Αποζημίωση 37 εκατ. δολ. για “ένοχο” καρκινογόνο ταλκ της Johnson & Johnson

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Την πρώτη σοβαρή απώλεια με σφραγίδα δικαστηρίου καταγράφει στο ενεργητικό της η Johnson & Johnson κατηγορούμενη πως τα προϊόντα της με βάση το ταλκ -συμπεριλαμβανομένου και του παιδικού Johnson Baby Powder- περιέχουν αμίαντο που προκαλεί καρκίνο.
Η αγωγή ασκήθηκε από τον Stephen Lanzo, κάτοικο του New Jersey, ο οποίος δήλωσε ότι ανέπτυξε μεσοθηλίωμα μετά από διαρκή εισπνοή της σκόνης του ταλκ, εξαιτίας της τακτικής χρήση των προϊόντων της Johnson & Johnson από τη γέννηση του, το 1972.
Το μεσοθηλίωμα είναι μια θανατηφόρα μορφή καρκίνου που συνδέεται στενά με την έκθεση του ανθρώπινου οργανισμού στον αμίαντο.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Stephen Lanzo θα λάβει ως αποζημίωση 30 εκατομμύρια δολάρια και η σύζυγός του 7 εκατομμύρια δολάρια ως αντισταθμιστική αποζημίωση. Στην ετυμηγορία του, έκρινε ότι η Johnson & Johnson ήταν υπεύθυνη για το 70% της ζημιάς που υπέστη ο Stephen Lanzo.
Η Johnson & Johnson αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, αναφέροντας πως το Baby Powder δεν περιέχει αμίαντο, αλλά ούτε και προκαλεί καρκίνο.
Να σημειωθεί πως η Johnson & Johnson, με έδρα στο New Brunswick, New Jersey, βρίσκεται αντιμέτωπη με αγωγές 6.610 περιπτώσεων σε εθνικό επίπεδο, αναφορικά με ισχυρισμούς για κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών στα προϊόντα γυναικείας υγιεινής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ