Special NewsHealthspy: Το Στ-έλεγχος, οι αποσύρσεις, οι καφέδες και οι μειώσεις

Healthspy: Το Στ-έλεγχος, οι αποσύρσεις, οι καφέδες και οι μειώσεις

- Advertisement -
  • HealthSpy by MisterSpy
Στ-ελε(γ)χών συνέχεια…

Δεν έλλειψαν οι συναντήσεις στην περίοδο των εορτών για την εύρεση στελέχους επικοινωνίας σε μεγάλη φαρμακευτική επιχείρηση.

Healthspy: Δεν έλλειψαν οι συναντήσεις στην περίοδο των εορτών για την εύρεση στελέχους επικοινωνίας σε μεγάλη φαρμακευτική επιχείρηση.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως μαθαίνει η στήλη, η φαρμακευτική που έχει αναθέσει τη δουλειά σε εταιρεία head hunting, στόχευσε στο προφίλ δύο, τριών περιπτώσεων που αποτελούν και τα «golden boys» του κλάδου, δίχως όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Στις «προτάσεις» που έπεσαν στο τραπέζι για συνεργασία, ακούσαμε πως τα εν λόγω στελέχη δήλωσαν ικανοποιημένα από την έως τώρα συνεργασία τους με τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο δυναμικό τους, αρνούμενοι ευγενικά την μετακίνηση.

Πάντως, απ’ όσο γνωρίζουμε, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης μια λίστα περίπου δέκα ατόμων από την αγορά και στόχος να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες έως το τέλος του μήνα.

Η μετακίνηση μολονότι χαρακτηρίζεται ως «χρυσή» ευκαιρία, σίγουρα είναι και ιδιαίτερα απαιτητική ως προς τις συνθήκες συνεργασίας. Κι αυτός είναι ένας βασικός παράγοντας που βάζει σε δεύτερες σκέψεις τους ανθρώπους που έχουν ήδη εδραιωθεί στις θέσεις τις οποίες βρίσκονται σήμερα.

Αποσύρσεις και ελλείψεις

Ορατός πλέον και ο κίνδυνος για νέες αποσύρσεις φαρμάκων για τους ασθενείς, μετά τις ελλείψεις φαρμάκων, από τη σημαντική επιβάρυνση που αναμένεται μέσω του clawback στα φάρμακα μέσης αξίας που χορηγούνται εκτός νοσοκομείου.

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για πρόσθετη επιβάρυνση που εκτιμάται ότι θα φέρει σημαντικούς κλυδωνισμούς στις φαρμακευτικές που τα διακινούν στη χώρα μας. Αποτέλεσμα θα είναι η ασύμφορη κυκλοφορία τους και σταδιακά να βρεθούν εκτός… αγοράς.

Με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, προβλέπει εξαίρεση από το clawback των φαρμάκων που έχουν λιανική τιμή 6 ευρώ και κάτω.

Το μέτρο αυτό επεκτείνεται με την καινούρια απόφαση και στα φάρμακα που διατίθενται στους ασθενείς μέσω φαρμακείων, πέραν των φαρμάκων που διατίθενται στα νοσοκομεία.

Επιπλέον, για το έτος 2022 και 2023, στα νοσοκομειακά φάρμακα από 0-30 ευρώ θα επιβληθεί μηδενικό ή μειωμένο clawback.

Ήδη, η δυσαρέσκεια αποτυπώνεται και στην επιστολή του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπου ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ολύμπιος Παπαδημητρίου και Μιχάλης Χειμώνας, δηλώνουν αιφνιδιασμένοι από την απόφαση, που εξαιρεί από το clawback τα φθηνά φάρμακα που διατίθενται από το κανάλι της λιανικής με κόστος ημερήσιας θεραπείας κάτω των 0,2 ευρώ (λιανική τιμή μέχρι 6 ευρώ) από 1.1.2023.

Η εξέλιξη αυτή προμηνύει σειρά περικοπών στις φαρμακευτικές που θα επιδιώξουν να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα τους, ακόμη και με αποσύρσεις φαρμάκων καθημερινής χρήσης.

Παράγοντες της φαρμακευτικής βιομηχανίας επεσήμαιναν ότι στόχος είναι η συνολική μείωση των υπέρογκων υποχρεωτικών επιβαρύνσεων, μέσω καθιέρωσης μέτρων ελέγχου της κατανάλωσης και όχι η μετακύλιση του κόστους από το ένα σκεύασμα στο άλλο.

Η συνάντηση και οι πεταμένοι καφέδες

Τις πρώτες δυσάρεστες στιγμές έντασης βίωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στο πλαίσιο της συγκέντρωσης των συμβασιούχων της Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Λίγο πολύ, τα νεύρα όλων ήταν τεταμένα και οι εξοργισμένοι συμβασιούχοι εκσφενδόνισαν μέχρι και ποτήρια με καφέ κατά του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος κατέβηκε για να συνομιλήσει μαζί τους.

Αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ έχει ανέβει στο γραφείο του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, προκειμένου να συζητήσουν μετά την ένταση που επικράτησε νωρίτερα.

Ο Άδωνις δεν χαρίστηκε σχετικά με τη συμπεριφορά των συνδικαλιστών κάνοντας λόγο για «άσχημη εικόνα, το πρωί, στην είσοδο του Υπουργείου Υγείας, όπου δυστυχώς διάφοροι συμμετέχοντες στη διαδήλωση, όχι νοσοκομειακοί, προκάλεσαν μία πολύ αρνητική εικόνα» σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου.

Πρόθεση είναι να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννακό, προκειμένου να υπάρχει ομαλός διάλογος σχετικά με τα θέματα που αφορούν την Ομοσπονδία, αλλά και ξεκάθαρες θέσεις για τις προθέσεις διαχείρισης από την Αριστοτέλους.

Κατά τα λοιπά…

Περικοπές και ανασχεδιασμό διοικητικών δραστηριοτήτων δρομολογεί μεγάλη πολυεθνική εταιρεία από το χώρο του φαρμάκου.

Οι εντολές έρχονται άνωθεν, από τα κεντρικά, και στόχος είναι ο σχεδιασμός να περάσει όσο το δυνατόν «αναίμακτα» από τα Μέσα.

Οι ανακοινώσεις έχουν γίνει εσωτερικά λίγο πριν το κλείσιμο της προηγούμενης χρονιάς και αναμένεται να υλοποιηθούν στους επόμενους μήνες.

Πάντως, υπάρχει ένα κλίμα επικοινωνίας προς τα «έξω» πως δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας ή ουσιαστικών αλλαγών, παρά τις… επερχόμενες μειώσεις κόστους και δυναμικού.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

healthspy

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ