ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΜπορούμε να έχουμε έναν κόσμο χωρίς επιδημίες; O ΠΟΥ λέει πως… «ναι»!

Μπορούμε να έχουμε έναν κόσμο χωρίς επιδημίες; O ΠΟΥ λέει πως… «ναι»!

- Advertisement -

«Μπορούμε να έχουμε έναν κόσμο χωρίς επιδημίες», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO), μιλώντας στην Παγκόσμια Διάσκεψη για τη Διακυβέρνηση, στο Ντουμπάϊ.
«Οι στρατηγικές επενδύσεις στα συστήματα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, μαζί με τις βελτιωμένες δυνατότητες προβλέψεις, ετοιμότητας και αντίδρασης, μπορούν να μας βοηθήσουν στην αποστολή μας για έναν κόσμο χωρίς επιδημίες», τόνισε ο Δρ. Tedros.
Μιλώντας για τη σημασία της εφαρμογής των διεθνών κανονισμών για την υγεία και τη διατήρηση ενός ισχυρού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και αντίδρασης για την ταχεία ανίχνευση και αντιμετώπιση των επιδημιών, ο Δρ. Tedros δήλωσε: «Η επιδημία της ισπανικής γρίπης παραμένει η πιο θανατηφόρα έκρηξη της ιστορίας».
Όπως είπε, «σήμερα η επιδημία Ebola αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια ασφάλεια. Όχι μόνο είχε ολέθριες συνέπειες σε διάφορες χώρες, αλλά είχε και καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις.
Το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις ανάπτυξης για τις πληγείσες χώρες και ο Ebola μας έδειξε πώς ένα εύθραυστο σύστημα υγείας σε μια χώρα μπορεί να εκθέσει τον κόσμο σε κίνδυνο».
Ο Δρ. Tedros τόνισε επίσης τη σημασία της παγκόσμιας κάλυψης υγείας και ασφάλειας.
Όπως είπε, «3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας, περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι ωθούνται σε ακραίες συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης καθώς δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειωδώς το κόστος για περίθαλψη τους».
«Τα στοιχεία και η εμπειρία δείχνουν ότι η κάλυψη από πλευράς υγείας όλων των ανθρώπων στη γη είναι εφικτή. Όταν οι άνθρωποι είναι υγιείς, ευδοκιμούν και οι κοινότητες και οι οικονομίες. Όταν οι κοινότητες είναι απαλλαγμένες από τη μόλυνση και βλαβερές ασθένειες, ευημερούν», δήλωσε.

Πολιτική επιλογή η καθολική κάλυψη της υγείας των πολιτών
Ο κ. Tedros τόνισε ότι αν και η ΠΟΥ αγωνίζεται για την παροχή υπηρεσιών υγείας από κοινού με παγκόσμιες, περιφερειακές και εθνικές πολιτικές δομές, «η καθολική κάλυψη υγείας είναι τελικά πολιτική επιλογή και αποτελεί ευθύνη κάθε χώρας και εθνικής κυβέρνησης».
«Η καθολική κάλυψη υγείας και οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η ενίσχυση των συστημάτων υγείας είναι ο καλύτερος τρόπος διασφάλισης των πολιτών απο κρίσεις στον τομέα της υγείας. Οι εστίες έκρηξης είναι αναπόφευκτες, αλλά οι επιδημίες δεν είναι. Ισχυρά συστήματα υγείας είναι η καλύτερή μας άμυνα για να αποτρέψουμε την εμφάνιση επιδημικών ασθενειών», δήλωσε.
Ο Δρ. Tedros τόνισε τελικά ότι δεν υπάρχει εγγύηση για έναν κόσμο χωρίς πανδημία, αλλά με σχολαστικό σχεδιασμό, οι χώρες μπορούν να περιορίσουν τις συνέπειες, ανέφερε συγκεκριμένα: «Αυτό δεν είναι μόνο η δουλειά των ανθρώπων στον τομέα της υγείας. Ο καθένας έχει ένα ρόλο να διαδραματίσει. Υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και είναι ζωτικής σημασίας να ενισχύσουμε την παγκόσμια ικανότητα αντίδρασης».
Ο Δρ. Tedros εξελέγη Γενικός Διευθυντής της ΠΟΥ για πενταετή θητεία στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας τον Μάιο του 2017. Πριν από την εκλογή του ως Γενικού Διευθυντή της ΠΟΥ, ο κ. Tedros διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Αιθιοπίας από το 2012- 2016.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ