ΦάκελοιΟδοντιατρικάΟρθοδοντικός εξηγεί πόση ώρα μπορούμε να μασάμε μια τσίχλα

Ορθοδοντικός εξηγεί πόση ώρα μπορούμε να μασάμε μια τσίχλα

- Advertisement -

Ορθοδοντικός προειδοποιεί μέχρι πόση ώρα πρέπει να μασάμε μια τσίχλα για να μην κάνουμε ζημιά στα δόντια μας.

Ορθοδοντικός προειδοποιεί μέχρι πόση ώρα πρέπει να μασάμε μια τσίχλα για να μην κάνουμε ζημιά στα δόντια μας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ενώ οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας και να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση των μυών γύρω από το πρόσωπο, το να τις μασάμεγια πολύ ώρα μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα και ορισμένες παθήσεις της γνάθου, σημειώνει ειδικός.

«Η σύστασή μου είναι να μασάτε τσίχλα το πολύ μέχρι 15 λεπτά», δήλωσε στη DailyMail ο Κάλεντ Κασέμ, ορθοδοντικός.

Τα «καλά» της τσίχλας

Αλλά δεν είναι όλα αρνητικά. Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης κοιλοτήτων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η τσίχλα παράγει σάλιο, το οποίο καθαρίζει τα υπολειπόμενα κομμάτια τροφής και εξαλείφει τα οξέα που προκαλούν τα βακτήρια στο στόμα. Αυτά τα βακτήρια, ανα παραμείνουν στο στόμα μπορούν στη συνέχεια να προκαλέσουν κοιλότητες.

«Οπότε ουσιαστικά με το μάσημα τσίχλας μπορούμε να μειώσουμε την οξύτητα και με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αποφύγουμε ή να μειώσουμε την πιθανότητα να έχουμε τερηδόνα», δήλωσε ο Κασέμ.

Μια ανασκόπηση του 2017 στο Journal of Natural Science, Biology and Medicine πρότεινε ότι η ξυλιτόλη εμποδίζει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων που προκαλούν τερηδόνα.

Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση (ADA) δήλωσε επίσης ότι η προσθήκη τσίχλας χωρίς ζάχαρη σε μια τακτική οδοντιατρική ρουτίνα θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου τερηδόνας.

Οι κίνδυνοι με το παρατεταμένο μάσημα

Ωστόσο, ο ορθοδοντικός δήλωσε ότι αν συνεχίσουμε να μασάμε τσίχλα για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, όπως για παράδειγμα για μερικές ώρες, το σμάλτο, η λεία επίστρωση γύρω από τα δόντια μας, αρχίζει να φθείρεται. Αυτό ονομάζεται απομεταλλοποίηση.

Χωρίς σμάλτο, τα δόντια είναι ευάλωτα σε κοιλότητες και τερηδόνα.

Επιπλέον, το μάσημα τσίχλας θα μπορούσε να επιδεινώσει τις καταστάσεις που επηρεάζουν τις κροταφογναθικές αρθρώσεις, τις δύο αρθρώσεις που συνδέουν την κάτω γνάθο με το κρανίο. Πρόκειται για τις αρθρώσεις που ολισθαίνουν και περιστρέφονται μπροστά από τα αυτιά. Περιλαμβάνουν την κάτω γνάθο και το κροταφικό οστό.

Αυτές οι αρθρώσεις ελέγχουν τη μάσηση, την ομιλία, το χασμουρητό και την κατάποση, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Το μάσημα τσίχλας ασκεί υπερβολική πίεση σε αυτές.

Το μάσημα τσίχλας δεν μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στις κροταφογναθικές αρθρώσεις αλλά μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα σε ασθενείς με σχετικό τραυματισμό, δήλωσε ο Κασέμ. «Γι’ αυτό συνιστούμε να μην μασάνε τσίχλα οι ασθενείς με τέτοια προβλήματα».

Τα συμπτώματα των διαταραχών της στις κροταφογναθικές αρθρώσεις περιλαμβάνουν πόνο στη γνάθο, τους ώμους, τον αυχένα ή το πρόσωπο, δυσκαμψία της γνάθου, δυσκολία στο άνοιγμα ή το κλείσιμο του στόματος, ‘σκάσιμο” ή κλικ της γνάθου, πονοκεφάλους, ωταλγίες, πονόδοντους και βουητό στα αυτιά.

Μια μελέτη του 2014 στο Journal of Craniofacial Surgery υπέδειξε ότι το μάσημα τσίχλας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα διαταραχών.

Γαστρεντερικά προβλήματα

Οι ειδικοί έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι η κατάποση τσίχλας θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήθος γαστρεντερικών προβλημάτων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το στομάχι δεν μπορεί να διασπάσει τη βάση της τσίχλας, το μέρος που δίνει στην τσίχλα τη «μαστίχα» της.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την πέψη της και, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει απόφραξη στο έντερο.

Επιπλέον, μια ανασκόπηση στο περιοδικό CNS & Neurological Disorders υπέδειξε ότι το τακτικό μάσημα τσίχλας μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους σε άτομα που είναι επιρρεπή σε αυτούς.

Το μάσημα τσίχλας θα μπορούσε επίσης να επιδεινώσει άλλες οστικές και μυϊκές παθήσεις.

«Ασθενείς με κάποιες ειδικές παθήσεις όπως η αρθρίτιδα ή η οστεοπόρωση, αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν το μάσημα τσίχλας», δήλωσε ο ο Κασέμ.

Εάν πρόκειται να μασήσουμε τσίχλα, ο ορθοδοντικός συνιστά να επιλέγουμε πάντα τύπους χωρίς ζάχαρη, συγκεκριμένα εκείνους που χρησιμοποιούν τεχνητά γλυκαντικά όπως η ξυλιτόλη και η σορβιτόλη.

«Η ξυλιτόλη είναι η καλύτερη», είπε. «Είναι ένα φυσικό γλυκαντικό».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ