ΕπεμβατικάΧειρουργοί αφαίρεσαν ζωντανό σκουλήκι από εγκέφαλο γυναίκας

Χειρουργοί αφαίρεσαν ζωντανό σκουλήκι από εγκέφαλο γυναίκας

- Advertisement -

Σε μια.. περίεργα παγκόσμια πρωτοτυπία, επιστήμονες λένε ότι ένα σκουλήκι μήκους 8 εκατοστών βρέθηκε ζωντανό στον εγκέφαλο μιας γυναίκας από την Αυστραλία.

Σε μια.. περίεργα παγκόσμια πρωτοτυπία, επιστήμονες λένε ότι ένα σκουλήκι μήκους 8 εκατοστών βρέθηκε ζωντανό στον εγκέφαλο μιας γυναίκας από την Αυστραλία.
Φωτογραφία: Centers for Disease Control and Prevention

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το σκουλήκι ανασύρθηκε από τον κατεστραμμένο μετωπιαίο λοβό της ασθενούς κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στην Καμπέρα πέρυσι.

Τα συμπτώματα της ασθενούς από την Αυστραλία

Σύμφωνα με το BBC, η γυναίκα υπέφερε από αυτό που οι γιατροί αποκάλεσαν «ασυνήθιστο αστερισμό συμπτωμάτων» – πόνο στο στομάχι, βήχα και νυχτερινές εφιδρώσεις, που εξελίχθηκαν σε αυξανόμενη λήθη και κατάθλιψη. Το παράσιτο θα μπορούσε να βρίσκεται στον εγκέφαλό της έως και δύο μήνες, πρόσθεσαν.

«Πάθαμε όλοι σοκ με το σπαρταριστό, ζωντανό σκουλήκι»

Και τώρα, οι ερευνητές προειδοποιούν πως η περίπτωση αναδεικνύει τον αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών και λοιμώξεων από τα ζώα στους ανθρώπους. «Όλοι σε εκείνο το χειρουργείο έπαθαν το σοκ της ζωής τους όταν ο χειρουργός πήρε κάποια λαβίδα για να μαζέψει μια ανωμαλία και η ανωμαλία αποδείχθηκε ότι ήταν ένα σπαρταριστό, ζωντανό 8 εκατοστών, ανοιχτό κόκκινο σκουλήκι» δήλωσε ο Sanjaya Senanayake, γιατρός λοιμωδών νοσημάτων στο Νοσοκομείο της Καμπέρα. «Ακόμη κι αν αφαιρέσετε τον αηδιαστικό παράγοντα, πρόκειται για μια νέα μόλυνση που δεν έχει καταγραφεί ποτέ πριν σε άνθρωπο».

Το σπειροειδές σκουλήκι Ophidascaris robertsi είναι κοινό στους πύθωνες – μη δηλητηριώδη φίδια που βρίσκονται σε μεγάλο μέρος της Αυστραλίας.

Οι επιστήμονες λένε ότι η γυναίκα πιθανότατα κόλλησε το σκουλήκι αφού μάζεψε ένα είδος ντόπιου χόρτου, τα χόρτα Warrigal, δίπλα σε μια λίμνη κοντά στο μέρος όπου ζούσε.

Πώς βρέθηκε το σκουλήκι στον εγκέφαλο της ασθενούς

Γράφοντας στο περιοδικό Emerging Infectious Diseases, ο Mehrab Hossain, Αυστραλός εμπειρογνώμονας στην παρασιτολογία, δήλωσε ότι υποψιάζεται ότι η γυναίκα έγινε «τυχαίος ξενιστής» αφού χρησιμοποίησε τα φυτά που συλλέχθηκαν – μολυσμένα από περιττώματα πύθωνα και αυγά παρασίτων – για το μαγείρεμα.

Η ασθενής εισήχθη στο νοσοκομείο στα τέλη Ιανουαρίου 2021. Μια σάρωση αργότερα αποκάλυψε «μια άτυπη βλάβη εντός του δεξιού μετωπιαίου λοβού του εγκεφάλου». Η αιτία της κατάστασής της αποκαλύφθηκε μόνο από το νυστέρι ενός χειρουργού κατά τη διάρκεια μιας βιοψίας τον Ιούνιο του 2022.

Αναρρώνει καλά παρά το γεγονός ότι έγραψε ιατρικό ιστορικό.

«Η εισβολή στον εγκέφαλο από προνύμφες Ophidascaris δεν είχε αναφερθεί στο παρελθόν», γράφει ο δρ Hossain. «Η ανάπτυξη της προνύμφης τρίτου σταδίου στον ανθρώπινο ξενιστή είναι αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι προηγούμενες πειραματικές μελέτες δεν έχουν καταδείξει την ανάπτυξη προνυμφών σε οικόσιτα ζώα, όπως τα πρόβατα, οι σκύλοι και οι γάτες».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ