ΦάκελοιΙώσεις & ΒακτήριαHaworth: Αυτά είναι τα 10 πιο βρώμικα αντικείμενα στο σπίτι μας

Haworth: Αυτά είναι τα 10 πιο βρώμικα αντικείμενα στο σπίτι μας

- Advertisement -

Τα πιο βρώμικα αντικείμενα στο σπίτι αποκάλυψε ένας ειδικός στην υγεία του εντέρου που μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορα προβλήματα υγείας και να βλάψουν ιδιαίτερα την υγεία του εντέρου.

Τα πιο βρώμικα αντικείμενα στο σπίτι αποκάλυψε ένας ειδικός στην υγεία του εντέρου που μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορα προβλήματα υγείας και να βλάψουν ιδιαίτερα την υγεία του εντέρου.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο ειδικός στο γαστρεντερικό σύστημα Jordan Haworth, από το Λονδίνο, προειδοποίησε ότι το 70% των ανθρώπων δεν καθαρίζουν τα σπίτια τους αρκετά καλά, αποκαλύπτοντας τα 10 πράγματα που φιλοξενούν τα περισσότερα βακτήρια και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.

Ύστερα από μια πρόσφατη μελέτη ερευνητών της Υπηρεσίας Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων του υπουργείου Γεωργίας της Βρετανίας, οι οποίοι εξέτασαν διαφορετικά σημεία σε μια κουζίνα για να ανακαλύψουν πού συγκεντρώνονται τα περισσότερα μικρόβια, ο επιστήμονας εξέθεσε τα άλλα σημεία που συχνά δεν καθαρίζονται.

Εξήγησε ότι το να αρρωστήσει κάποιος έστω και μία φορά είναι αρκετό για να «του αφήσει προβλήματα στο έντερο για όλη του τη ζωή, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου», πριν αναφέρει λεπτομερώς τους χώρους των σπιτιών που συχνά δεν καθαρίζονται επαρκώς.

Top 10 με τα πιο βρώμικα αντικείμενα σε ένα σπίτι

Ο Haworth ξεκίνησε προειδοποιώντας τους περισσότερους από τους 93.000.000 ακολούθους του στο TikTok για τους κινδύνους που κρύβει το δέκατο πιο βρώμικο αντικείμενο, τα παπούτσια.

Δείχνοντας ένα ζευγάρι παπούτσια, ο γιατρός εξήγησε ότι σχεδόν τα μισά παπούτσια φέρουν βακτήρια γνωστά ως Clostridioides difficile ή C diff, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε γαστρεντερικά συμπτώματα, σύμφωνα με μια μελέτη.

«Το 45% του κάτω μέρους των παπουτσιών έχει ελεγχθεί για C diff, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή διάρροια. Δεν έχει σημασία αν τα παπούτσια είναι σκονισμένα ή καθαρά. Βγάζετέ τα πάντα πριν μπείτε στο σπίτι», είπε.

Στη συνέχεια, ο επιστήμονας αποκάλυψε ότι ο φούρνος μικροκυμάτων είναι γεμάτος με βακτήρια και προέτρεψε τους ακολούθους του να αρχίσουν να σκουπίζουν το εσωτερικό. Ο φούρνος μικροκυμάτων μπορεί να γεμίσει με E. coli ή σαλμονέλα, βακτήρια που μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές ασθένειες και εντερικά προβλήματα.

Χαμηλότερα από το αναμενόμενο τα αντικείμενα της κουζίνας

Το όγδοο πιο βρώμικο αντικείμενο σε ένα σπίτι είναι, σύμφωνα με τον ειδικό, τα πανιά για τα πιάτα. Αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά τις πετσέτες που έχουν για τα πιάτα σε πολλές επιφάνειες -όπως το τραπέζι και τα χέρια τους-, επιτρέποντας την ανάπτυξη μικροβίων.

Ωστόσο, αποκάλυψε ότι μπορείτε «να αρχίσετε να μουλιάζετε τα πανιά για τα πιάτα σας σε βραστό νερό για περίπου 15 λεπτά κάθε εβδομάδα» για να σκοτώσετε τυχόν βακτήρια.

Οι σανίδες κοπής δεν προκάλεσαν έκπληξη στους θεατές, καθώς αναφέρονται συχνά ως ένα από τα πιο βρώμικα αντικείμενα στο σπίτι. Είτε η σανίδα κοπής είναι πλαστική είτε ξύλινη, οι αυλακώσεις που δημιουργούνται από το μαχαίρι είναι ιδανικό σημείο για συγκέντρωση βακτηρίων.

Για να αφαιρέσετε τα βακτήρια, θα πρέπει να το πλύνετε δύο φορές πολύ προσεκτικά. Αυτό σημαίνει να το πλύνετε με σαπούνι και νερό και μετά να το βάλετε στο πλυντήριο πιάτων για να το πλύνετε ξανά. Ο Τζόρνταν συνέστησε να χρησιμοποιείτε διαφορετικό ξύλο κοπής για το κρέας, τα πουλερικά και τα φρούτα και τα λαχανικά.

Ψυγείο και καφετιέρα ανάμεσα στα πιο βρώμικα σημεία του σπιτιού

«Προσπαθήστε να καθαρίζετε το ψυγείο σας σε βάθος μία φορά το μήνα» είπε ο ειδικός στην υγεία του εντέρου, προτού εξηγήσει λεπτομερώς γιατί το ψυγείο είναι το έκτο πιο βρώμικο σημείο στο σπίτι. «Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων είναι σημαντική. Ξεκινήστε με τα έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα στο πάνω μέρος και κατεβείτε προς τα κάτω, ανάλογα με τη θερμοκρασία μαγειρέματος», εξήγησε.

Και ενώ μπορεί να πιστεύατε ότι το πρωινό σας φλιτζάνι καφέ είναι ασφαλές, ο ειδικός στην υγεία του εντέρου αποκάλυψε ότι η καφετιέρα σας μπορεί να αποτελέσει ένα «αναπαραγωγικό έδαφος» για μικρόβια και μούχλα. «Προφανώς θα πρέπει να ξεπλένετε το σύστημα με ξίδι και να αλλάζετε πάντα το νερό πριν από τη χρήση», είπε στους θεατές.

Εκτός από τα πανιά για τα πιάτα, ο Haworth αποκάλυψε ότι οι πετσέτες μπάνιου φιλοξενούν επίσης μικρόβια. Εξήγησε ότι, αν κάποιος χρησιμοποιεί την ίδια πετσέτα για τα χέρια του και για το ντους, είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να κάνει.

Εκτός από πολλές πετσέτες μπάνιου και πιάτων, θα πρέπει να φροντίζετε να πλένετε συχνά τις πετσέτες σας. Το Cleaning Institute συνιστά να πλένετε τις πετσέτες μετά από τρεις έως πέντε χρήσεις.

Πόμολα, πόρτες και… κατοικίδια αυτά που θα πρέπει να φροντίζετε επιμελώς

Η επόμενη προειδοποίηση του επιστήμονα θα σας κάνει να το σκεφτείτε δύο φορές πριν ανοίξετε την πόρτα ή ανοιγοκλείσετε έναν διακόπτη για τα φώτα.

Τόσο οι διακόπτες όσο και τα πόμολα της πόρτας είναι τα τέλεια μέρη για την αναπαραγωγή βακτηρίων. Οι διακόπτες συγκρατούν περίπου 217 βακτήρια ανά τετραγωνική ίντσα, σύμφωνα με το Lancaster General Health.

Στη συνέχεια, ο ειδικός προειδοποιεί για τα κατοικίδια. «Μπορεί να πιστεύετε ότι τα φιλιά από τα σκυλιά σας είναι χαριτωμένα, αλλά τα παιχνίδια τους, τα μπολ και τα κόπρανά τους είναι γεμάτα βακτήρια. Και πιθανότατα ακουμπούν το πρόσωπό τους σε όλα αυτά» εξηγεί, και συνιστά να τα λούζετε συχνά και να αποφεύγετε να πλησιάζετε πολύ.

Ο «βασιλιάς της βρωμιάς», το τηλεχειριστήριο

Το Νο 1 πιο βρώμικο αντικείμενο μέσα σε ένα σπίτι, όμως, είναι μάλλον αυτό που χρησιμοποιούμε συχνότερα. Ενώ η τηλεόραση μπορεί να είναι η αγαπημένη δραστηριότητα μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, ο ειδικός στην υγεία του εντέρου σημείωσε ότι μπορεί να είναι μια συνήθεια που προκαλεί ασθένειες.

«Σύμφωνα με μελέτες, υπάρχουν έως και 20 φορές περισσότερα βακτήρια στο τηλεχειριστήριο της τηλεόρασής σας από ό,τι στο κάθισμα της τουαλέτας. Σκεφτείτε πόσες φορές έχετε επιλέξει την αγαπημένη σας ταινία στο Netflix και μετά έχετε φάει κάτι με το ίδιο χέρι. Αυτό είναι το σημάδι για να το καθαρίσετε τώρα», καταλήγει ο ειδικός.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ