηνεκές, θα πρέπει να δημιουργήσουν οικοσυστήματα που θα προσφέρουν, όχι μόνο χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, αλλά και υπηρεσίες διαχείρισης Υγείας».
Τι σημαίνει αυτό για την ασφαλιστική αγορά; Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της ΕΑΕΕ, «Θα πρέπει να ασχοληθούμε με την ποιότητα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Να συμβουλεύουμε τους πελάτες μας. Να δημιουργούμε συστήματα που θα προειδοποιούν έγκαιρα τους πελάτες μας για την κατάσταση της υγείας τους.
Όλα αυτά, όπως καταλαβαίνεται είναι τα σημεία που θα αλλάξουν και πιθανόν να εξατομικεύσουν τα ασφάλιστρα στο χώρο της Υγείας στο εγγύς μέλλον. Μια σειρά από τέτοια ζητήματα εισέρχονται πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων, δεδομένων των επερχόμενων αλλαγών που παρατηρούμε σιγά – σιγά στο χώρο της Υγείας.
Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα στις ιατρικές υπηρεσίες με όσο το δυνατόν περισσότερο λελογισμένο κόστος» όπως καταλήγει.

Παναγιώτης Μπάρας
Διασύνδεση ανθρώπου, υπηρεσιών και τεχνολογίας

«Οι εταιρείες τεχνολογίας μετασχηματίζονται προκειμένου να καλύψουν τις υπό διαμόρφωση ανάγκες, στο χώρο της Υγείας. Καινοτομία, συνεργασία και μετασχηματισμός αποτελούν τις 3 βασικές έννοιες του μέλλοντος, όσον αφορά το ευρύτερο φάσμα των προϊόντων και υπηρεσιών» σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Μπάρα, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Philips Hellas.
Σκιαγραφώντας τους στόχους και τη συμβολή της εταιρείας στην επόμενη ημέρα των αλλαγών, υπογραμμίζει ότι «Επιχειρούμε να εισαγάγουμε καινοτομία που αλλάζει ουσιαστικά τις ζωές των ανθρώπων. Στόχος της Philips είναι μέχρι το 2020 να έχει αλληλεπίδραση με 3 δισ. ανθρώπους στον πλανήτη.
Οι υποδομές και οι δυνατότητες εξυπηρέτησης των εξεταζόμενων και των ασθενών θα έχουν περισσότερο καθοριστική σημασία στο άμεσο μέλλον. Σήμερα είναι περιορισμένες και συγκεκριμένες. Η ψηφιακή τεχνολογία, ανοίγει νέους ορίζοντες για τον τρόπο αλλαγής της Υγείας στα επόμενα χρόνια. Βελτιώνουμε την εμπειρία του ασθενή αλλά και του προσωπικού που εργάζεται στα συστήματα Υγείας.
Στους στόχους της εταιρείας για την φροντίδα της δημόσιας Υγείας, είναι να καλύψουμε ουσιαστικά το λεγόμενο «health continue» (το συνεχές υγείας). Δηλαδή τη διαρκή τεχνολογική εξέλιξη σε θέματα υγείας.
Η σωστή διάγνωση, η θεραπεία και η επανένταξη του ασθενούς είναι το «συνεχές» που προσπαθούμε να καλύψουμε ακόμη περισσότερο στα επόμενα χρόνια. Φυσικά, αυτό μπορεί να γίνει εφικτό μόνο μέσα από τη διασύνδεση ανθρώπων, υπηρεσιών και τεχνολογιών.
Διακρίνουμε 3 βασικές περιοχές ως βασική ευκαιρία για τη βελτίωση των παροχών υγείας. Πρωτίστως, την προσωποποίησης της Φροντίδας, δεδομένου ότι ο κάθε άνθρωπος έχει ξεχωριστά ζητήματα υγείας και συνεπώς θα πρέπει να δώσουμε εξατομικευμένη πρόληψη και θεραπεία. Δευτερευόντως στην εκβιομηχάνιση της Υγείας, μέσα από τυποποιημένα μοντέλα όπου θα επιτυγχάνονται καλύτερα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τρίτον, το μείζον ζήτημα πρόσβασης στην Υγεία για όλους του πολίτες. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, έχει ήδη αυξηθεί η μερίδα του πληθυσμού που έχει πρόσβαση σε σωστές και αξιόπιστες υπηρεσίες. Αυτοί οι τρεις άξονες αποτελούν πρόκληση και ευκαιρία για την Υγεία του μέλλοντος».

Γεώργιος Παλιούρας
H Ιατρική Ακριβείας ως εξέλιξη της τεχνολογίας

«Η Ιατρική Ακριβείας είναι το αποτέλεσμα εξέλιξης της τεχνολογίας, που πλέον μας δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε τον μηχανισμό των ασθενειών. Εάν το επιτύχουμε σε μεγαλύτερο βαθμό αυτό, θα καταφέρουμε να έχουμε καλύτερες λύσεις και θεραπείες στο μέλλον» σύμφωνα με τον κ. Γεώργιο Παλιούρα, διευθυντή ερευνών ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και επικεφαλής του τομέα πληροφοριακών συστημάτων στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.
«Για να το επιτύχουμε αυτό, χρειάζεται να αναλύσουμε πάρα πολλά ετερογενή δεδομένα. Συνεπώς, η ανάλυση δεδομένων μεγάλης κλίμακας είναι εντελώς απαραίτητη προκειμένου να λάβουμε αποφάσεις εξατομικευμένης υγείας».
Η εξατομικευμένη θεραπεία θα δώσει ουσιαστικές απαντήσεις σε περιπτώσεις ασθενών με χρονίζοντα και «επικίνδυνα» για τη ζωή τους νοσήματα. «Ο βασικός λόγος ανάπτυξης της εξατομικευμένης θεραπείας είναι γιατί αποτελεί την λύση που θα ταιριάζει ειδικά σε κάθε ασθενή. Το ποσοστό των ασθενών που δεν ανταποκρίνεται σε μια γενική θεραπεία σήμερα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Φτάνει στο 75% των περιπτώσεων με καρκίνο. Έτσι, εάν πετύχουμε εξατομικευμένη προσέγγιση στην ιατρική θα έχουμε να κερδίσουμε πάρα πολλά, όπως καλύτερες θεραπείες, λιγότερες επιπλοκές, χαμηλότερα κόστη συνολικά και δυνατότητες έγκαιρης διάγνωσης.
Θέλω να τονίσω πως γνωρίζοντας τον τύπο του ανθρώπου που βρίσκεται μπροστά μας, μπορούμε να τον βοηθήσουμε να ζήσει περισσότερο, καλύτερα και αποφεύγοντας ασθένειες».
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παλιούρας και υπερθεματίζοντας στην ανάγκη εξεύρεσης εξατομικευμένων λύσεων στην πρόληψη, απεύθυνε πρόσκληση στις ασφαλιστικές εταιρείες για στήριξη του ερευνητικού έργου που πραγματοποιεί το «Δημόκριτος».

Δημήτριος Κουτσούρης
Εξατομικευμένα πακέτα ασφάλισης;

«Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα για ανεξάντλητη επεξεργασία των δεδομένων στην υγεία και τα υπό διαμόρφωση πρωτόκολλα μιας θεραπείας. Η Υγεία, στο εγγύς μέλλον θα είναι πλέον πιο πλήρης και πιο εξατομικευμένη» σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Κουτσούρη, Καθηγητή στο Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ.
Κινητά τηλέφωνα και έξυπνες συσκευές βρίσκονται στο επίκεντρο συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων, συμβάλλοντας στην κατανόηση στις ακολουθίες γονιδιωμάτων αναφορικά με τις επιπτώσεις των συμπεριφορικών και κληρονομικών παραγόντων στην υγεία. Η ποσότητα και επεξεργασία αυτών των δεδομένων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον, με την υπολογιστική ικανότητα, να έχει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη, ανάλυση, πρόληψη και διάγνωση των συστημάτων Υγείας.
«Το αποτέλεσμα όλων αυτών των εξελίξεων είναι να επηρεαστεί και ο ασφαλιστικός κλάδος, εισάγοντας πιθανόν και εξατομικευμένα πακέτα ασφάλισης για τους πολίτες, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Αυτό είναι ένα ερώτημα που τις κατάλληλες απαντήσεις θα δώσει ο κλάδος μελλοντικά.
Κινητά τηλέφωνα, εφαρμογές στο web και νέες τεχνολογίες αποτελούν το νέο πεδίο δραστηριοποίησης για την ψηφιακή υγεία. Οι υπολογιστές αποτελούν την νέα τάξη εικονικής πραγματικότητας με ποικίλα βιομετρικά και φορητά συστήματα να βρίσκονται υπό ανάπτυξη».
Αποτέλεσμα όλων των επερχόμενων αλλαγών θα είναι η αύξηση της πρωτοβουλίας ιδιωτικής ασφάλισης στο εγγύς μέλλον. «Αναμένεται διπλασιασμός των υπηρεσιών ασφάλισης Υγείας στα επόμενα 10 χρόνια» όπως υπογράμμισε ο Stefano Cazzaniga, MD Principal του Boston Consulting Group, που βρέθηκε στην Ελλάδα ειδικά για την ημερίδα της ΕΑΕΕ.

Πηγή: Underwriter.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ