ΦάκελοιΔιαβήτηςΔιαβήτης: Επαναστατική μέθοδος μειώνει τις καθημερινές ενέσεις

Διαβήτης: Επαναστατική μέθοδος μειώνει τις καθημερινές ενέσεις

- Advertisement -

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ανέπτυξαν ένα νέο σύστημα χορήγησης φαρμάκων με υδρογέλη, που μειώνει τις καθημερινές ενέσεις για τον διαβήτη και τον έλεγχο του βάρους, σε μόνο 3 το χρόνο.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ δημιούργησαν ανέπτυξαν ένα νέο σύστημα χορήγησης φαρμάκων με υδρογέλη, που μειώνει τις καθημερινές ενέσεις για τον διαβήτη και τον έλεγχο του βάρους, σε μόνο 3 το χρόνο.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένα τέτοιο σύστημα θα βελτιώσει σημαντικά τη διαχείριση τόσο του διαβήτη όσο και του βάρους και θα βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να βελτιώσουν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της υγείας τους.

Η υδρογέλη είναι αρκετά υγρή ώστε να εγχέεται εύκολα και αρκετά στερεή ώστε να παραμένει τέσσερις μήνες μέσα στο σώμα. Έχει κατασκευαστεί από πολυμερή και νανοσωματίδια που είναι ελαφρώς συνδεδεμένα μεταξύ τους, ώστε να συγκρατούνται ως γέλη αλλά να διαχέονται αργά με την πάροδο του χρόνου. Ο γιατρός εγχέει μια μικρή δόση γέλης-γνωστή ως «αποθήκη»- κάτω από το δέρμα. Η υδρογέλη πρέπει να σχεδιαστεί έτσι ώστε αυτή η αποθήκη να είναι αρκετά μικρή ώστε να είναι άνετη και δυσδιάκριτη για τον ασθενή, αλλά και αρκετά μεγάλη και ανθεκτική ώστε να διαρκέσει τέσσερις μήνες.

Διαπιστώσεις…

«Η υδρογέλη λιώνει όπως ένας κύβος ζάχαρης που διαλύεται στο νερό, μόριο προς μόριο», εξήγησε ο δήλωσε ο Έρικ Άπελ, συν-συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής της επιστήμης των υλικών και της μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν τη μελέτη σε ζωικό μοντέλο αρουραίου. Διαπίστωσαν ότι το νέο σύστημα χορήγησης μπορεί να μεταφέρει φάρμακα για τον διαβήτη και τον έλεγχο του βάρους, όπως αυτά που μιμούνται την ορμόνη GLP-1. Τα φάρμακα αυτά δεν ελέγχουν μόνο το σάκχαρο στο αίμα αλλά έχουν και άλλα οφέλη, όπως η μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και η απώλεια βάρους.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να διεξάγουν δοκιμές σε ανθρώπους τα επόμενα δύο χρόνια, αφού δοκιμάσουν με επιτυχία τη νέα τους τεχνολογία σε μοντέλο χοίρου.

Νέα νανοσύνθετα υδρογέλης

Το μυστικό της υδρογέλης βρίσκεται στα μοναδικά φυσικά χαρακτηριστικά των νανοσωματιδίων στην καρδιά της. Οι υδρογέλες δεν είναι καινούργιες -πολλοί άνθρωποι σήμερα φορούν φακούς επαφής κατασκευασμένους από υδρογέλες, για παράδειγμα- αλλά αυτές είναι κατασκευασμένες για να μην σκίζονται και να διατηρούν το σχήμα τους.

Αντίθετα, η νέα υδρογέλη κατασκευάστηκε με πολυμερή και νανοσωματίδια που είναι ασθενώς συνδεδεμένα μεταξύ τους, έτσι ώστε να συγκρατούνται ως γέλη, αλλά να διαχέονται αργά με την πάροδο του χρόνου. Η υδρογέλη σχηματίζεται από ένα πλέγμα πολυμερών αλυσίδων και νανοσωματιδίων που συγκρατούν τα μόρια του φαρμάκου μέχρι να διαλυθεί το πλέγμα, απελευθερώνοντας τα φάρμακα.

Η νέα υδρογέλη, τεχνικά γνωστή ως υδρογέλη πολυμερούς-νανοσωματιδίου (PNP), έχει ακριβώς τη σωστή ποιότητα ροής ρευστού που μπορεί εύκολα να εγχυθεί με βελόνες, αλλά και μια σταθερή γέλη, αρκετά ανθεκτική στο σώμα για να διαρκέσει ολόκληρο το τετράμηνο.

Ο γιατρός εγχέει μια μικρή δόση γέλης, γνωστή ως «αποθήκη», που περιέχει το φάρμακο κάτω από το δέρμα. Το κλειδί για τον μηχανικό είναι να σχεδιάσει την υδρογέλη με τέτοιο τρόπο ώστε να κάνει αυτή την αποθήκη αρκετά μικρή ώστε να είναι άνετη και δυσδιάκριτη για τον πάσχων, αλλά αρκετά μεγάλη και ανθεκτική ώστε να διαρκέσει τέσσερις ολόκληρους μήνες. Ο Δρ. Appel πιστεύει ότι η ομάδα του έχει επιτύχει αυτό το μέτρο, καθώς όπως επισημαίνει «επιλέξαμε τέσσερις μήνες για να ταιριάξουμε με τον ρυθμό που οι άνθρωποι συναντούν με τον γιατρό ή τον ενδοκρινολόγο τους και γιατί ήμασταν συγκεκριμένοι με την περίοδο απελευθέρωσης».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Photo: Pixabay

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ