ΦάκελοιΔιαβήτηςΔιαβήτης 2: Καλύτερη η εβδομαδιαία χορήγηση ινσουλίνης

Διαβήτης 2: Καλύτερη η εβδομαδιαία χορήγηση ινσουλίνης

- Advertisement -

Νέα δεδομένα στη θεραπευτική αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 κατά την οποία οι πάσχοντες λαμβάνουν καθημερινά δόσεις ινσουλίνης, δίνουν δύο νέες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ADA Congress- 22 – 26 Ιουνίου) που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Ντιέγκο στην πολιτεία της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ.

Νέα δεδομένα στη θεραπευτική αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 κατά την οποία οι πάσχοντες λαμβάνουν καθημερινά δόσεις ινσουλίνης, δίνουν δύο νέες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ADA Congress- 22 - 26 Ιουνίου) που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Ντιέγκο στην πολιτεία της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ένα από τα αποτελέσματα που εξήγαν οι επιστήμονες διαβητολόγοι ήταν ότι η χορήγηση ινσουλίνης μια φορά την εβδομάδα για τους διαβητικούς τύπου 2 καταγράφουν ευνοϊκότερο αποτέλεσμα από τις καθημερινές ενέσεις.

Κατά την διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας παρουσιάστηκαν δύο μεγάλης κλίμακας μελέτες καταγραφής για την ινσουλίνη εξαιρετικά μακράς δράσης Icodec.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, ο Τεξανός διαβητολόγος Julio Rosenstock (Velocity Clinical Research) και οι συν-συγγραφείς της μελέτης συνέκριναν δύο ομάδες ενηλίκων με διαβήτη τύπου 2.

Ο καθένας από τους 492 ασθενείς έλαβε είτε την ινσουλίνη εξαιρετικά μακράς δράσης μία φορά την εβδομάδα είτε μια συμβατική ινσουλίνη μακράς δράσης καθημερινά.

Με βάση τα αποτελέσματα της χορήγησης ινσουλίνης μια φορά την εβδομάδα διαπιστώθηκε ότι: κατά τη διάρκεια 52 εβδομάδων, η τιμή για τα ερυθρά αιμοσφαίρια που περιέχουν σάκχαρα (HbA1c- μια μεσοπρόθεσμη παράμετρος για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα) μειώθηκε από 8,5 σε 6,93% κατά μέσο όρο.

Στην άλλη ομάδα των συμμετεχόντων στη μελέτη που τους χορηγούνταν καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης, καταγράφηκε μείωση από μέσο όρο 8,44 τοις εκατό σε 7,12 τοις εκατό. Οι τιμές 6,5 τοις εκατό και κάτω είναι ενδεικτικές του καλού ελέγχου του σακχάρου στο αίμα στους διαβητικούς.

Ενώ οι ασθενείς με ινσουλίνη υπερμακράς δράσης είχαν τιμές γλυκόζης αίματος μεταξύ 70 και 180 χιλιοστογραμμάρια ανά δεκάγραμμο αίματος σχεδόν στο 72% των περιπτώσεων, το ποσοστό αυτό ήταν σημαντικά χαμηλότερο στην ομάδα σύγκρισης, και ανήλθεν σχεδόν στο 67%. Από την άλλη πλευρά, περισσότερα επεισόδια υπογλυκαιμίας καταγράφηκαν στην ομάδα με χορήγηση ινσουλίνης μία φορά την εβδομάδα, όμως δεν θεωρήθηκε αιτία ανησυχίας, διότι αποδείχθηκε ότι ήταν ήσσονος σημασίας.

Η νέα ινσουλίνη μακράς διαρκείας στον ανθρώπινο οργανισμό

Η νέα βασική ινσουλίνη έχει εξαιρετικά μεγάλο χρόνο ημιζωής στον ανθρώπινο οργανισμό, 196 ώρες. Η παρασκευάστρια εταιρεία, η δανέζικη πρωτοπόρος εταιρεία Novo Nordisk στον τομέα της θεραπείας του διαβήτη, προσάρμοσε την ανθρώπινη ινσουλίνη με αυτόν τον τρόπο αλλάζοντας τρία συστατικά αμινοξέων και με περαιτέρω τροποποιήσεις.

Αφενός, η ινσουλίνη αποικοδομείται πολύ αργά και αφετέρου, αφού συνδεθεί με την πρωτεΐνη αλβουμίνη στο αίμα, απελευθερώνεται μόνο αργά μετά την έγχυση κάτω από το δέρμα.

Άλλη διεθνής μελέτη σε 92 κέντρα σε έντεκα χώρες με τη νέα ινσουλίνη (που δημοσιεύθηκε στο JAMA) κατέληξε σε παρόμοια αποτελέσματα με αυτά του Rosenstock.

Σε αυτήν την μελέτη ομάδα 294 διαβητικών έλαβε ο καθένας τη νέα μορφή ινσουλίνης μία φορά την εβδομάδα (με αλλιώς καθημερινές ενέσεις εικονικού φαρμάκου) ή επίσης καθημερινή 24ωρη ινσουλίνη ως σύγκριση. Η μείωση των τιμών της HbA1c ήταν πρακτικά πανομοιότυπη με εκείνη της άλλης κλινικής μελέτης.

Και σε αυτήν την περίπτωση η ινσουλίνη εξαιρετικά μακράς δράσης ήταν ελαφρώς καλύτερη. Ωστόσο, καταγράφηκαν επίσης περισσότερα επεισόδια υπογλυκαιμίας με τη χρήση της, αλλά ήταν εξαιρετικά σπάνια (λιγότερο από ένα τέτοιο επεισόδιο ανά έτος κατά μέσο όρο).

Η νέα ινσουλίνη έχει ήδη υποβληθεί από τη Novo Nordisk για έγκριση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αντίστοιχα, καθώς και στις αρχές φαρμάκων επιπλέον χωρών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ