ΦάκελοιΟδοντιατρικάΞεκινά η κλινική δοκιμή του φαρμάκου για αναγέννηση των δοντιών

Ξεκινά η κλινική δοκιμή του φαρμάκου για αναγέννηση των δοντιών

- Advertisement -

Η πρώτη κλινική δοκιμή του πρωτοποριακού φαρμάκου για την αναγέννηση των δοντιών θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, λιγότερο από ένα χρόνο μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των δοκιμών σε ζώα.

Η πρώτη κλινική δοκιμή του πρωτοποριακού φαρμάκου για την αναγέννηση των δοντιών θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, λιγότερο από ένα χρόνο μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των δοκιμών σε ζώα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η κλινική δοκιμή για την αναγέννηση δοντιών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κιότο στην Ιαπωνία, θα διαρκέσει έως τον Αύγουστο του 2025. Η ενδοφλέβια θεραπεία θα χορηγηθεί σε 30 άνδρες ηλικίας 30-64 ετών οι οποίοι έχουν χάσει τουλάχιστον έναν γομφίο.

«Θέλουμε να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε όσους υποφέρουν από απώλεια ή απουσία δοντιών. Αν και δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμία ανάλογη θεραπεία, θεωρούμε ότι οι προσδοκίες για την ανάπτυξη δοντιών είναι υψηλές» δήλωσε ο Κάτσου Τακαχάσι, επικεφαλής της μελέτης και της οδοντιατρικής και της στοματικής χειρουργικής στο νοσοκομείο Kitano.

Απενεργοποίηση πρωτεΐνης

Το φάρμακο απενεργοποιεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται USAG-1, η οποία καταστέλλει την ανάπτυξη των δοντιών. Η απενεργοποίηση της αλληλεπίδρασης της USAG-1 με άλλες πρωτεΐνες ενθαρρύνει τη σηματοδότηση της Μορφογενετικής Πρωτεΐνης των Οστών (BMP), ένα μόριο που καθορίζει πόσα δόντια θα αναπτυχθούν πρώτα.

Μετά την ολοκλήρωση της κλινικής δοκιμής, οι ερευνητές θα δοκιμάσουν το φάρμακο σε παιδιά ηλικίας 2-7 ετών που παρουσιάζουν ανοδοντία ή που έχουν χάσει τουλάχιστον τέσσερα δόντια από τη γέννηση τους. Οι ερευνητές εξετάζουν στη συνέχεια την επέκταση των κλινικών δοκιμών σε άτομα με μερική οδοντοφυΐα ή σε ανθρώπους που έχουν χάσει από 1 έως 5 μόνιμα δόντια λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το φάρμακο θα κυκλοφορήσει στην αγορά το 2030.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ