ΒασικόΜεγάλο σκάνδαλο με εμβόλια για βρέφη θέτει σοβαρά ζητήματα... αξιοπιστίας

Μεγάλο σκάνδαλο με εμβόλια για βρέφη θέτει σοβαρά ζητήματα… αξιοπιστίας

- Advertisement -

Οργισμένες αντιδράσεις από πολιτικούς και από πολίτες, αγανακτισμένους από τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα ασφαλείας, έχει προκαλέσει μια νέα υπόθεση, αυτή τη φορά με εμβόλια, στην Κίνα.

Το σκάνδαλο επηρεάζει και την τοπική αγορά των φαρμάκων ενώ ταυτόχρονα απειλεί τις φιλοδοξίες του Πεκίνου να διαδραματίσει έναν μεγαλύτερο παγκόσμιο ρόλο.

Οι μετοχές των κινεζικών εταιρειών παρασκευής εμβολίων και των εταιρειών βιοτεχνολογίας έπεσαν σήμερα μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ εναντίον της Εταιρείας Βιοτεχνολογίας Changsheng Biotechnology Co κατηγορώντας την για ανήθικη συμπεριφορά και ζητώντας τη λήψη μέτρων.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η Τσανγκσένγκ έγινε γνωστό ότι πλαστογράφησε έγγραφα που αφορούσαν την παραγωγή ενός αντιλυσσικού εμβολίου, το οποίο χορηγείται σε βρέφη ακόμη και τριών μηνών.

Παρότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που να έχουν εμφανίσει κάποιο πρόβλημα έπειτα από τη χορήγηση του εμβολίου, οι ρυθμιστικές αρχές κάλεσαν την εταιρεία Changsheng Biotechnology Co να διακόψει την παραγωγή και να ανακαλέσει το προϊόν αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο νωρίτερα μέσα στον μήνα.

Η υπόθεση έγινε viral στην Κίνα, όπου υπάρχει ευαισθησία ως προς την ασφάλεια των τροφίμων και των φαρμάκων έπειτα από μια σειρά σκανδάλων την τελευταία δεκαετία.

Σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε αργά χθες το βράδυ στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Λι ζήτησε την άμεση διενέργεια έρευνας και κάλεσε για την αυστηρή τιμωρία των εταιρειών και των προσώπων που εμπλέκονται. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το κοινό απαιτεί ειλικρινή πληροφόρηση.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Κίνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η έρευνά του διαπίστωσε πως η Changsheng Biotechnology Co κατασκεύασε τα αρχεία παραγωγής και επιθεώρησης προϊόντων και άλλαξε αυθαιρέτως τις παραμέτρους της διαδικασίας προβαίνοντας σε «σοβαρές παραβάσεις» του νόμου.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η εταιρεία ζήτησε συγγνώμη με την κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων προς τη ρυθμιστική αρχή και ανακοίνωσε ότι η διακοπή της παρασκευής του εμβολίου θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στα οικονομικά της. Ήδη από τα μέσα Ιουλίου που ξέσπασε το σκάνδαλο οι μετοχές της έχασαν το 47% της αξίας τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ