ΕπεμβατικάΓεγονός η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου, διάρκειας 20 ωρών

Γεγονός η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου, διάρκειας 20 ωρών

- Advertisement -

Γεγονός αποτελεί η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου στην Ιταλία, διάρκειας 20 ωρών, που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Sant’Andrea στη Ρώμη.

Η χειρουργική επέμβαση, έγινε σε μια γυναίκα 49 ετών που έπασχε από νευροϊνωμάτωση τύπου Ι.

Πρόκειται για μια γενετική ασθένεια που προκαλεί σοβαρές εκδηλώσεις στο δέρμα, τα μάτια και το νευρικό σύστημα. Η επέμβαση κατέστη δυνατή χάρη σε ένα δότη 21 ετών.

«Η επέμβαση είναι τεχνικά επιτυχής», αναφέρει το ιατρικό δελτίο που εκδόθηκε μετά την ολοκληρωσή της.

Δώδεκα στην Ευρώπη

Περίπου πενήντα μεταμοσχεύσεις προσώπου έχουν γίνει στον κόσμο, εκ των οποίων 12 στην Ευρώπη και οι περισσότερες από αυτές στη Γαλλία. Η επέμβαση αποτελεί μέρος ενός πειραματικού πρωτοκόλλου. Το πρωτόκολλο έχει εγκριθεί από το Εθνικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων, μετά τη θετική γνωμάτευση του Συμβουλίου Υγείας.

Αφαιρέθηκε ο ιστός του προσώπου, από νεκρό δότη και ακολούθησε η επακόλουθη μεταμόσχευση από τον καθηγητή Fabio Santanelli. Μαζί με τον επικεφαλής της Πλαστική Χειρουργικής στο νοσοκομείο Sant’Andrea στην ομάδα συμμετείχε και η Δρ Benedict Longo, η οποία εργάζεται στην ίδια μονάδα.

Η επέμβαση ξεκίνησε στις 8 το Σάββατο και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 5 το πρωί της Κυριακής.

Η πρώτη μεταμόσχευση

Έφυγε από τη ζωή η Γαλλίδα Ιζαμπέλ Ντινουάρ, η πρώτη ασθενής που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση προσώπου, «μετά από μακρά ασθένεια», όπως ανακοίνωσε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αμιένης, στη βόρεια Γαλλία, που την παρακολουθούσε μετά την επέμβασή της.

Ειδικότερα, η Ντινουάρ ήταν ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση προσώπου, το 2005. Τότε, ήταν 38 ετών και φριχτά παραμορφωμένη. Αιτία ήταν η επίθεση που είχε δεχτεί από τον σκύλο της ενώ ήταν αναίσθητη στο πάτωμα του σπιτιού της. Το νοσοκομείο ανακοίνωσε ότι πέθανε στις 22 Απριλίου όμως ο θάνατός της κρατήθηκε μυστικός κατόπιν αιτήματος της οικογένειάς της.

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Le Figaro, που αποκάλυψε πρώτη την πληροφορία, πέρσι τον χειμώνα η Ντινουάρ είχε απορρίψει ένα τμήμα του μοσχεύματος και έχασε «ένα μέρος της κινητικότητας των χειλιών της».

 

 

Έγινε η πρώτη πετυχημένη μεταμόσχευση πέους και όσχεου

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ